Kripto RehberEditörden Seçmeler

İzinli ve İzinsiz Blok Zincirleri: Temel Farklar ve Özellikleri

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

İnsanların blok zinciri ağınızda var olmak için izne ihtiyacı olup olmadığını belirlemek, dağıtılmış defter teknolojisindeki ilk büyük mimari karardır.

Geçen yılki aksaklık, blok zinciri ve dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) dahil olmak üzere bir dizi yeni teknolojinin geliştirilmesinde hızlanmaya yol açtı. Dağıtılmış defter teknolojisi on yıldan fazla bir süredir var olmasına rağmen, son teknolojik gelişmeler ile ekonomik ve sosyal güçlerin birleşimi, işletmeleri, blok zinciri uygulamalarını ne zaman ve nasıl dağıtacaklarını yeniden düşünmeye ittirdi.

Blok zinciri gibi dağıtılmış defter teknolojisi, işlemlerin, kimliklerin ve etkileşimlerin tek bir merkezi otorite yerine bir ağ üzerinden kaydedildiği ve doğrulandığı kayıt tutmada bir gelişimdir. Blok zinciri terimi DLT’den daha yaygın olarak kullanılmasına rağmen (ancak çoğu zaman eşanlamlıdır), blok zinciri yalnızca bir tür dağıtılmış konsensüs oluşumudur.

DLT en iyi, burada toplanan çeşitli dağıtık tasarım paradigmalarını ve tekniklerini kapsayan bir şemsiye kavram olarak bilinir.. Kurumsal karar verme için kritik olan iki paradigmayı inceleyeceğim: izinsiz ve izinli blok zincirleri.

En basit düzeyde, ayrım, ağın tasarımının herkesin katılmasına açık olup olmadığı – izinsiz – veya yalnızca belirlenmiş katılımcılarla sınırlı veya izinli olup olmadığıdır. Ancak, uygulama kararları, aşağıda ve tabloda özetlenen diğer birçok teknolojik ve pazar dinamiklerini dikkate almalıdır.

İzinsiz Blok Zinciri Nedir ve Temel Özellikleri Nelerdir?

Güvenilir veya genel blok zincirleri olarak da bilinen izinsiz blok zincirleri, blok zincirlerinin işlemleri ve verileri doğrulamak için kullandığı fikir birliği sürecine herkesin katılabileceği açık ağlardır. Bilinmeyen taraflar arasında tamamen dağılmışlardır.

İzinsiz bir blok zincirinin temel özellikleri şu şekildedir:

  • İşlemlerin tam şeffaflığı;
  • Açık kaynak geliştirme;
  • Bazı istisnalar dışında anonimlik;
  • Merkezi bir otoritenin olmaması;
  • Katılmak için teşvik olarak belirteçlerin ve diğer dijital varlıkların aşırı kullanımı.

İzin Verilen Blok Zinciri Nedir ve Ana Özellikleri Nelerdir?

Buna karşılık, izinli blok zincirleri (AKA özel blok zincirleri veya izinli sanal alanlar), önceden belirlenmiş tarafların, bazen konsorsiyum üyelerinin etkileşimde bulunduğu ve fikir birliği ve veri doğrulamaya katıldığı kapalı ağlardır. İzinsiz blok zincirleri gibi, bilinmeyen katılımcılar yerine bilinenler arasında dağıtıldıkları için kısmen merkezi değildirler. token’lar ve dijital varlıklar mümkündür, ancak izinsiz varlıklar kadar iyi değildir.

İzin verilen blok zincirlerinin temel özellikleri şunlardır:

  • Katılımcı kuruluşların hedeflerine dayalı kontrollü şeffaflık;
  • özel kuruluşlar tarafından geliştirme;
  • anonimlik eksikliği;
  • Merkezi bir otoritenin olmaması, ancak özel bir grubun kararları yetkilendirmesi.

İzinsiz Blok Zincirlerinin Artıları ve Eksileri

İzinsiz blok zincirlerinin açık, oldukça merkezi olmayan doğasının belirli avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.

