Editörden SeçmelerBitcoin HaberleriBlockchain HaberleriHaberlerKripto Rehber

Blockchain Nedir, Blockchain Tabanlı Coinlerin Avantajı Nedir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Blockchain tabanlı coinler yeni bir şey değil ve blok zincirinin ortaya çıkmasından önce var olmuşlardır. Bu programlanabilir varlıklar, hisse senedi veya tahvil gibi finansal varlıkları temsil edebilmek için finans sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kimlik çözümlerinde kimlik doğrulama yöntemi olarak da kullanılabilmektedir. Token oluşturmak için blok zincirlerinin kullanmanın avantajları arasında daha düşük yönetim maliyetleri yer alır.

Blockchain kullanılarak, tokenler herhangi bir aracı olmadan kolayca alınıp satılabilmektedir. Dijital varlıklar, şu anda merkezi borsalar gibi merkezi güvenilir kurumlar tarafından kontrol edilirken, blok zinciri tokenleri, birkaç satırdan oluşan bilgisayar kodları ile verilebilmektedir.

Blok zinciri, token altyapısının genel olarak doğrulanabilir olmasını sağlamaktadır. Çifte harcama veya sahte tokenleri önleyebilmek için matematiksel kuralları kullanılabilmektedir. Blok zincirleri tarafından oluşturulan tokenlerin kullanımı, finansal işlemlerde dolandırıcılığı ve yolsuzluğu önemli derecelerde azaltmaktadır.

Sanat veya emlak gibi tokenize edilmemiş ürünler ve hizmetler için Pazar yerlerini oluşturmak giriş engellerini azaltabilir.

Bu yazımızda, blok zinciri tokenlerini ve bunların potansiyellerini keşfedeceğiz. İlk olarak, kripto para birimleri ve tokenler arasındaki farkları inceleyelim.

Kripto Para Birimleri Ve Tokenler
Kripto Para Birimleri Ve Tokenler

Kripto Para Birimleri ve Tokenler

İlk blockchain kullanım durumu Bitcoin’e aittir. Bu kripto para birimi, aracı olarak herhangi bir banka olmadan çift harcamayı önlemek ve işlemleri kapatabilmek için Bitcoin blok zincirinden yararlanmaktadır. Bitcoin, ağı doğrulayan madencileri ödüllendirir.

Bitcoin var olmadan, blok zincirini çalışır durumda tutmak iyi bir ödül olmazdı. Konsensüs algoritmalarını kullanan Bitcoin, davranışları teşvik etmektedir. Sistemi baltalamaya çalışmak, kaynak israfı dışında başka bir şeye neden olmaz. Kullanıcılar, sistemin daha güçlü olmasına yardımcı oldukları için ödüllendirilirler.

Bir kripto para kullanmadan ağın güvenliğini garanti edebilecek halka açık, izni olmayan blok zincirleri yoktur. Bir kripto para birimi her zaman doğrudan protokole dahil edilebilmektedir. Bu, doğrulayıcılara blok zincirini güvende tutmaları için ödeme yapmasını sağlar.

Aynı zamanda bir kripto para birimi ile token arasındaki ilk fark budur. Kripto para birimi, her zaman kendi bağımsız blok zincirine dayanır. Doğrudan blok zinciri protokolüne yerleştirilmektedir.

Buna karşılık olarak, bir veya birden fazla blok zincirinde barındırılan hatta platformlar arasında değiş tokuş edilen tokenler oluşturulması mümkündür. Çoğu token, şu anda Ethereum blok zincirinde barındırılmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Blockchain Kripto Sistemi

Merkezi Olmayan Finans için Token Kullanımı

Daha önce söylediğimiz gibi, Bitcoin çifte harcamayı önlemektedir ve blok zincirinden faydalanarak merkezi güvenilir taraflara olan ihtiyacı ortadan kaldırmaktadır.

Paranın tam olarak yerini almayı başaramamıştır, ancak en yaygın şekilde bir yedek olarak benimsenmeyi başarmıştır.

Birincisi, işlem hızını ve bunların ücretlerini iyileştiren çözümler geliştirme aşamasındayken, Bitcoin işlemlerinin hala çok yavaş ve pahalı olmasıdır.

İkincisi, Bitcoin kullanımı çok fazla kullanıcı dostu değildir. Kullanıcılar, kendi cüzdanlarını ve anahtarlarını yönetmek zorundadırlar. Eğer, cüzdanlarını kaybederlerse tüm Bitcoin’leri kaybolur.

Akıllı cüzdanlar bunları ele alabilmek için ortaya çıkarılmıştır. Bankalarda bir kullanıcı, erişimi yeniden kazanabilmek için banka hesabının sıfırlanmasını talep edebilmektedir. Kullanıcı, bir tür saldırı ile para kaybederse, sigortası ile parasını tekrar alabilmektedir. Bitcoin’de ise durum böyle değildir.

Bitcoin’in benimsenmesini engelleyen en büyük sorunu dalgalanma olmasıdır. Bazı insanlar, bu dalgalanmanın zaman içerisinde azalacağını ve Bitcoin kullanıcı sayısının artış yaşayacağını iddia etmektedir. Tokenler, bu dalgalanmanın azalmasında büyük bir rol oynamaktadır ve blok zinciri protokollerinin üzerinde inşa edilen, keşfetmeye değer birçok örnek bulunmaktadır.

Stablecoinler
Stablecoinler

Stablecoinler

Dalgalanmayı aşmanın bir yolu da dolar veya euroya bağlı olarak “stabil paralar” oluşturabilmek için token kullanımıdır. Farklı stablecoinler bulunmaktadır. Bazıları, genelde üçüncü şahıslar tarafından yönetilir ve teminatı olarak gerçek dolarlara sahiptir. Tether, bunun bir örneğidir.

Bu anlamda, teminatı güvenceye alabilmek için üçüncü bir tarafa güven gerekir. Bu sayede, blok zincirinin arkasında yer alan fikir tamamıyla ihlal edilir.

Üçüncü tarafın iflası sonucunda, istikrarlı para birimi sıfıra düşürülmektedir. Burada yer alan zorluk, merkezi olmayan sabit paralar oluşturabilmektedir. MakerDAO tarafından oluşturulan Dai, merkezi olmayan stablecoinlere bir örnektir.

Blockchain Neden Kullanılır ve Sonucu Nedir?

Yukarıda açıkladığımız gibi, blockchain tabanlı coinler çifte harcama ve kripto para sahteciliği önleme ötesinde birçok kullanım durumu sunar. Varlıklar, tahviller ve diğer finansal araçlar ile işlem sağlarken, bunların çifte harcanmış veya sahte olmadıklarını bilmek oldukça önemlidir.

Blok zincirinin dağıtılmış olan özellikleri, potansiyel olarak bu endüstrileri daha erişilebilir ve verimli hale getirir. Finans sektörü dışında bile blok zinciri tokenlerinin potansiyelleri bulunmaktadır. Örneğin, eğitimde başarıların veya derecelerin kanıtlarını sağlayabilmek için kullanılabilmektedirler.

Blockchain özellikleri nelerdir?

  • Veri tabanı
  • Yüksek Güvenlik
  • Otonomi
  • Değişmezlik
  • Şeffaflık
Blockchain’inSunduğu Avantajlar Nelerdir?
  • Operasyonel verimlilik
  • Sürecin basite indirgenmesi
  • Etkili denetim
  • Az risk
  • Hızlı mutabakat
  • Dolandırıcılık ve sahtecilikten koruma

 

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.