Kripto RehberEditörden Seçmeler

GameFi nedir? GameFi Nasıl Çalışır?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

GameFi, son zamanlarda oyun ve blockchain endüstrilerinde çok popüler bir kavram oldu. Çevrimiçi oyun oynamak için ödeme yapmaya alışmış geleneksel video oyunu kullanıcıları, bunun yerine zamanlarının ve emeklerinin karşılığını alabilecekleri blockchain video oyunlarına merak duyuyorlar.

Bu yazıda GameFi’nin nelerden oluştuğunu, nasıl çalıştığını ve GameFi’nin geleceği için beklentilerin neler olduğunu açıklıyoruz:

GameFi Nedir?

Basit bir ifadeyle GameFi’yi video oyunları (Oyun) ve merkezi olmayan finansın (DeFi) bir kombinasyonu olarak ifade edebiliriz. Bu tür video oyunlarında kullanılan teknoloji, oyuncunun oyunun sanal öğelerinin tek ve doğrulanmış sahibi olmasını sağlayan blok zinciri teknolojisidir.

Geleneksel video oyunlarında baskın model, oyuncuların seviye atlama, bekleme sürelerini kısaltma veya sanal nesneler satın alma gibi bir avantaj elde etmek için ödeme yapması gereken “Kazanmak için Öde“dir.

GameFi ise “oyna-kazan” modelini tanıttı. Bu durumda oyuncu, bilgisi veya harcanan zamanla para kazanan kişidir.

GameFi oyunlarında, kullanıcıların kazanması için şanstan fazlasının gerekli olduğu vurgulanmalıdır. Ödül oluşturan etkinlikler oyundan oyuna değişir, ancak genellikle beceriyi ödüllendirir ve strateji gerektirir.

GameFi Nasıl Çalışır?

Daha önce de belirtildiği gibi, ödül kazanma yöntemi oyundan oyuna değişir. Ancak, çoğu GameFi projesi aşağıdaki özellikleri paylaşır:

1. NFT – Benzersiz Tokenler

NFT’ler, blockchain teknolojisi kullanılarak oluşturulan dijital varlıklardır. Değiştirilebilir token’ların aksine, NFT’ler benzersizdir, bölünemez ve bir sahibi bulunmaktadır.

Geleneksel oyunlarda olduğu gibi, kullanıcılar NFT’de temsil edilen avatarlara, hayvanlara, evlere, araçlara vb. Sahip olabilirler. Oradan, kullanıcılar kaynaklarını dijital varlıklarını geliştirmek için harcayabilir ve ardından bunları kripto para birimleriyle takas ederek ekstra kar elde edebilirler.

2. DeFi – Merkeziyetsiz Finans

DeFi, bankalar gibi merkezi finansal aracılardan oluşmayan ve bunun yerine blok zincirinde akıllı sözleşmeler kullanan deneysel bir finans yapısır.

Örneğin, bazı GameFi projeleri kumar oynamaya olanak tanır. Oyuncular böylece bir miktar faiz kazanmak için bazı tokenleri bloke edebilirler.

Gamefi Nedir? Gamefi Nasıl Çalışır?

GameFi’de Oynamak İçin Neler Gerekli?

Genel olarak, çoğu oyun oynamaya başlamak için aşağıdaki adımları gerektirir:

1. Bir Cüzdan Oluşturun

Bir kullanıcı adı ve şifreye ihtiyaç duyduğunuz geleneksel oyunların aksine, blok zinciri teknolojisini kullanan oyunlar, bir cüzdan kullanarak kendinizi tanımlamanızı gerektirmektedir.

Oyuna bağlı olarak, bir tür cüzdana veya başka bir cüzdan türüne ihtiyacınız olacaktır. Örneğin, ünlü oyun Axie Infinity, Ethereum uyumlu bir cüzdan gerektirir.

2. Cüzdanınıza Para Ekleyin

3. adımı tamamlamak için cüzdanınıza para yatırmanız gerekir. Oyuna bağlı olarak, bir veya diğer kripto para birimini kullanmanız gerekecektir.

