HaberlerEditörden Seçmeler

2021 Yılının Unutulmaz Önemli Kripto Para Gelişmeleri!

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Kripto para piyasa değeri Kasım ayında 3 trilyon doları aşmasıyla Bitcoin ve Etherum fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. Bunun başlıca nedenleri, perakende ve kurumsal yatırımcıların desteği, NFT tokenlerinin patlaması, Play-to-Earn oyunlarının büyümesi vb. nedenler olarak sıralayabiliriz. Tüm bunlar, 2021 yılında Kripto para birimlerinin ana akım haline gelmesine yardımcı oldu. Birkaç gün sonra geride bırakacağımız 2021 yılı için  sayısız belirleyici gelişme varken, burada öne çıkan en önemli gelişmeleri sizler için derledik.

Kurumsalların Bitcoin İlgisi

19 Şubat’ta Bitcoin piyasa değeri ilk kez 1 trilyon dolara ulaştı. Bu önemli dönüm noktası, büyük kurumsal yatırımcıların ve önemli finans firmalarının bu yılın başlarında kripto para birimini desteklemeye başlamasından sonra geldi. Tesla, Square ve MicroStrategy gibi şirketler bilançolarına BTC eklemeye başladı.

Rekor Bedelle Satılan “Beeple” Sonrası NFT’lere Olan İlgi Patladı

Beeple olarak bilinen sanatçı Mike Winkelmann, Mart ayında “Everydays: The First 5000 Days” adlı eserini NFT olarak sattığında, bu hamle birkaç nedenden dolayı tarihi oldu. Birincisi, satış Christie’s’i tamamen dijital, NFT tabanlı bir sanat eseri satan ilk büyük müzayede evi yapıyor. Bu aynı zamanda Christie’s bir sanat eseri satın alırken ilk kez ETH ile ödeme yapılmasına izin veriyor. Ve bu NFT için 69.3 milyon dolarlık satış fiyatı o sırada rekor kırdı.

Elon Musk’ın, Dogecoin’e Etkisi!

Tezla CEO’su Elon Musk, “Saturday Night Live”ı başlatmadan hemen önce, Mayıs ayında DOGE fiyatı yükselmeye başladı. Musk’ın SNL’de göründüğü gün olan 8 Mayıs’ta DOGE, 0,73 dolar civarında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak fiyatı bu zirveden hızla düştü. Musk’ın katıldığı bir TV programı sonrası  DOGE %29.5 değer kaybederek 0.49 dolara geriledi.

El Salvador, Bitcoin’i Yasal Para Birimi Olarak Kabul Etti

Haziran ayında El Salvador, BTC’yi yasal olarak tanımak için yeni bir yasa çıkardı ve bu alanda ilk ülke oldu. Yasa, kullanıcıların El Salvador’da BTC ile mal ve vergi ödemesine izin veriyor. İşletmeler mallarını bu pazar lideri kripto para biriminde fiyatlandırabilir ve borsalar sermaye kazancı vergisine tabi olmuyor.

Ethereum, Londra Güncellemesi

Ağustos ayında, Ethereum İyileştirme Önerisi (EIP) 1559’u içeren Londra’da Ethereum için önemli bir yükseltme yapıldı. İşlem ücretlerinin veya “gaz ücretlerinin” tahmin edilme şeklini değiştirdi ve ether arzını düşürmeye başladı.

Ek olarak, Ethereum geliştiricileri, yıl boyunca çeşitli yükseltmeler yoluyla Proof-of-Stake modeline geçiş için hazırlanıyorlar.

Poly Network Saldırısı

Ağustos ayında DeFi Poly Network platformu saldırıya uğradı. Başlangıçta, 600 milyon dolardan fazla çalındı. Uzmanlar, bilgisayar korsanının ağ kodundaki bir kusurdan yararlandığını söylüyor. Bilgisayar korsanı sonunda çalınan fonları iade etse de, bu şimdiye kadarki en büyük kripto hırsızlıklarından biri.

