Borsa HaberleriEditörden SeçmelerHaberler

Güvenilir Kripto Para Borsası Nasıl Seçilir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Son yıllarda artan kripto para popülaritesi, yeni kripto para borsalarının sayısında artışa neden oluyor. Söz konusu para olduğundan bu kadar çok seçeneğin olması bazen hatalı seçim yapmanıza neden olabilir. Kripto para borsasına yatırım yapmadan önce mutlaka o borsayı detaylı bir şekilde araştırıp seçmenizde fayda vardır. Bilindiği üzere FTX ve Thodex gibi vakaların arttığı bu piyasada bazı borsalar da dolandırıcılık amacıyla kurulmuş olabileceğini unutmamamız gerekir.

Kripto Para Borsası Nasıl Seçilir?

Yatırım yapacağınız borsayı seçerken kripto para borsalarının, yatırım seçeneklerini ve hizmetlerini zaman içerisinde değiştirebileceğini unutmayın. Borsanın e-posta servisine abone olabilir, sosyal medya hesaplarını ya da blog yazılarını düzenli bir şekilde takip edebilirsiniz. Bunun yanında Kripto para yatırımcılarının bilgi paylaşımında bulunduğu BitcoinTalk, Reddit gibi platformlarda da üyelik açabilir ve hangi konuların konuşulduğunu takip edebilirsiniz. Sizin dışınızdaki yatırımcıların hangi kripto para borsasında, hangi deneyimleri yaşadığını bilmeniz önemlidir. Doğru bir karar vererek yatırım yapacağınız yeri nasıl seçersiniz gelin birlikte bakalım:

Kripto Para Borsası Güvenliği Nasıl Sağlanıyor?

Konu sanal dünyada gerçekleşen kazanç sağlama işlemleriyse güvenlik önemi en önemli mesele haline geliyor. Son zamanlarda sık sık duyduğumuz siber saldırılar kripto para yatırımcılarının çekimser davranmasına neden oluyor. Kripto para piyasasına henüz yatırım yapmamış insanların da cesaretini kırıyor. Unutmayın sadece kripto para dünyasında değil, global dünyanın hemen hemen her alanında bu dolandırıcılar ve bilgisayar korsanları bulunuyor.

Mutlaka yatırım yapacağınız platformun hangi SSL Sertifikasına sahip olduğunu öğrenin!

SSL Sertifikası, üye olduğunuz veya bir işlem yaptığınız internet sitesi ile paylaştığınız bilgilerin güvende tutulacağını sizlere garanti eder. Bir internet sitesinin SSL Sertifikası yoksa adres çubuğunun başında http:// bulunur, SSL Sertifikası varsa https:// ibaresi bulunur.  Adres çubuğunun başında bulunan kilit ikonuna tıklayarak bunlara bakabilirsiniz.

Kripto para platformunun kullanıcıya sunduğu güvenlik seçenekleri neler?

  • Üyeliğinize giriş yatığınızda İki Faktörlü doğrulama 2FA (Two Factor Authentication / Doğrulama) var mı?
  • SMS doğrulaması gibi önlemler bulunuyor mu?
  • Yapılan İşlemleri onaylamak, doğrulamak SMS ya da e-posta gönderimi ile kullanıcı bilgilendiriliyor mu?

Kripto Para Yatırımcılarının varlıkları nerede saklanıyor?

Bu sorunuzda karşımıza soğuk cüzdanlar (soğuk depo) ve yazılım cüzdanları (sıcak depo ya da web cüzdanı) gibi seçenekler çıkıyor. Kripto varlıkların saklanmasında ileri düzey güvenliğe sahip olan soğuk cüzdanlar tercih edilmelidir.

 Temelde anlamda kripto para alım ve satım işlemlerinin gerçekleştiği bu platformlar, sanal bir cüzdan gibi de çalışmaktadır. Fakat platform kullanıcıları, bu cüzdanlara erişmede gereken anahtarlara sahip olamadığından bu platformlarının cüzdan olarak kullanılması pek tavsiye edilmez. Siber korsanlarının hedefindeki bu platformlar, korsan saldırılarla karşı karşıya kalıp dolayısıyla sizlerin yatırımları da tehlikeye girer.

