HaberlerAltcoin HaberleriEditörden Seçmeler

Cardano (ADA) Nedir? Cardano Tarihsel Gelişimi

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Blockchain ve kripto para birimi, gizemli ve takma adlı Satoshi Nakamoto tarafından tanıtıldığında 2009 yılında dünyayı kasıp kavuran bitcoin (BTC) ile başladı. Bitcoin’in benzersiz tasarımı ve ilk olması nedeniyle, kripto para birimi alternatif bir değer deposu olarak son derece popüler hale geldi.

Ardından 2015 yılında Ethereum geldi. Ethereum tarafından sunulan en önemli yeni özelliklerden biri, belirli koşullar karşılandığında dijital ödemeleri ve sözleşmelerin otomatik olarak yürütülmesini hızlandırabilen akıllı sözleşmeler yeteneğidir. Ethereum yükselen bir ağ haline geldi ve merkezi olmayan finans (DeFi) ve değiştirilemez tokenler için bir yuva haline geldi.

Cardano, Bitcoin ve Ethereum’dan sonra gelen en önemli blockchain platformlarından biri. Ama bu her zaman böyle değildi. Sadece yaklaşık bir yıl önce, Cardano’nun yerel kripto para birimi ADA, tüm zamanların en düşük seviyesi olan 0,02 ABD dolarının altına düşmüştü. Ama son bir yılda çok şey yaşandı.

ADA o zamandan beri yaklaşık %7,400 arttı. Cardano’nun ADA coini, yayın tarihi itibariyle bitcoin ve Ethereum’un ETH’sinden sonra piyasa değeri açısından dünyanın en büyük üçüncü kripto para birimidir. Şimdi Cardano projesine, neyle ilgili olduğuna ve bu üçüncü nesil blok zinciri olarak adlandırılan geleceğin neler getireceğine daha yakından bakalım.

Cardano Nedir? Blockchain Platformlarından Farklı Kılan Ne?
Cardano Nedir? Blockchain Platformlarından Farklı Kılan Ne?

Cardano Nedir? Blockchain Platformlarından Farklı Kılan Ne?

Cardano, akıllı sözleşmeler ve diğer merkezi olmayan protokoller oluşturmak ve yürütmek için halka açık, açık kaynaklı bir blok zinciridir.

Proje, Ethereum’un kurucu ortağı Charles Hoskinson liderliğindeki bir ekip tarafından sıfırdan inşa edildi. Birçok blok zincirinin aksine, Cardano bir beyaz kağıtla başlamadı. Ancak, alandaki akademik uzmanlar tarafından hakemli ve geliştirilen ilk blok zinciriydi.

Cardano’dan önce Blockchain teknolojisi

Hoskinson ve diğerleri, Bitcoin ve Ethereum blok zincirlerinin eksiklikleri konusunda oldukça huzursuzdu. Bitcoin, işlemleri doğrulamada merkezi bir otoriteyi ortadan kaldırmak için oluşturuldu. Basit tasarımı nedeniyle çok güvenliydi.

Ancak Bitcoin blok zinciri değiştirilemezdi ve ödemeler dışında çok az kullanımı var. Bitcoin artık birinci nesil blok zinciri olarak anılıyor. Ethereum genellikle ikinci nesil blok zinciri olarak adlandırılır. Ethereum, akıllı sözleşmeleri ve merkezi olmayan uygulamaları dağıtmak için bir platform olarak 2015 yılında oluşturuldu.

Bu, kullanıcıların para, mülk, hisse veya değerli herhangi bir şeyi net, çatışmasız bir şekilde değiş tokuş etmelerini sağladı ve yine de merkezi bir otorite ihtiyacından kaçındı. Ancak Ethereum, yüksek gaz ücretleri ve ölçeklenebilirlik gibi sorunlarla karşılaştı.

