Kripto Para Birimleri

Ethereum

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Bu makalemizde Ethereum ile ilgili merak ettiğiniz her konuya rehber olmaya çalışacağız.

Ethereum Nedir?

Ethereum kurucusu Vitalik Buterin, fikrini ilk olarak Kuzey Amerika Bitcoin Konferansı’nda duyurdu. Genellikle bir altcoin olarak anılsa da, Ethereum, blok zinciri teknolojisini ilerletmeyi ve uygulamalarını genişletmeyi amaçlayan son teknoloji bir sistemdir.

Özetle, Ethereum, kripto para birimi Ether (ETH) üzerinde çalışan bir Kripto İşletim Sistemidir. Amaç, kullanıcıların Bitcoin bağlantılı blok zinciri teknolojisi üzerinde yeni yazılımlar oluşturmasına izin vermektir. Ethereum kullanıcıları, bu özgürlüğün bir sonucu olarak çeşitli altcoinler çıkarma özgürlüğüne sahiptir.

Ethereum sistemi, üçüncü şahısların kişisel veriler gibi bilgileri saklamasını ve çeşitli amaçlarla kullanmasını engellemek için oluşturulmuştur. İnternet üzerinden yaptığımız işlemlerin tamamına yakını (alışveriş, finansal işlemler, sosyal medya kullanımı, internet geçmişi vb.) artık veri bankalarında veri olarak saklanmaktadır. Bu bilgilerin hangi amaçla kullanılacağını söylemek mümkün değil.

Bu işlemler, Ethereum sistemi ile gerçekten dağınık ve anonim bir şekilde birçok ayrı cihaza kaydedilir. Sonuç olarak, bu verilere erişim zorlaşıyor ve interneti etkin bir şekilde merkezi olmayan bir platforma dönüştürüyor.

Ehereum, bu merkezi olmayan sisteme dahil edilecek bir yazılım oluşturmak için Ether kripto para birimini bir yakıt olarak kullanmayı amaçlıyor.

&Quot;≪Yoastmark

Ethereum Nasıl Çalışır?

Ethereum, diğer tüm kripto para birimleri gibi, Blockchain ağına dayanmaktadır. Blockchain teknolojisi, merkezi olmayan ve tüm işlemleri kaydeden dağıtılmış bir defter olarak düşünülebilir. Ethereum ağını kullanan herkes bu işlemlerin bir kopyasını saklamalı ve önceki tüm işlemler görünür olmalıdır. Ethereum, merkezi olmayan bir ağdır, çünkü ağ, tek bir kişi veya kuruluş tarafından değil, tüm dağıtılmış defter sahipleri tarafından çalıştırılır ve korunur.

Ağı güvende tutmak ve işlemleri doğrulamak için blok zincirinde işlem yaparken kriptografi kullanılır. İnsanlar, ağdaki her işlemi onaylayan ve özündeki blok zincirine yeni bloklar ekleyen zor matematiksel denklemleri “Madencilik” yapmak veya çözmek için güüçlü bilgisayarlar kullanır. Çabalarının bir sonucu olarak, ağ katılımcıları Ether (ETH) ile ödüllendirilir. Ether (ETH), Ethereum’un yerel platform tokenidir.

Ether, Bitcoin gibi, mal ve hizmet satın almak ve ticaretini yapmak için kullanılabilir. Ayrıca, fiyatların son yıllarda hızla artması, onu fiili bir spekülatif yatırım haline getirdi. Ancak Ethereum‘u diğerlerinden ayıran şey, kullanıcıların, yazılımın bir bilgisayarda yaptığı gibi blok zincirinde “çalışan” uygulamalar oluşturma yeteneğidir. Bu programlar kullanılarak kişisel veriler saklanabilir ve aktarılabilir ve karmaşık finansal işlemler yönetilebilir.

Enterprise Ethereum Alliance‘ın eğitim ve geliştirme başkanı Ken Fromm, “Ethereum, ağın madencilik sürecinin bir parçası olarak hesaplamalar yapabilmesi bakımından Bitcoin’den farklıdır” diye açıklıyor. “Bu temel hesaplama gücüyle, bir değer deposu ve değişim aracı, merkezi olmayan bir küresel bilgi işlem motoruna ve genel olarak doğrulanabilir veri deposuna dönüştürülür.”