Eğer kripto paralarınızı soğuk cüzdan değil de borsada tutuyorsanız risk her zaman olacaktır.  Bu noktada şu soruların cevabını araştırmalısınız:

  • Kripto para platformu, ihtimal dahilinde olan siber saldırı karşısında yatırımcıları için herhangi bir telafi politikasına sahip mi?
  • Yatırım fonları sigortalanıyor mu?
  • Güvenlik konusunda şeffaf bilgi paylaşımı yapıyor mu?
  • Geçmişte böyle bir durum yaşanmış mı, yaşanmışsa da platform nasıl bir tavır gösterilmiş? Diğer kullanıcıların deneyimleri neler?

UYARI: Eğer kısa vadeli yatırımcı değilseniz varlıklarınızı kripto para borsaları yerine özel cüzdanlarda tutmanızda fayda var.

Kripto Para Platformu Yeteri kadar şeffaf mı?

Şirket Merkezinin adresi, platform kurucuları, yönetici grubu, soğuk depo adresleri yeterli açıklıkta kullanıcılarla paylaşılıyor mu? Tabi bunun yanında önem teşkil eden bir diğer konu da platformun, rezerv bilgisini paylaşıyor mu?  Şunu bilmenizde fayda var saygın bir kripto para borsası olmayı hedefleyen platformlar, bahsettiğimiz bu bilgileri güven açısından bir ilişki kurmak için kullanıcılarıyla açık bir şekilde paylaşacaktır.

Kullanıcıların Alması Gereken Güvenlik Önlemleri

Kripto para platformlarında olan güvenlik kadar sizin de kişisel olarak mutlaka almanız gereken güvenlik önlemleri bulunur. Bu güvenlik önlemlerine gelin bakalım:

  • Yatırım yapacağınız platformu titizlikle araştırıp incelemek
  • Tahmin edilemez kombinasyonlardan oluşan unutmayacağınız zor şifreler belirlemek.
  • İki faktörlü doğrulamayı aktif etmeniz gerekir.
  • Farklı borsa hesaplarında farklı şifreler kullanmak
  • Şifrelerinizi size ait farklı cihazlarda saklayıp ve şifrelemek
  • Şifrelerinizi kimseyle paylaşmamak.

Kripto para platformlarını periyodik olarak güvenlik değerlendirmelerini yapan Cer.live gibi siteleri takip edebilirsiniz.

Kripto para borsaları inceleyerek güvenlik açısından periyodik değerlendirmeler yapan Cer.live gibi platformları da takibe alabilirsiniz.

Kripto Para Borsasının İşlem Hacmi Ne Kadar? 

Kripto para dünyasında işlem hacmi, tüm alım satımların parasal değerinin toplamını ifade eder.

  • Platformun büyüklüğünüişlem hacmine bakarak değerlendirebiliriz.
  • İşlem hacmi, platformun piyasadaki alım-satım işlemlerinden nasıl etkilendiğinigörmemizi sağlar.
  • İşlem hacmi yüksek kripto para borsalarında fiyat dalgalanmalarıüzecek seviyelerde olmaz.
  • Borsanın İşlem hacmi ne kadar fazlaysa likiditesi de o oranda yüksektir denilebilir.
  • İşlem hacmi yüksek borsalar, kripto para değerinin belirlenmesinde de etkili olabilir.

Borsanın Komisyon Oranları Nasıl?

Kripto para borsalarından bahsederken sık sık duyduğumuz konu komisyon oranlarının ne olduğudur. Borsa seçimi yaparken komisyon oranları önemlidir fakat güvenlik ve işlem hacmi kriterlerinden sonra gelir. Düşük komisyon oranları için detaylıca araştırmadığınız bir borsada işlem yapmanın birçok olumsuz sonuçları olabilir.

  • Para yatırma ve çekme ücretleri
  • Platform hangi itibari para birimlerini destekliyor
  • Komisyon oranları, farklı ödeme seçeneklerinde ne kadar ve nasıl değişiyor? (kredi kartı, banka kartı ya da PayPal)
  • Platformun, hangi bankalar ve hangi ödeme sağlayıcıları anlaşmaları bulunuyor?
  • Al-sat ve borsalar arası transferlerde olan komisyon oranlar ne kadar?