Çin Kripto Paraları Yine Yasakladı

Çin Merkez Bankası (PBoC), Eylül ayında kripto para birimleri üzerindeki baskının devam ettiğini doğruladı. PBoC’ye göre, dijital varlık ticareti, sipariş eşleştirme, token ihracı ve türevler dahil olmak üzere kripto ile ilgili tüm faaliyetler Çin’de yasa dışıdır. Ayrıca, deniz aşırı kripto para borsalarının Çin anakarasında hizmet vermesi yasa dışıdır.

Çin’in Bitcoin madenciliğine yönelik yeni baskısı, piyasayı yıl boyunca başka yerlere itti. Ekim ayında Cambridge Üniversitesi’nden alınan veriler, ABD’nin BTC madencileri için ilk hedef haline geldiğini gösterdi..

İlk Bitcoin Vadeli ETF Onaylandı

ProShares vadeli işlemlerine dayalı bir Bitcoin ETF, New York Menkul Kıymetler Borsası’nda “BITO” koduyla yayınlandı. Bitcoin vadeli ETF‘leri, kripto para biriminin kendisinin mevcut veya spot fiyatından ziyade dijital varlığın gelecekteki fiyatı hakkında spekülasyon yapan sözleşmeleri takip eder. Bu nedenle, ETF’lerin ve Bitcoin’lerin fiyatları mutlaka eşleşmez.

4 Yıl Sonra Gelen Bitcoin Yükseltmesi

Bitcoin için çok beklenen bir yükseltme olan Taproot, Kasım ayında yürürlüğe girdi. Bu, BTC’nin 2017’den bu yana ilk büyük yükseltmesidir.

Kripto Para Düzenleme Çalışmaları

Geçtiğimiz yıl boyunca kripto para birimi düzenlemesine yoğun bir şekilde odaklanıldı. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, kripto alanı için düzenleyici bir çerçeve oluşturma çabasında açık sözlü. Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell ve Hazine Sekreteri Janet Yellen, tüm varlık sınıfını değişken ve spekülatif olarak nitelendirerek, kripto para birimlerine, özellikle de sabit paralara karşı defalarca uyardılar.

Kasım ayında Başkan Joe Biden, kripto para birimleri ve NFT’ler gibi dijital varlıklara uygulanan vergi raporlama hükümleri de dahil olmak üzere iki taraflı altyapı yasasını imzaladı. Kripto para birimi “komisyoncuları”, çoğunlukla borsalar, müşterilerinin kim olduğunu açıklayan 1099 benzeri bir form yayınlamak zorunda kalacak. İşletmelerin ve borsaların ayrıca 10.000 dolardan fazla kripto aldıkları her zaman rapor vermeleri istenecek.

Ethereum Rakipleri Pazar Payını Arttırıyor!

En çok kullanılan blok zinciri olan Ethereum‘a olan talep bu yıl arttıkça, rekabet etme girişiminde başka projeler ortaya çıktı. Bunlardan ikisi, 2020’de akıllı sözleşmeler ve merkezi olmayan uygulamalar için platformlar olarak piyasaya sürülen Avalanche ve Solana’yı içeriyor. AVAX ve SOL ilk 10 kripto para birimine girdi ve önemli bir pazar payı kazandı. Buna göre, DappRadar’ın bildirdiğine göre, DeFi’de kilitlenen toplam değer (TVL), bir önceki yıla göre yedi kat artarak 200 milyar doları aştı. Bununla birlikte, TVL’nin neredeyse %60’ı hala Ethereum’da.

DAO Ana Akım Haline Geliyor

Kasım ayında, DAO‘lar (merkezi olmayan özerk kuruluşlar), CharterDAO’nun ABD Anayasasının nadir bir kopyasını satın almak için 40 milyon doların üzerinde para toplamasının ardından ana akım medyanın dikkatini çekti.

Hedge fonu Citadel’in CEO’su milyarder Ken Griffin daha yüksek teklif verse de, bu daha önce sadece kripto topluluğu tarafından bilinen DAO’nun da dikkatini çekti ve 2022’de gelebilecek yeniliklere daha açık bir bakış açısı başlattı.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.