Ether ve Ethereum Arasındaki Fark Nedir?

Ether, finansal işlemler, yatırımlar ve bir değer deposu olarak kullanılabilen dijital bir para birimidir. Eter, Ethereum blok zinciri ağında tutulur ve değiştirilir. Ancak daha önce de belirtildiği gibi bu ağ, kullanıcılarına ETH’ye ek olarak çeşitli başka hizmetler de sağlıyor.

Ethereum ağında, temel para işlemlerinden kredi uygulamlarına ve dijital sanat eserlerinin satın alınmasına kadar her şeyi yapabilirsiniz. Ethereum ağı, bu işlemleri işlemek ve depolamak için kullanılır. Veriler saklanabilir ve merkezi olmayan uygulamalar Ethereum ağı üzerinden gerçekleştirilebilir. İnsanlar uygulamaları, bir firmanın verileri kontrol ettiği Google veya Amazon’un sahip olduğu ve kontrol ettiği bir sunucu yerine Ethereum ağında barındırabilir. Her şeyi yöneten tek bir otorite olmadığı için, kullanıcıların verileri üzerinde mülkiyet hakkı vardır ve uygulama herkese açık olarak kullanılabilir.

Kendi kendini yürüten sözleşmeler veya akıllı sözleşmeler olarak adlandırılanlar, Ether ve Ethereum için belki de en heyecan verici kullanım durumlarından biridir. İki taraf, gelecekte herhangi bir sözleşmede olduğu gibi ürün veya hizmet sağlamayı taahhüt eder. Geleneksel sözleşmelerden farklı olarak, taraflar sözleşmeyi Ethereum blok zincirinde kodlar ve şartlar karşılandığında sözleşme Ether’i kendi kendine yürütür ve ilgili tarafa teslim eder.

Ethereum’un Avantajları

Ethereum, milyarlarca değerli kullanıcı tarafından test edilmiş, denenmiş ve doğrulanmış bir ağdır. Ethereum, dünya çapında büyük ve istikrarlı bir topluluğun yanı sıra çeşitli özelliklere sahip en büyük blok zinciri ve kripto para ekosistemi sunar. Ethereum, dijital para birimi olarak kullanılmasının yanı sıra farklı finansal işlem biçimlerini gerçekleştirmek, akıllı sözleşmeleri yürütmek ve üçüncü taraf uygulamalar için veri depolamak için kullanılabilir.

Ethereum oldukça büyük bir geliştirici tabanına sahiptir. Sonuç olarak, geliştiriciler sürekli olarak ağı güçlendirmenin ve yeni uygulamalar oluşturmanın yeni yollarını arıyor.

Ethereum ağı, aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Kullanıcılar, Ethereum’un merkezi olmayan ağı sayesinde sözleşmeleri hazırlayan ve yorumlayan avukatlar, finansal işlemlere aracılık eden bankalar ve üçüncü taraf web barındırma sağlayıcıları gibi üçüncü taraf aracılardan daha iyi performans gösterebilyor.

Ethereum’un Dezavantajları

  • Artan işlem maliyetleri:  Ethereum daha popüler hale geldikçe işlem maliyetleri artıyor. Şubat 2021’de, halk arasında “Gas” olarak bilinen Ethereum işlem ücretleri, işlem başına 23 dolarlık yeni bir yüksek seviyeye ulaştı. Madenciyseniz, bu mükemmel, ancak bir kullanıcıysanız, bu çok can sıkıcı bir durumdur.
  • Enflasyon için yüksek potansiyel: 21 milyon adetle sınırlı arzı olan Bitcoin’den farklı olarak, Ethereum’un sonsuz bir arzı vardır. ETH fiyatının Bitcoin’in gerisinde kalmasının ana nedenlerinden biri de bu.
  • Geliştiriciler için bazı zorluklar yaratıyor: Ethereum ve diğer akıllı sözleşmeleri destekleyen sistemler için merkezileştirilmiş platformlardan merkezi olmayan platformlara geçiş, geliştiriciler için zor olabilir. Ethereum ağı gelecekte gelişmeye ve büyümeye devam edecek. Ethereum ağının yüksek verimlilik vaadi ve ağın geçmişteki sürekli güncelelemeleri, zaman zaman geliştiriciler için belirsizlik yaratabilir.

