Editörden SeçmelerBlockchain HaberleriHaberlerKripto Rehber

Blockchain Kripto Sistemi Nedir Nasıl Çalışır?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Blockchain kripto sistemini anlamaya mı çalışıyorsunuz? Yapmanız gereken tek şey bu makaleyi okumak olacak. Blockchain kripto sistemi adından da anlayabileceğiniz üzere zincirlerden oluşmaktadır ve bir kayıt defteri olduğunu söyleyebiliriz.

Blockchain Türkçede blokzinciri olarak söylenmektedir. Blockchain ilk defa 1990’lı yılların başında ortaya çıkmıştır ve yaratıcıları kriptografi uzmanı olan Stuart Haber ve Scott Stornetta’dır.  O zaman ortaya çıkan Blockchain ile günümüzde var olan blockchain kripto sistemi tabii ki birbirinden farklıdır.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Sizde blockchain kavramını yalnızca kripto para dolayısıyla duymuş ve bu yüzden araştırıyor olabilirsiniz. Aslında blockchain sadece kripto para alanında kullanılmamaktadır. Merkezi ya da merkeziyetsiz endüstriler bu bilimden faydalanmaktadır.

Örneğin tedarik süreçleri blockchain ile gerçekleştirildiğinde çok daha hızlı ve sorunsuz olabilmektedir. Bazı devlet daireleri bu teknolojiden faydalanmaktadır. Güvenlik problemini tamamen ve kesin olarak ortadan kaldırdığı için, ek güvenlik sağlayıcılarına ihtiyaç duyulmaz.

Aynı zamanda NFT adı verilen bir sistem içinde blockchain kripto sistemi kullanılmaktadır ve bu sistem ile sanat eserlerinizi satışa çıkarabilir ve kimlerin bu sanat eserine sahip olduğunu görebilirsiniz. Spor ve oy kullanma için de son dönemlerde yaygın biçimde kullanılmaya başladı.

Blockchain’in temel özelliklerine ve faydalarına göz atalım;

  • Dağıtıktır.
  • Merkezsiz ve kamusaldır.
  • Tüm bunlara rağmen hacklenemez.
  • Herkes tarafından erişilebilir ancak müdahale edilemez.

Neden hacklenemez ve neden bu kadar güvenli bir sistem? Çünkü bu sistem zincirler ile birbirine bağlıdır. Eğer bu sistemde bir değişiklik yapmayı hedefliyorsanız, zincirin bütün parçalarını tek tek değiştirmeniz gerekmektedir. Milyonlarca kopyanın değiştirilmesi imkansızdır.

Blockchain Wallet ( Blokzinciri Cüzdanı) Nedir?

Blokzinciri cüzdanının ne işe yaradığını mı merak ediyorsunuz? Cevabı son derece basit; kripto para saklamak ya da göndermek için kullanılmaktadır. Bu blokzinciri cüzdanlarının sahip oldukları iki adet kod bulunmaktadır. Bu kodlar benzersizdir ve özel anahtar ve cüzdan kimliği olarak adlandırılırlar.

Yapılan her işlem, blockchain kripto sistemi zincirine kaydedildiği için işlemlerinizi blokzinciri cüzdanı ile yapmak son derece mantıklı bir seçimdir. Paranızı artık geri çekmek istediğinizde de son derece güvenli işlem yapabilirsiniz.

Eğer kripto para borsası kullanarak, üçüncü taraflara güveniyorsanız özel anahtarı saklamanıza gerek yoktur. Ancak herhangi bir üçüncü taraf kullanmıyorsanız mutlaka özel anahtarınızı saklamanız ve kimseyle paylaşmamanız gerekmektedir.

Başkasına kripto para göndermek içinse, cüzdanın kimlik koduna ihtiyacınız vardır. Göndereceğiniz kişiden cüzdan kimlik kodunu alarak güvenle para transferi yapabilirsiniz.

Blockchain Ne Kadar Güvenli?

Yatırım yapmaya başlamak ve ikna olmak için hala bu soruyu soruyor olabilirsiniz. Sizler için bu başlık altında konuyu detaylı şekilde inceleyeceğiz. Bu sistemde güvenlik yalnızca şifreler ile sağlanmamaktadır. Asıl güvenliği sağlayan şey dağıtık ağ sistemi.

