Kripto RehberBlockchain HaberleriEditörden SeçmelerHaberler

Hard Fork (Sert Çatallanma) Nedir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Hard Fork (Sert Çatallanma), tek bir kripto para biriminin ikiye bölünmesidir. Bir kripto para biriminin mevcut kodu değiştirildiğinde ortaya çıkar ve hem eski hem de yeni bir sürümle sonuçlanır.

Soft Fork (Yumuşak Çatallanma) ile yazılımın iki sürümünün uyumlu olması amaçlanmıştır. Bir hard fork ile yazılımın iki versiyonunun uyumsuz olması amaçlanmıştır.

Bu nedenle, her iki çatal türü de yazılımın iki farklı sürümünü oluşturur, ancak bir sert çatal uyumsuz iki blok zinciri/tokeni oluşturmayı amaçlarken, yumuşak çatal oluşturur.

SegWit, yazılımın tek bir varlığı paylaşan iki uyumlu sürümünü oluşturmayı amaçlayan bir Bitcoin yumuşak çatalının bir örneğidir. Hem SegWit hem de SegWit olmayan yazılımlar aynı Bitcoin’i kullanır. SegWit blok zinciri, SegWit olmayan kuralları takip eder ve bu nedenle SegWit olmayan yazılım, SegWit aktifleştirilmiş yazılımla yapılan işlemleri tanır. SegWit geriye dönük uyumludur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Coin Hard Fork Nedir? Çatallar Nasıl Çalışmaktadır?

Bitcoin Cash, değeri olan iki farklı varlık yaratması amaçlanan bir Bitcoin hard fork’udur. Çatal oluştuktan sonra Bitcoin Cash ve Bitcoin, aktivasyon bloğundan itibaren tamamen farklı iki kripto para birimi haline geldi. Bitcoin Cash’i Bitcoin Blockchain’e gönderemezsiniz veya tam tersi, zincirler uyumlu değildir.

Bununla birlikte, her hard fork’un değeri olan yeni bir madeni para yaratma anlamına gelmediğini belirtmek önemlidir.

Çatallar için hızlı kurallar: Bir çatala erişiminiz olduğundan emin olmak istiyorsanız, özel anahtarlarınızı kontrol ettiğiniz bir cüzdanda olun (ve çatal talep etmek için bu adımları izleyin). Bir düğüm kullanıyorsanız (yazılımın tam sürümü; blok zincirini indirdiğiniz tür), istemcinizi çataldan önce güncellemeniz zorunludur. Diğer tüm durumlarda, hiçbir şey yapmanız gerekmez ve çoğu durumda cüzdanınızın sorumlusu her şeyle ilgilenecektir.

Airdrop: Fork, bir madeni paranın ikiye bölünmesidir. Airdrop, madeni paraların herhangi bir nedenle mevcut bir cüzdana gönderilmesidir. Gündelik konuşmalarda birbirinin yerine kullanılan iki kelimeyi duysanız da, airdrop çataldan farklıdır.

 

Blockchain Protokolü Nedir?
Blockchain Protokolü Nedir?

Blockchain Protokolü Nedir?

Her blockchain (blok zinciri), ağ katılımcıları tarafından takip edilmesi gereken bir dizi farklı kural (bir protokol) tarafından yönetilir. Bu kurallar, tüm katılımcıların uyması gereken madencilik, stake etme, düğüm bağlantıları, işlem özellikleri ve daha fazlası için belirli parametreler ve standartlar oluşturur.

Hard Fork (Sert Çatallanma) Neden Olur?

İşler değişiyor ve blok zinciri inovasyonunun hızlı hareket eden doğası nedeniyle kripto endüstrisi diğer endüstrilerden daha hızlı ve daha sık değişiyor. Sonuç olarak, bir kripto para biriminin altında yatan kod, bazı yönlerden her zaman farklı bir ilerleme çalışmasıdır ve teknoloji değiştikçe hem sömürüye hem de iyileştirmeye açıktır.

Yazılım güncellemeleri genellikle bir dizi geçerli nedenden dolayı hard forklar oluşturur. Diğer blok zincirlerle daha iyi, daha rekabetçi ve hatta çapraz uyumlu hale getirmek için blok zinciri protokolüne yeni işlevler ve özellikler eklemek olabilir.

Tabii ki, topluluk geliştiricileri genellikle hangi değişikliklerin kripto para birimi projelerini iyileştirebileceği konusunda anlaşamazlar ve bu görüşler bazen yalnızca kripto para birimlerinin farklı sürümleriyle düzeltilebilecek farklılıklara neden olur.

Blockchain ve kripto varlık geliştiricileri, protokolün açık kaynaklı yazılımını yineleyen ve güvenliğini, kararlılığını ve ölçeğini geliştiren yeni özellikler üzerinde sürekli olarak çalışır.

Bazı durumlarda, basit bir ağ yükseltmesi yeterli değildir ve mevcut kodun kapsamlı bir şekilde elden geçirilmesi gerekir. Burada iyi bir benzetme, genellikle eski nesil oyunlar veya uygulamalarla uyumlu olmayan yeni nesil video oyun konsolları veya cep telefonlarıdır.

Kripto hard forkları, protokollerdeki güvenlik açıklarını düzeltmeye, yeni özellikler veya daha iyi işlevler sunmaya ve madencilik ödüllerini veya işlem ücretlerini değiştirmenin yanı sıra bir blok zincirinin işlemlerinin doğrulandığı hız ve ölçeği değiştirmeye yardımcı olabilir.

Daha da önemlisi hard forklar, daha küçük blok zincirlerinin, kötü niyetli kişilerin kullanıcıları hacklediği veya dolandırdığı işlemleri tersine çevirmesine yardımcı olabilir.

Böyle bir tersine dönüşün en dikkate değer örneği, şimdi Ethereum Classic olarak adlandırılan orijinal zincirin güvenlik açıkları nedeniyle 2016 yılında 150 milyon dolarlık yıkıcı bir saldırıya uğramasından sonra yeni Ethereum zincirinin oluşturulmasıydı.

Kurbanların fonlarını geri yüklemek için Ethereum Vakfı, DAO bilgisayar korsanlarının sonraki yasa dışı işlemlerini geri alan yeni bir güncelleme uyguladı. Elbette en ünlü hard fork, 2017’nin Bitcoin Cash’i yaratan Bitcoin’in hard fork’udur.

Bitcoin Cash madencileri, blok boyutunu 1 MB’den 8 MB’a çıkaran bir protokol sürümüne güncellendiğinde, uzun süredir devam eden bir topluluk anlaşmazlığı doruğa ulaştı. Sonuç olarak, Bitcoin ve Bitcoin Cash artık kendi kuralları ve hedefleri ile farklı topluluklara hitap eden çok farklı iki blok zinciri olarak var.

Forklar (Çatallar), özellikle de hard forklar çok fazla aksamalara neden olsa da güvenlik sorunlarını düzeltmek ve kripto para birimlerinin daha iyi çalışmasına yardımcı olmak için önemli bir ihtiyaçtır.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.