[cryptocurrency_widget type=”calculator” template=”color-border” color=”yellow” api=”cryptocompare.com” realtime=”true”]

&Quot;≪Yoastmark

Ethereum, Bitcoin ile Rekabet Edebilir Mi?

Bitcoin‘den sonra, Ethereum en popüler ikinci kripto para birimidir. Değerinin kısa sürede artması ve blok zincirinin Bitcoin blok zincirinden daha yenilikçi olması, Ethereum’un bir Bitcoin rakibi olma olasılığını artırdı. Ancak Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin bu konuda şunları söylüyor:

Kripto para birimlerini dünyanın en değerli kaynaklarıyla karşılaştırırsak ve Bitcoin’i ALTIN, Litecoin’i GÜMÜŞ olarak kabul edersek, Ethereum ise PETROL’dür.  Ethereum’un çekirdek teknolojisi dünyanın internet sisteminin enerji kaynağı olacak çünkü Ethereum teknolojisi, petrol gibi, dünya çapında çeşitli endüstrilerde ve teknolojilerde kullanılmaktadır. Eter’e “kripto yakıtı” denmesinin nedeni budur. Eter, Ethereum platformuna ihtiyaç duyduğu enerjiyi (ETH) sağlamak için kullanılacaktır.”

Buterin’in açıklamasına göre Ethereum, Bitcoin ile rekabet etme niyetinde değil. Ethereum kurucu ekibinin kripto para biriminin başlangıcından bu yana blockchain ve Bitcoin geliştirme ile ilgilendiğini de söyleyebiliriz.

Bitcoin İle Farkı Nedir?

  • Bitcoin sistemi net işlemlere izin verirken, Ethereum sistemi oldukça farklı yazılımlar kullanarak yeni sistemlerin ve altcoinlerin oluşturulmasına izin verir.
  • Bitcoin blok zinciri teknolojisi ile karşılaştırıldığında, Ethereum sistemi daha devrim niteliğindedir.
  • CPU gücünüze göre kazanç elde ettiğiniz Bitcoin madenciliğinin aksine, ETH madenciliği sizi üreticiler arasına sokar. Denge korunur.
  • Bitcoin sisteminde bir bloğun üretilmesi 10 dakika sürer. Ethereum sistemindeki onay süresi, bir bloğun oluşturulması 15 saniye sürdüğü için önemli ölçüde daha kısadır.

&Quot;≪Yoastmark

Ethereum Madenciliği Nedir?

Madencilik, Bitcoin mantığını takip ettiği için sistemin uzun vadeli uygulanabilirliği ve güvenliğinin önemli faktörüdür. Ethereum madenciliğinin genel halk tarafından erişilebilir olması için sistemin ihtiyacı, Bitcoin madenciliğinde  olduğu gibi özel üretim cihazları yerine bir grafik kartıdır (GPU) . Sistem üzerinden operasyona katılan madencilerin sayısı arttıkça, sorunları otomatik olarak ele almak giderek zorlaşır. Sonuç olarak, sürece katılan madenci sayısı arttıkça, ödemeler aynı oranda azalırken, zaman ve işlem gücü aynı hızda büyür.