Dağıtık ağ tam olarak ne anlama geliyor? Dağıtık ağ, bir bilginin her zincirde tekrar tekrar kaydedilmesi anlamına gelmektedir. Örneğin bir transfer işlemi yaptınız ve zincirlerin birinde bir değişiklik var. Sistem bütün zincirleri tarar ve en sık kullanılan bilgiyi doğru kabul eder.

Böylece eğer bir kişi, zincirin bir bloğunda değişiklik yapar ise, bu ciddiye alınmaz. Peki bu sistemin ele geçirilmesi imkânsız mı? Teorik olarak tabii ki değil ancak uygulama olarak imkânsız gibi gözükmektedir. İmkânsız derken neyi kastettiğimizi hemen açıklayalım; Bir kişinin tek başına Bitcoin madenlerinin yarısından fazlasına sahip olması gerekmektedir.

Bitcoin madenleri çok güçlü donanımlara sahip bilgisayarlar olarak düşünülebilir. Bu bilgisayarların sayısı son derece fazladır ve böyle bir güce tek başına sahip olmak, bu teoriyi imkânsız kılmaktadır.

Blockchain Ne Kadar Şeffaf?

Günümüzde blockchain kripto sistemi kadar şeffaf çok az sistem bulunuyor diyebiliriz çünkü blockchain’in internet sitesinden yapılan bütün işlemleri görebiliyorsunuz. Örneğin Bitcoin için yapılan tüm işlemlere tek tek göz atabilirsiniz.

Tabii ki işlem sahipleri isimlerini anonim tutma hakkına sahip ancak yapılan harcama tutarları açık şekilde halk ile paylaşıyorlar. Aynı zamanda bu bilgileri belge olarak bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz. Tabii bu indirme işlemi için gerçekten çok büyük bir alana ihtiyacınız olacak çünkü sistem kurulduğundan bu yana işlemleri kaydediyor ve hiçbir veriyi silmiyor.

Aslında kripto paralara olan güvenin sebebi böyle bir sistem ile korunuyor olmalarıdır. Özellikle üçüncü taraf bir şirkete güvenmeden, blockchain wallet ile işlem yapıyorsanız paranızı kaybetme ya da çaldırma ihtimaliniz yoktur.

Blockchain’in Bilinmesi Gereken Özellikleri

Hayatımıza girmiş olan blockchain’in tüm özelliklerini bilmekte fayda var çünkü daha bu gidişle ismini bize daha da duyuracağa benziyor.

Aşağıda sizler için Blockchain’in özellilklerini maddeledik;

  • Dağınık bir yapıdadır herhangi bir otoriteye bağlı değildir.
  • Değiştirilemezdir, kayıt işlemini gerçekleştirdiğiniz ve bilgilerinizin doğrulatıldığı an size ait olan bilgiler bir blockchain ağına eklenir ve kayıtlar birçok yerde korunur. Bir ağ zarara uğraduğında veya siber saldırı yapıldığında verileriniz bundan etkilenmez.
  • Açık ve şeffafır, bilgilere ulaşmak isteyen her kişi bunu istediği an yapabilir. Böyle olmasının sebebi kullanıcılara verileri denetleyebilme hizmeti sunmasıdır. Size ait olan kişisel verileriniz kripto grafik dediğimiz şifrelerle korunur ve böylece gizlilik elde edilir.
  • Blockchain işlemlerinizi gerçekleştirmeniz için sizden çok azbir miktar ücret ödemesi talep eder ya da hiç etmez. Bu da oldukça sevilen bir özelliğidir ve amacının tamamen bize kolaylık sağlamak olduğu buradan da anlaşılabilir.
  • Tartışmasız hız anlamında da oldukça kalitelidir. Eşler arası yapılacak transferi dağıtık yapıda olması sayesinde Blockchain hız anlamında da farkını ortaya koyar. Para transferi gibi yapacağınız işlemler Blockchain kripto sistemi sayesinde hayal edemeyeceğiniz kadar kısa bir zamanda gerçekleşir.

En Popüler Blockchainler

Hepimizin duyduğu ve yakından bildiği Bitcoin ve Ethereum oldukça popüler olan blockhainlerdendir. Birçok insan tarafından Bitcoin’e göre Ethereum akıllı sözleşme özelliğinin bulunması yönüyle daha üst seviyede olduğu düşünülüyor.

Credit Suisse tarafından yapılmış olan araştırmalara göre blockchain son zamanlarda çok fazla bir yükseliş göstermiş ve ana akım haline gelmiş. Gelecekte kullanım alanının daha da çoğalacağı ve blockchain’in daha da geliştirileceği düşünülüyor.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.