Faydalar

  • İzin verilen blok zincirlerinden daha fazla ağ katılımcısı arasında erişimi genişleten daha geniş ademi merkeziyetçilik
  • Bilinmeyen taraflar arasında uzlaşmayı hızlandıran yüksek derecede şeffaflık
  • Konumlar ve uluslar arasında geniş erişilebilirlik ve katılım yoluyla sansüre direnç
  • Güçlü güvenlik; saldırganlar tek bir depoyu hedefleyemez ve konsensüs mekanizmalarını kırmak için ağın %51’ini bozmak zordur

Dezavantajlar

  • İşlemlerin ağ çapında doğrulanmasının kaynak yoğunluğu nedeniyle zayıf enerji verimliliği
  • Bu doğrulamanın bilgi işlem kaynaklarına yüklediği yük nedeniyle daha düşük performans ve ölçeklenebilirlik
  • Bilgi üzerinde daha az gizlilik ve kullanıcı kontrolü

İzin Verilen Blok Zincirlerinin Artıları ve Eksileri

Dış dünyaya açık olmaması, izin verilen blok zincirlere açık avantajlar getiriyor, ancak aynı zamanda dezavantajlar da getiriyor.

Faydalar

  • Yerelleştirme artımlı olabilir ve birden fazla işletmenin yüksek düzeyde merkezileştirilmiş modellerin tüm riskleri olmadan katılmasına olanak tanır
  • Güçlü gizlilik, çünkü işlem bilgilerine erişmek için izin gerekir
  • Çeşitli konfigürasyonlara, modüler bileşenlere ve hibrit entegrasyonlara izin verdiği için belirli kullanımlar için özelleştirilebilirlik
  • Daha az düğüm, işlem doğrulamasını ve fikir birliğini yönettiği için performans ve ölçeklenebilirlik

Dezavantajlar

  • Yetkisiz bir blok zincirinden daha az katılımcı olduğu için artan yolsuzluk ve gizli anlaşma riski
  • Sahipler ve operatörler fikir birliğini, değişmezliği ve madencilik kurallarını değiştirebildiğinden fikir birliği daha kolay geçersiz hale getirilir.
  • Katılımcı sayısı sınırlı olduğundan ve ağ operatörleri gizlilik gereksinimleri belirlediğinden dış denetime daha az şeffaflık

Grafik, DLT tasarımlarını iki ana kategoride basitleştirmeyi amaçlarken, işletmeler terminolojideki çeşitli nüansların ve müteakip benimsemenin sonuçlarının farkında olmalıdır. Örneğin, bazı insanlar özel ve konsorsiyum blok zinciri mimarileri arasında seçim yapar. Burada özel, başkalarını katılmaya davet eden tek bir sahibi ifade eder; Bazen yarı özel mimariler olarak adlandırılan konsorsiyum, tek bir varlık yerine bir grup tarafından yönetilir.

Bu ayrımlardan uzaklaşan kuruluşlar, uzun vadeli amaçlarına hibrit mimarileri eklemelidir. Buradaki fikir, hibrit, merkeziyetsiz mimarilerin kamu, tüketici, özel, devlet kurumları ve konsorsiyumlar arasında ölçeklendikçe, birlikte çalışabilirliğe kaçınılmaz olarak ihtiyaç duyacakları ve bundan faydalanacaklarıdır.

Bazı ağların daha küçük, izin verilen ve ayrı kullanım durumları için tasarlandığı ve diğerlerinin dikey ağlara bağlı olan açık, şeffaf platformlar olduğu hibrit bir dünya, uzun vadede birçok kişinin “çoklu blok zinciri” olarak istediği  şeyi sağlayacaktır.

1*Kps Biaoms54Ml Gomlmyw

İzinli ve İzinsiz Blok Zinciri: Kullanım Senaryoları

Hem izinsiz hem de izinli blok zincir mimarileri benzer değer önermelerini desteklerken, farklı farklılıkları onları bazı kullanımlar için daha uygun, diğerleri için daha az uygun duruma getirir.