[cryptocurrency_widget type=”geomap” template=”generic” color=”default” assets=”ETH~AOA,ETH~BDT,ETH~BHD,ETH~CRC,ETH~LKR,ETH~RON,ETH~SBD,ETH~TMT,ETH~AED,ETH~AFN,ETH~ALL,ETH~AMD,ETH~ANG,ETH~AOA,ETH~ARS,ETH~AUD,ETH~AWG,ETH~AZN,ETH~BAM,ETH~BBD,ETH~BDT,ETH~BGN,ETH~BHD,ETH~BIF,ETH~BMD,ETH~BND,ETH~BOB,ETH~BRL,ETH~BSD,ETH~BTN,ETH~BWP,ETH~BYN,ETH~BYR,ETH~BZD,ETH~CAD,ETH~CDF,ETH~CHF,ETH~CLF,ETH~CLP,ETH~CNY,ETH~COP,ETH~CRC,ETH~CUC,ETH~CUP,ETH~CVE,ETH~CZK,ETH~DJF,ETH~DKK,ETH~DOP,ETH~DZD,ETH~EGP,ETH~ERN,ETH~ETB,ETH~EUR,ETH~FJD,ETH~FKP,ETH~GBP,ETH~GEL,ETH~GHS,ETH~GIP,ETH~GMD,ETH~GNF,ETH~GTQ,ETH~GYD,ETH~HKD,ETH~HNL,ETH~HRK,ETH~HTG,ETH~HUF,ETH~IDR,ETH~ILS,ETH~INR,ETH~IQD,ETH~IRR,ETH~ISK,ETH~JMD,ETH~JOD,ETH~JPY,ETH~KES,ETH~KGS,ETH~KHR,ETH~KMF,ETH~KPW,ETH~KRW,ETH~KWD,ETH~KYD,ETH~KZT,ETH~LAK,ETH~LBP,ETH~LKR,ETH~LRD,ETH~LSL,ETH~LYD,ETH~MAD,ETH~MDL,ETH~MGA,ETH~MKD,ETH~MMK,ETH~MNT,ETH~MOP,ETH~MRO,ETH~MUR,ETH~MVR,ETH~MWK,ETH~MXN,ETH~MXV,ETH~MYR,ETH~MZN,ETH~NAD,ETH~NGN,ETH~NIO,ETH~NOK,ETH~NPR,ETH~NZD,ETH~OMR,ETH~PAB,ETH~PEN,ETH~PGK,ETH~PHP,ETH~PKR,ETH~PLN,ETH~PYG,ETH~QAR,ETH~RON,ETH~RSD,ETH~RUB,ETH~RWF,ETH~SAR,ETH~SBD,ETH~SCR,ETH~SDG,ETH~SEK,ETH~SGD,ETH~SHP,ETH~SLL,ETH~SOS,ETH~SRD,ETH~SSP,ETH~STD,ETH~SVC,ETH~SYP,ETH~SZL,ETH~THB,ETH~TJS,ETH~TMT,ETH~TND,ETH~TOP,ETH~TRY,ETH~TTD,ETH~TWD,ETH~TZS,ETH~UAH,ETH~UGX,ETH~USD,ETH~UYI,ETH~UYU,ETH~UZS,ETH~VEF,ETH~VND,ETH~VUV,ETH~WST,ETH~XAF,ETH~XCD,ETH~XOF,ETH~XPF,ETH~YER,ETH~ZAR,ETH~ZMW,ETH~ZWL” api=”cryptocompare.com” realtime=”false”]

Ethereum Nasıl Üretilir?

Ether üretimi, Bitcoin üretimi ile aynı gibi görünse de, Ether üretimine belirli avantajlar sağlayan bazı ince ayrımlar vardır.

Ethereum üretmeye başlamadan önce bir ETH cüzdanı oluşturmalısınız. İlgili programları kurduktan sonra üretime başlayabilirsiniz. Bireysel veya grup halinde üretim yapabilirsiniz. Havuzun bir parçası olmak daha fazlasını üretmenize yardımcı olacaktır.

Ethereum üretimi yüksek işlemcili ekipman gerektirmez. Üretim ekran kartı (GPU) ile yapılır.

Ethereum Tabanlı Altcoinler Hangileridir?

Ren Coin (REN)
Chainlink (LINK)
Aelf (ELF)
Kyber Network (KNC)
0x (ZRX)
Uniswap (UNI)

Ethereum’un Kapasitesi Nedir?

Geleneksel, merkezi sistemlerde ve süreçlerde kullanıcılar çeşitli sorunlar ve risklerle karşı karşıyadır: sansür, casusluk, yüksek maliyetler, şeffaflık eksikliği vb. Bunları azaltmak için dağıtık altyapılara ve açık kaynak protokollerine doğru sürekli bir geçiş olmuştur. Şu anda, bu çözümlerin ve araç setlerinin çoğu, özellikle Merkezi Olmayan Finans (DeFi) bağlamında Ethereum kullanılarak oluşturulmaktadır.

Diğer birçok blok zinciri platformunun aksine, Ethereum aynı zamanda bir Turing Complete programlama dilidir, yeterli kaynaklar verildiğinde herhangi bir hesaplama problemini çözebilir. Bu, hem geliştiriciler hem de kullanıcılar için birçok olasılığı ortaya çıkarır.

