Editörden SeçmelerKripto Rehber

Dikkat Etmeniz Gereken Yaygın Kripto Para Dolandırıcık Yöntemleri

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Kripto para birimlerinin hayatımıza girmesiyle birlikte birçok yeni mekanizmayla beraber yeni riskleri de tanımış oluyoruz. Piyasanın oynaklığını bir tarafa bırakacak olursak dolandırıcılık vakalarının bu sektörün de her köşesine yavaş yavaş yerleştiğini göreceksiniz. Bu durumlardan en çok etkilenenlerin başında da kripto para borsaları gelmektedir.

Piyasa da bulunan yüzlerce kripto para borsalarının birçoğu güvenliyken bir o kadarda dolandırıcılık amaçlı kurulmuş platform mevcut. Yeni kurulan kripto para borsaları üzerinden yatırım yapmayı düşünürken mutlaka iyice araştırma yapıp o şirketin güvenirliğini sorgulamalısınız. Şöyle ki; detaylı araştırma ve inceleme yapmadan yeni açılan borsalara yatırım yapmanız, varlığınızı kaybetmenize neden olabilir.

Dikkat Etmeniz Gereken Yaygın Kripto Para Dolandırıcık Yöntemleri

Kripto para uzmanları, eski ve yeni kurulan kripto para şirketlerini araştırırken bu borsaların blok zinciri desteğine sahip olup olmadığını yani ayrıntılı işlem verilerini takip ettiğinin onaylanmasını önermekte ayrıca kripto para borsalarının gerçek sistemsel sorunları çözen sağlam bir iş planlama yapısına sahip olup olmadığını kontrol edin. Bu şirketler kripto para birimi likiditesi ve ICO kurallarını mutlaka belirtmelidirler. Şirketlerin arkasında gerçek kişiler bulunmalıdır. Araştırdığınız kripto para şirketi bu kriterleri karşılamıyorsa yatırım fikrinizi bir daha gözden geçirmeniz gerekmektedir. Yazımızın devamında en popüler kripto para dolandırıcılık girişimleri ve kripto para birimlerinde dolandırılmanızı önleyecek yöntemler belirtilmiştir.

Kripto para biriminin merak uyandıran geleceğine katılırken daha yaygın dolandırıcılıklara ve kurban olmaktan kaçınmanın yollarını hep birlikte inceleyelim.

Dolandırıcı Paravan Web Siteleri

Kripto para yatırımcısı olarak herhangi bir uzman kişiyi takip ediyorsanız da önünüze çıkan her siteye girmemenizi öneririz. Çünkü ziyaret ettiğiniz bu site mağdur olmanıza neden olabilir. Özgün şekilde hazırlanmış meşru sitelere benzer birçok dolandırıcı distesi mevcuttur. URL kısmında güvenliği belirten herhangi bir simge yoksa ve site adresi başında “https” bulunmuyorsa mutlaka tedbirli davranın.

Ziyaret etmek istediğiniz sitenin tıpa tıp aynısı da olsa ödeme için farklı bir platforma yönlendirilebilirsiniz. Örnek verecek olursak, herkesin bildiği meşru bir site görünümünde olan bir site bağlantısına tıklarsınız fakat saldırganlar, “o” harfi yerine sıfır koyup sahte bir URL oluşturmuştur. Siz başka sitede işlem yaptığınızı düşünürken oysa dolandırıcıların tuzağına düşmüş oluyorsunuz. Bu yüzden tarayıcı kısmına URL’de ne yazdığınıza dikkatlice bakıp kontrol edin.

Dikkat Etmeniz Gereken Yaygın Kripto Para Dolandırıcık Yöntemleri

Dolandırıcı Mobil Uygulamalar

Yeni nesil dolandırıcıların, kripto para yatırımcılarını tuzaklarına çekmek için kullandığı bir başka yöntem de Google Play ve Apple Store uygulamalarından indirilen sahte mobil uygulamalardır. Gerçek uygulama sahipleri bazen bu sahte uygulamaları bulup itirazda bulunup kaldırtsa da uygulamalar birçok kullanıcıyı etkilemektedir. Bitcoin News tarafından edinilen bilgilere göre birçok kripto para yatırımcısı bu sahte uygulamaları indirip mağdur olmuşlardır. Apple Store’ye göre Android kullanıcıları için daha riskli olsa da her kripto para yatırımcısının bu durumların farkında olması gerekiyor. Kripto para yatırımcılarının dikkat etmesi gereken konuları şöyle sıralayabiliriz.

  • Uygulama metninde veya uygulama adında belirgin yazım hataları var mı?
  • İndirilen marka, hatalı bir logo içeriyor mu?
  • Uygulama özgün mü?

Uygulamayı indirirken bunlara dikkat edebilirsiniz.

740X479 Androidte Yazismalari Calan Virus Kesfedildi 1522834367376 1

Tweet’ler ve Diğer Sosyal Medya Dolandırıcılıkları

Sosyal medya üzerinde popülerleri takip ediyorsanız sahte hesapları takip etmediğinizden emin olmalısınız. Bu durum, kötü amaçlı, sahte bot hesaplarının da yaygın olduğu kripto paralar için de geçerli olduğunu unutmamalıyız. Twitter veya Facebook üzerinden gelen mantıksız kazanç tekliflerine asla güvenmeyin. Unutmayın sahte hesaplar her yerdedir.

Bu platform üzerinden herhangi biri yatırımınızın en ufak miktarı isterse asla gönderim sağlamayın çünkü gönderim sağladığınızda bunu asla geri alamayacaksınız. Başkalarının katılımlarına güvenmek yerine sizler bunlara inanmayın özellikle gerçek görünümlü bot hesapların katılımları sizi yanıltmasın.

Thumbs B C 769D0Fd292F10Ac8Eb44Ffe7557C9Dbd

Kripto Para E-posta Dolandırıcılığı

Meşru bir kripto para şirketinden aldığınız e-postaya tıpatıp benziyor olsa bile, kripto para biriminize yatırım yapmadan önce dikkatli olun. E-postalar tamamen aynı mı, logolar ve marka aynı mı? E-posta adresinin şirketle yasal olarak ilişkili olduğunu doğrulayabilir misiniz? Bunu kontrol etme yeteneği, birlikte çalışacak gerçek insanlarla bir şirket seçmenin önemli nedenlerinden biridir. E-postayla ilgili sorularınız varsa, orada çalışan kişilere sorabilirsiniz. Ve bir web sitesini ziyaret etmek için asla bir mesajdaki bağlantıya tıklamayın.

Mail kutunuza düşen kripto para E-postalarının meşru bir firmadan gelse dahi o link üzerinden yatırım yapmamanızı öneririz. E-posta dolandırıcılığı ile ilgili kendinize bu soruları sorabilirsiniz.

Bunları kontrol etmeniz dışında e-posta ile ilgili şüpheleriniz devam ediyorsa ilgili şirketin destek birimlerine bunu doğrulatabilirsiniz. Ayrıca siteye giriş için bu e-posta bağlantılarını asla kullanmayın.

Dolandırıcılar genel olarak büyük miktarda varlık çalmak için sahte ICO’lar veya büyük başlangıç para teklifleri duyurur. Buna benzer sahte e-posta ve web sitesi fırsatlarına kanmayın. Gerekli tüm detayları acele etmeden mutlaka inceleyin.

Kripto para sektörüne yeni girenler ve  şuan yatırım yapmakta olan kullanıcılar yatırım yapmaya başlamadan önce, mutlaka güvenlik ve korunma hakkında daha fazla bilgi edinmesi gereklidir.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.