İzinsiz blok zincirleri genellikle güçlü finansal bileşenlere sahip olan veya oldukça merkezi olmayan bir blok zinciri gerektiren uygulamalarda kullanılır, örneğin:

  • Dijital varlık ticareti;
  • Kitle fonlaması ve bağışlar;
  • Blockchain depolama gibi dağıtılmış dosya depolama.
  • İzin verilen blok zincirleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, gizlilik ve güvenliğe bağlı olan yeni uygulamaları etkinleştirmiştir:
  • Tedarik zinciri kaynak takibi;
  • Tazminat talebi;
  • Kimlik doğrulama.

Aslında benimseme başarısının anahtarı, kullanım senaryosu kriterlerini daha geniş pazar dinamikleri ve DLT yapılandırma seçenekleri yelpazesiyle uyumlu hale getirmekte yatar. Bu yaklaşım aynı zamanda şirketlerin, özellikle eski sistemlerde parça parça uygulamalardan kaçınmak için daha uzun vadeli stratejik bir bakış açısına sahip olmasını gerektirir. Amaç, bir vizyon geliştirmek ve adım adım vizyon oluşturmak, test etmek, doğrulamak ve vizyona doğru ilerlemek için adımlara öncelik vermektir.

Örnek olarak, bir senaryoyu ve ondan kaynaklanan temel sorunları ele alalım.

Birkaç yan kuruluşu ve ekosistem ortağı olan büyük bir sağlık kuruluşu, DLT’nin durumunu değerlendiriyor. Sağlık kayıtlarının yerelleştirilmesi, kuruluş, çalışanları, hastaları, ortakları ve tıbbi araştırmalar için çeşitli değer önerilerini temsil eder. Bu bilgileri dağıtmak şunları yapabilir:

  • Veri kurcalama dolandırıcılık, insan hatası ve tek noktadan saldırı güvenlik açıkları riskini azaltmak;
  • Kayıtların bütünlüğünü, erişimini, gizliliğini ve denetlenebilirliğini geliştirmek;
  • Hizmet sağlayıcılar arasında bilgi taşınabilirliğini, uyumluluğa bağlılığı, sigorta pazarlığını, gecikmeyi, maliyet düşürmeyi ve hatta tıbbi araştırma verimliliklerini kolaylaştırma.

Kuruluş ayrıca, olgunlaşmamış blok zinciri teknolojisi, belirsiz düzenleyici gereksinimler, hassas bilgileri içeren kültürel ve politik itirazlar, iş modelleri ve paydaşların benimsenmesiyle ilgili çeşitli riskleri not etti – başarısızlık riskinden bahsetmiyorum bile. Potansiyel uygulamalar hakkında geniş bir anlayışa sahip olmasına rağmen, kuruluş mimariyi seçmeye hazır değil

İzinli Veya İzinsiz: Projeniz İçin Hangisinin Doğru Olduğunu Belirleyin

Bu sağlık hizmeti sağlayıcısının bu zorlu seçimleri yapmaya nasıl hazırlandığı aşağıda açıklanmıştır.

İlk olarak, stratejik amacı tanımlayın. Peki, dağıtılmış sağlık kayıtları, bir kuruluşun daha geniş stratejisi ve ekosistemdeki rolü ile nasıl uyumludur? Bir blok zinciri “stratejisi” ile başlama cazibesine karşı koyun ve bunun yerine kuruluşların daha geniş ekosisteme eşzamanlı olarak değer katmak ve ondan değer çıkarmak için bir platform olarak hareket edebileceği yolları düşünün.