Platform, akıllı sözleşmeleri kolaylaştırmak için en iyi bilinen Solidity programlama dilini kullanır. Bu dilin görece basitliği, geliştiricilere akıllı sözleşmeler oluşturma ve yeni start-up’ları hızlı bir şekilde başlatma yeteneği sunar. Aynı zamanda, platformun sadeliği, ciddi teknik eğitime sahip olmayan girişimcilere, insanların merkezi olmayan bir uygulama oluşturabilecekleri bir ortam sağlar.

Akıllı Sözleşmeler Ve Dağıtılmış Uygulamalar
Akıllı Sözleşmeler Ve Dağıtılmış Uygulamalar

Akıllı Sözleşmeler ve Dağıtılmış Uygulamalar

Akıllı sözleşmeler, geliştiricilerin kolaylaştırma ve/veya yönetişim için herhangi bir üçüncü tarafa güvenmeden çalışabilen otomatik süreçler oluşturmasına olanak tanıyan kod bloklarıdır.

Başka bir deyişle, akıllı sözleşmeler, önceden tanımlanmış koşullara dayalı olarak önceden tanımlanmış bir eylemi tetikler. Teorik olarak akıllı sözleşmeler, aylık ödemelerin belirli bir tarihte serbest bırakılması gibi basit olanlardan, yaş grubuna göre sigorta primlerinin belirlenmesine kadar her süreci halledebilir.

Geliştiriciler, Ethereum’un açık kaynak kodunun diğer yönleriyle birlikte akıllı sözleşmeleri kullanarak, merkezi olmayan uygulamalar veya DApp’ler oluşturabilir. Bazı benzerlikleri korumalarına rağmen, bu uygulamalar geleneksel sosyal medya uygulamaları, bankacılık yazılımları vb. gibi merkezi karşılıklarının gelişmiş bir şeklidir.

DApp’ler, merkezi sunucular yerine, küresel olarak dağıtılmış blok zinciri ağlarında, bu durumda Ethereum’da çalışır. Benzer şekilde, hem uygulama hem de kullanıcı verileri için dağıtılmış depolama kullanırlar.

Aracıların akıllı sözleşmeyle ortadan kaldırılmasıyla birleştiğinde, bunun çeşitli faydaları vardır:

Sansür ve Müdahale Direnci: Merkezi yönetişimin yokluğunda, bu dağıtılmış ekosistemler sansüre karşı dayanıklıdır. Tek bir varlık, bir dApp’in süreçlerine müdahale edemez veya bunları izleyemez, böylece manipülasyon riskini en aza indirir.

Kullanıcı Kontrolü: Blockchain teknolojisinin temellerine uygun olarak, kullanıcılar Ethereum ekosisteminde depolanan veya işlem gören kişisel verileri üzerinde kontrole sahiptir.

Minimum Kesinti Süresi: Veriler birden fazla bilgisayara dağıtıldığından ve merkezi bir sunucuda depolanmadığından, bu Ethereum tabanlı sistemler minimum kesinti süresine sahiptir.

Yerleşik Uyumluluk: Bir sözleşmenin şartlarını akıllı sözleşmelere kodlayarak, bu sistemler yerleşik uyumluluğa sahiptir ve neredeyse hacklenmeye karşı korumalıdır.

Ethereum Tokenleri - Erc20
Ethereum Tokenleri – Erc20

Ethereum Tokenleri – ERC20

DApp’lerin yanı sıra Ethereum, kullanıcılarının diğer şeylerin yanı sıra işlemler için saklanabilecek ve kullanılabilecek kendi kripto varlıklarını, belirteçlerini oluşturmalarını sağlar. Bunu yaparken, teknik bir standardı, yani ERC-20 olarak adlandırılan bir dizi yönergeyi takip eder ve bu nedenle Ethereum tokenleri genellikle ERC-20 tokenleri olarak bilinir.

Ethereum izinsiz olduğundan, herkes blok zinciri uygulamaları için ERC-20 belirteçleri oluşturabilir. Geliştiricilerin hala gerekli teknik bilgiye ihtiyacı var, ancak Ethereum’un açık kaynak kodu, süreci sıfırdan token oluşturmaktan çok daha basit hale getiriyor.

