Editörden SeçmelerKripto Rehber

Emir Türleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Borsalarda alım satım işlemlerinde çeşitli emir türleri kullanılmaktadır. Gelin bu sipariş türlerinin neler olduğuna ve nasıl kullanıldığına bir göz atalım.

Emir Türleri Nelerdir?

Long ve Short işlemlerde genellikle çeşitli emir türleri kullanılır. Bu yazıda en popüler 3 sipariş türünü açıklayacağız. Bu emir türleri yatırımcılara alım satım işlemleri yapmada kolaylık sağlamaktadır. Şimdi bu üç düzenin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını açıklayalım.

Market Emri: Bu emir türünde; yatırımcıların vermiş olduğu al – sat emirleri, yatırım ürününün o anki fiyatından işlem görmektedir. Örnek verecek olursak; elindeki BTC’leri satışını gerçekleştirmek isteyen bir yatırımcı, “market emir” ile sat butonuna tıklarsa o anki güncel fiyattan satışını yapar. BTC almak isteyen bir yatırımcı ise yine “market emir” ile al butonuna basarsa o anki güncel fiyattan alımı sağlanır. Bu emir türünü gerçekleştirmek için; gerçekleştirilmek istenen yatırım ürünün seçimi gerçekleştikten sonra “i” sekmesinden “market” seçeneğine tıklanmalıdır.

Emir Turleri 23.07-1
Limit Emir: Bu emir türünde işlemini sağlamak isteyen yatırımcılar, alım – satım yapmak istedikleri fiyata al – sat emirleri oluşturabilirler. kısacası, yatırımcı alım ve satım yapmak istediği ürünü kendisi seçer. Örneğin; BTC fiyatının 20.000 dolara düşeceğini kavrayan bir yatırımcı, 20.000 dolara al emrini gerçekleştirebilir. Eğer fiyat 20.000 dolara düşer ve verilen emir, başka bir yatırımcının aynı fiyattan verdiği satış emri ile eşleşir ise alım gerçekleşir.  Ya da elindeki BTC’leri 30.000 dolardan satmak isteyen bir yatımcı, 30.000 dolara sat emri verebilir ve verilen emir başka bir yatırımcın aynı fiyattan verdiği al emri ile eşleşirse satış gerçekleşir. Bu emir türünü vermek için; işlem yapılmak istenen yatırım ürünü seçildikten sonra “i” sekmesinden “limit” seçeneğine basılmalıdır. Aşağıdaki örnekte de verildiği gibi, 20.000 dolardan BTC al limit emrinin bir görselini görebilirsiniz.Emir Turleri 23.07-2
Stop Limit Emri: Bu emir türü genellikle stop loss (zarar kes) için kullanılmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz limit emir türünden ayıran özelliği ise, stop limit emrinde bir tetikleme fiyatının yer almasıdır. Eğer fiyat yazılan tetikleme fiyatında yer almaz ise verilen al – sat emri faaliyete geçmez. Bir nevi limit emir türünün daha da geliştirilmiş hali olarak varsayabiliriz. Örneğin, fiyat 20.000 dolara düşer ise sahip olduğu BTC’leri 19.500 dolardan satmak isteyen bir yatırımcı veya fiyat 30.000 dolara yükselirse açtığı long pozisyonu 30.500 dolardan kapamak isteyen bir yatırımcı bu emir türünü kullanır. Bu emir türünü vermek için; işlem yapılmak istenen yatırım ürünü seçildikten sonra “i” sekmesinden “stop limit” seçeneği seçilmelidir. “Fiyat 20.000 dolara düşer ise 19.500 dolardan satış yapmak istiyorum.” diyen bir yatırımcının vereceği stop limit emri aşağıdaki şekilde olmalıdır. Burada tetikleme fiyatı, yani verilen satış emrinin faaliyete geçmesini sağlayacak olan fiyat 20.000 dolar seviyesindedir. Fiyat 20.000 dolara düşer ise 19.500 dolardan sat emri gerçekleşecektir. Eğer fiyat 20.000 dolara düşmez ise 19.500 dolardan sat emri gerçekleşmeyecektir.

Emir Turleri 23.07 3

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.