Cardano, Polkadot ve Cosmos gibi platformları içeren blockchain teknolojisinde sözde üçüncü neslin bir parçasıdır. Ölçeklenebilirliğin yanı sıra, Cardano gibi üçüncü nesil platformlar, önceki nesilleri rahatsız eden birlikte çalışabilirlik ve sürdürülebilirlik sorunlarını da ele almaya çalışıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kripto Grafik Karşılaştırma

Cardano’nun Başlangıcı

Hoskinson, Ethereum Vakfı’nı yöneten ekiple yönetişim ve risk sermayesinin rolü konusundaki fikir farklılığının ardından, Ethereum’dan ayrıldıktan sonra 2014 yılında eski Ethereum meslektaşı Jerry Wood ile Cardano’yu başlattı.

Cardano, protokolün ve topluluğunun araştırılmasına ve geliştirilmesine yardımcı olan aynı adlı vakıf tarafından desteklenmektedir. Cardano projesinin geliştirilmesine kar amacı gütmeyen bir şirket olan Input Output Hong Kong (IOHK) öncülük ediyor.

Hoskinson ayrıca IOHK’nın başkanı. Proje, Cardano’yu dünyaya duyurmadan önce, dünya çapındaki çeşitli üniversitelerde önde gelen akademisyenleri çalışmalarını gözden geçirmeleri için imzaladı. 2017’de Cardano, İngiliz şair Lord Byron’ın çocuğu olan 19. yüzyıl matematikçisi Ada Lovelace’a saygı duruşu olarak adlandırılan yerel kripto para birimi ADA‘yı piyasaya sürdü.

Lovelace, bilgisayar benzeri bir ‘‘analitik motor’’ için bir makine algoritması fikrini ilk yayınlayan kişi olarak dünyanın ilk bilgisayar programcılarından biri olarak kabul edilir. Cardano projesinin adı, İtalyan bilim adamı Gerolamo Cardano’dan geliyor.

Cardano’nun Felsefesi

Cardano, başından beri diğer blockchain projelerinden farklıydı. Cardano, bir tanıtım belgesi yayınlamak yerine, benzersiz tasarım ilkeleri, mühendislik en iyi uygulamaları koleksiyonunu benimsedi ve hedeflerine ulaşmak için sürekli keşif için yollar yarattı.

Bu karar, Ethereum meydan okuyucusunun birkaç kısa yıl içinde küresel önem kazandığını gördü. Proje tamamen açık kaynak kodlu ve patentsizdir.

Cardano'Nun Blokchain Mimarisi: Csl Ve Ccl
Cardano’Nun Blokchain Mimarisi: Csl Ve Ccl

Cardano’nun Blokchain Mimarisi: CSL ve CCL

Cardano blok zinciri, Cardano’yu normal akıllı sözleşme platformundan ayıran Cardano Hesaplama Katmanı (CSL) ve Cardano Hesaplama Katmanı (CCL) olmak üzere iki katmana ayrılmıştır.

Ethereum, ağ tıkanıklığı, yavaş işlem hızı ve yüksek gaz ücretleri yaşadığını gören tek katmanlı bir mimariye sahiptir. Cardano, bu sorunları CSL ve CCL aracılığıyla çözmeyi amaçlamaktadır.

CSL katmanı, kullanıcılar arasında belirteç aktarımı gibi eşler arası işlemleri kolaylaştırır. CSL, Cardano’nun bakiye defteridir. Cardano, yeni bloklar oluşturmak ve işlemleri onaylamak için bir hisse ispatı konsensüs algoritması (Ouroboros protokolü) kullanarak Bitcoin’in iş kanıtı protokolünü geliştirmek istiyor.

CCL katmanı, Cardano’nun kendisini gerçekten ayırt ettiği yerdir. CCL, blok zincirinin hesaplama ihtiyaçlarına güç vererek akıllı sözleşmelerin yürütülmesini sağlar.

Bu katman, değişiklik ihtiyacı ortaya çıkarsa esneklik sağlamak için yerleşim katmanından ayrı olarak çalıştırılır. Zincir dışı protokolü, daha fazla veri depolama esnekliği ve kullanıcıların işlemleri doğrularken özelleştirilmiş kurallar oluşturmasına olanak tanıyan bir erişim modeli sunmasına olanak tanır.

 

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.