Borsanın Ödeme Yöntemi Çeşitliliği

Kripto para borsaları sizlere farklı ödeme yöntemi sunabilir veya farklı bankalarla anlaşmaları bulunabilir. Bazı merkezi olan kripto para borsaları, sadece kripto para transferine izin veriyor olabilir. Güvenilir kurumsal bankalar ile anlaşması olan platformlar diğerlerine göre bir adım öndedir.

Kripto Para Borsa Komisyonları

Kirpto para borsaları, kripto paraların takas işlemlerinde ve banka transferlerinden komisyon alır. Bu komisyonlar genel olarak işlem başına %1’in altında olur. Güvenilir kripto para borsası bu komisyon oranlarını şeffaf bir şekilde kullanıcılarıyla paylaşır.

Komisyon oranlarının, işlem hacminizle ters orantılı olabileceğini unutmayın! Eğer yüksek bir işlem hacmi hedefiniz var ise artan işlem hacmiyle birlikte komisyon oranının ne kadar düşeceği hakkında bilgi edinmelisiniz. Borsa işlem yapmayı düşünen küçük bir yatırımcıysanız; borsaların belirlediği minimum tutarlar olabilir. Bundan dolayı yatırım yapmadan önce bu konuyu değerlendirmenizde fayda var.

Kripto Para Borsanın Konumu Neresi?

Yerel ya da global kripto para borsalarında avantajlar ve dezavantajlar bulunur. Örnek verecek olursak; Borsa kaç farklı para birimini destekliyor aynı zamanda ülkenizin para birimini destekliyor mu? Zira bu soruları dikkate almamanız yatırım yaptıktan sonra sizi sıkıcı bir şekilde uğraştırır. Kendi ülke para biriminizde işlem yapmayan bir borsa da dönüştürme işlemleri için de ayrı komisyon ödeyeceğinizi unutmamalısınız. Aynı zamanda şunu da unutmamalısınız elektronik ödeme sistemleri ile de itibari para transferi yapılamamaktadır. Bu yüzden yatırım yapacağınız borsanın ülkenizde bulunan bankalar ile anlaşması olup olmadığı önemlidir.  Şunu belirtmekte fayda var; Satın alma işlemlerinde yerel kripto para borsalarını kullanmak, yasal değişkenlikler açısından daha avantajlı görünebilir.

Kripto Para Platformunun Kullanımı Kolay Mı?

Kripto para yatırımcısı olmayı düşünüyorsanız sayılarla dolu sayfalarla sık sık karşılaşacağınızı bilmeniz gerekiyor. Bu noktada yatırım yaptığınız borsasının, sizin için işleri ne kadar kolaylaştırdığı çok önemli. Sunulan bilgiler genellikle aynı olsa da sunuş biçimi farklılık gösteriyor. Yatırımcı olarak bilgiyi bulmanın zor olduğu bir tasarım, sizi uğraştırmamalı.

Kripto Para Platformu Müşteri Desteği Sağlıyor Mu?

Hemen her platformda karşımıza çıkan çeşitli problemler vardır. Bu problemler platformdan kaynaklı teknik problemler veya nasıl kullanacağınızdan emin olmadığınız kafa karıştırıcı durumlar da olabilir. Bu noktada platformun, destek türleri ve 7/24 destek verip vermediği konuları öne çıkıyor. Kripto para yatırımcısı olarak 7/24 destek veren bir borsa güvenilirlik açısından her zaman avantajlı olabilir. Bu durumun farkında olan kripto para borsalarının birçoğu 7/24 destek hizmeti veriyor

Kullanıcılarını Çeşitli Yollarla Destekliyor Mu?

  • Kullanıcılara sunulana avantajlar neler?
  • Kullanıcılara verilen promosyonlar neler?
  • Özel kampanyalarla kullanıcılar destekleniyor mu?

Bunların yanında kripto para borsasının, eğitici içerikler ve  blog yayınları yapması; yatırımcıları desteklemek adına yatırım yaptığı anlamına gelmektedir.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.