Örneğin, Cryptoblades oyunu, kullanıcıların MetaMask indirmesini, Binance (BNB) para birimi satın almasını ve ardından oyunu yerel kripto para birimi SKILL ile değiş tokuş etmesini gerektirir.

3. Oynamak için gerekli dijital varlıkları satın alın

Çoğu GameFi oyunundan para elde etmek için bunu avatarınız veya benzeri dijital varlığınız vasıtasıyla oluşturmanız gerekecektir. Bu, oynamadan önce onları satın almanız gerektiği anlamına gelir. Örneğin, Axie Infinity, bir oyuna başlamak için oyuncularının cüzdanlarında üç Axies olmasını şart koyar.

Oyun Nasıl Dağıtılır?

Bazı durumlar haricinde, geleneksel oyunlar tamamen merkezi bir şekilde çalışır. Stüdyolar, oyunların tasarımından, üretiminden ve piyasaya sürülmesinden ve güncellemelerinden sorumludur.

Çoğu GameFi projesi farklı çalışır: karar alma sürecine oyuncuların kendilerini dahil etmeyi amaçlar.

Bu sürece DAO – Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon denir. DAO’ya katılmak için oyuncuların önce bir “Yönetim tokenine” sahip olmaları gerekir. token miktarı oyuncunun sahip olduğu gücü belirleyecektir.

GameFi Proje Örneği

GameFi projelerinin en iyi bilinen örneklerinden bazıları şu şekildedir:

Axie Infinity

Axie Infinity 4

Axie Infinity, Vietnamlı stüdyo Sky Mavis tarafından Ethereum tabanlı kripto para birimleri AXS ve SLP kullanılarak geliştirilen NFT tabanlı bir çevrimiçi video oyunudur.

Oyun, oyuncuların NFT’ler olarak dijitalleştirilmiş “Axies” (akson tabanlı karakterler) olarak tanınan yaratıkları toplamasına, üremesine, savaşmasına ve takas etmesini sağlar.

Decentraland

Decentraland Hero

Decentraland, kullanıcıları tarafından yönetimi yapılan sanal bir dünyadır. Sanal dünyadaki her toprak parçası ve her unsur bir NFT’dir. 2021’in başlarında Decentraland’ın günlük ortalama 1.500 aktif kullanıcısı vardı. Mart ayında 10.000’e yükseldi.

CryptoBlades

Cryptoblades

CryptoBlades oyunu, kullanıcılarının etkileşim kurması için bir ortam sağlar. Rakiplerle savaştıktan sonra kazanan SKILL token’ları almaktadır. Daha sonra avatarlarını ve takımlarını değiştirebilir veya SKILL token’larına bahis oynayabilirler.

Sandbox

Sendbox Nedir

Sandbox, oyuncuların sanal deneyimler oynayabileceği, oluşturabileceği, sahip olabileceği ve bunlardan para kazanabileceği sanal bir metaverse’dir. Sandbox’ın yerel tokeni SAND, çoğunlukla oyundaki çeşitli etkileşimler ve işlemler için sandbox aleminde kullanılır.

GameFi’nin Geleceği

GameFi projesi aylardır oyun kullanıcılarının ve yatırımcıların odağındaydı. Metaverse’in artan ünü ve kripto para birimleri kavramı, geleneksel olarak çok fazla ağırlığı olan bir piyasanın yeniden başlatılmasına olanak tanıyor.

GameFi’nin geleceğini anlamanın en iyi örneği, Axie Infinity gibi mevcut projelerin devrimini iyice analiz etmektir.

Kuzey Amerika şirketi Fold, bitcoin kazanabilecek bir artırılmış gerçeklik video oyunu geliştirmek için California merkezli Niantic ile bir ortaklık duyurdu. Fold AR, oynarken kripto para birimi almak için oluşturulmuş bir Pokémon GO olacak.

Önümüzdeki yıllarda bu alanda ve ilgili tüm teknolojilerde pek çok gelişme göreceğimizi düşünüyorum.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.