Hüküm ve koşullarını tanımlamak için akıllı sözleşmeler kullanarak, bu tokenler blokchain kripto para ekosistemlerinin yerel varlıkları olarak kullanılabilir. Aslında, ERC-20 tokenleri, Ethereum dışında barındırılan işlemlerde de kullanılabildikleri için blok zincirinin birlikte çalışabilirliğinin önde gelen bir etkinleştiricisi olarak görülebilir. Örneğin, RIF ekosistemi, RSK blok zinciri üzerine kurulmuş olmasına rağmen belirli ERC-20 belirteçlerini kullanır.

&Quot;≪Yoastmark

Ethereum Nasıl Satın Alınır?

Kripto para piyasasına yeni başlayanların yaptığı en yaygın hatalardan biridir. Ağın adı olduğu için ETH satın alınamaz. Ether, Ethereum ağının yerel kripto para birimidir. Satın alınan Ether’ler, kripto para piyasasındaki yanılgının aksine, Ethereum ağında kullanılır.

Ethereum Nereden Satın Alınır?

Yurt içi ve yurt dışı birçok borsa, kripto para veya bankalar aracılığıyla itibari para kabul etmektedir. Coinbase, Binance, Gemini ve Kraken, Ether satın alabileceğiniz dünyanın en popüler kripto para borsalarıdır.

Yalnızca Ether ve Bitcoin gibi en popüler kripto para birimlerini satın almak istiyorsanız Robinhood veya Webull gibi bir çevrimiçi aracı kurumu da kullanabilirsiniz.

Öte yandan, satın aldığınız Ether’leri bir cüzdanda tutmak çok önemlidir. Çünkü uzun vadeli bir yatırımcıysanız, kripto paralarınızı borsalarda veya sıcak cüzdanlarda tutmak riskli olabilir. Borsalar ve sıcak cüzdanlar sıklıkla siber korsanlar tarafından hedef alınır. Bu konuyla ilgili Coin News Türkiye‘de  birçok haber bulabilirsiniz. Bu noktada en mantıklı çözüm, yakın gelecekte satmayı veya takas etmeyi düşünmediğiniz fonları güvenlik nedeniyle internete bağlı olmayan başka bir dijital cüzdan veya soğuk cüzdana taşımaktır.

Ethereum Kaç Dolar?

Ethereum kaç dolar? ETH, 2.600 dolarlık fiyatıyla en popüler ikinci kripto para birimidir. Mart 2020’de koronavirüs kaynaklı likidite krizinin ortasında 88 dolara düşen ETH, yaklaşık bir yılda 192 dolardan 4.352 dolara yükseldi. Kripto para haber sitesi Coin News TR‘de kripto para birimleri, en büyük altcoin ile ilgili gerçek zamanlı fiyat verilerini ulaşabilirsiniz.

[cryptocurrency_widget type=”card” template=”basic” color=”blue” assets=”ETH~USD” api=”cryptocompare.com” realtime=”true” animation=”flash”]

Ethereum Kaç TL?

30 Ocak 2021 tarihinde bu rehberin bilgileri yazıldığında kripto para piyasası verilerine göre 1 ETH 35.244 TL’den işlem görüyordu. 1 Ocak 2021’de yıla 5.500 TL değerle başlayan ETH, 1 Ocak 2022’de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 35.714 TL’ye ulaştı.

[cryptocurrency_widget type=”card” template=”basic” color=”blue” assets=”ETH~TRY” api=”cryptocompare.com” realtime=”true” animation=”flash”]

Ethereum Yorumları

Çeşitli nedenlerle, Ethereum ağına yatırım yapmayı keşfetmek isteyebilirsiniz. Başlangıç ​​olarak, ETH’nin değeri ve kripto para birimi olarak kullanımı çok geniş. Ancak, Ethereum ağı yeni protokole geçtiğinde daha çekici hale gelebilir; üçüncüsü, daha fazla insan bu ağda dağıtılmış uygulamaları kullanmasıyla ETH talebi artabilir.

Ether veya diğer kripto para birimlerine büyük bir yatırım yapmadan önce potansiyel tehlikeler hakkında kendi araştırmanızı yapmalısınız. Ethereum’un çok fazla potansiyeli olduğunu düşünseniz bile, yalnızca kaybetmeyi göze alabileceğiniz para yatırdığınızdan emin olun.

Satın almak için tıklayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.