İkinci olarak, kullanım durumlarını ve girişimleri bir boşlukta değil, bağlam içinde önceliklendirin. Mevcut işimiz, ortak ekosistemimiz, düzenleyici, kültürel ve teknolojik ortam ve bunların gidişatı göz önüne alındığında, pilot uygulamamız gereken ilk üç alan nelerdir? Paydaşlar arasında ve paydaşlarla ilgili olarak sağlık ve ekonomik değeri nedir? Başarıyı hangi kriterler belirleyecek – erişim, hız, “tek gerçek” kaynağa sahip olma, bekleme süreleri, hasta sonuçları? Bunlar iyileşecek, ancak yukarı yönlü netlik, aşağı yönlü takım seçimini ve yapılandırma kararlarını kolaylaştıracak.

Kuruluşlar DLT altyapısını değerlendirmeye başlasa bile, ancak bu alanlar kısa vadede net bir şekilde tanımlandıktan ve uzun vadede uyumlu hale getirildikten sonra olacaktır.

Blockchain2

Ortak kriterler şunlardan oluşmaktadır:

Ölçeklenebilirlik ve performans. Defter ile işlemlerin ve etkileşimlerin sıklığı ve tasarımı – esneklik, fikir birliği doğrulaması, güvenlik, başarısızlık riskleri

Güç tüketimi. Konsensüs ile ilişkili hesaplama ve çevresel maliyetler ve süreçlerin ve etkileşimlerin nasıl doğrulandığı

Roller ve yönetişim. Bu, kuruluşların ve paydaşların gücü nasıl paylaştırdığını, kararlar aldığını, izinleri nasıl belirlediğini, kod üzerinde nasıl işbirliği yaptığını vb. içerir.

Gizlilik ve Anonimlik. Paydaşlar arasında kurulmuş ve düzenleyici rejim ve iş parametreleriyle uyumlu; ayrıca izin çerçevesi hakkında bilgi verir

Teknoloji Manzarası. Bu, gömülü sistemlerin yanı sıra bulut, uç, güç tüketimi ve daha fazlasını içerir. Gereksinimleri dahil edin.

Akıllı sözleşmelerin uygulanabilirliği. İş dünyası ve düzenleyici paydaşlar arasında – sistemler tehlikeye girdiğinde hesap verebilirlik ve sorumluluk

Jeton. Bunlar ilgili olabilir veya olmayabilir ve dağıtılmış uygulamalarla ilişkili katılım ve davranış ekonomisi için güçlü teşvikler sağlayabilir.

Yetenek. Teknik, tasarım ve yasal kaynaklara erişim, iç ve dış yönetimin gelişmişlik düzeyi gibi diğer yatırımları etkileyebilir.

Kültür. Liderlerden inşaatçılara ve tüketicilere kadar, blok zincirinin benimsenmesi, insanların güveni ve değişime istekliliği kadar etkilidir.

Maksimum esneklik. Kuruluşların, hibrit mimarilerin daha uzun bağlamında izinli ve izinsiz blok zincirlerini anlaması gerektiği gibi, DLT’nin çeşitli alakart bileşenlerinin yeteneklerini anlamak da önemlidir, örneğin:

  • İşlem dağıtımı;
  • Uzlaşma;
  • Akıllı sözleşme geliştirme ortamları;
  • Geçerlilik ve bağlantı kuralları;
  • Değişmezlik;
  • Kimlik doğrulama ve özel anahtarlar;
  • Denetleyici ve düzenleyici düğümler;
  • Yerleşik varlıklar;
  • Entegrasyon mekanizmaları.

Her yaklaşımın içinde çeşitli gelişen yaklaşımlar vardır. Kuruluşlar, vakaları ve standartları uyarlayan teknolojileri kullanmak yerine, DLT’yi farklı eski ortamları dikkate alarak farklı iş sorunları için farklı stilleri, farklı kombinasyonları seçebilecekleri ve özelleştirebilecekleri bir menü olarak düşünmelidir.

Dağıtılmış defter teknolojisi, tüm BT verimsizliklerine her derde deva veya çözüm değildir. Alıcılar, deneme uğruna blok zinciri yutturmaca ve deneylerden sakının. Bunun yerine işletmeler, DLT’yi seçici olarak seçilebilen ve uygulanabilen bir dizi teknik modül ve kavram olarak görmelidir.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.