Editörden SeçmelerKripto Rehber

Keltner Kanalı Göstergesi Nedir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Keltner Kanalı (KC), değer varlık ücretlerini trend işaretini, aşırı alım veya aşırı satım seviyelerini ölçmek için kullanılan teknik bir göstergedir.

Fiyat volalitesine odaklanan ve üç ayrı hattan oluşan Keltner Kanalları, genel yapı olarak Bollinger Bantları ve Hareketli Ortalama Zarfları ile benzer özellikler barındırmaktadır.

Keltner Kanalları göstergesinin farkı, hareketli ortalama (MA) verilerine ek bir şekilde, teknik analizde fiyat oynaklığını ölçmek için kullanılan Ortalama Gerçek Aralık (ATR) değerlerini kullanmasıdır.

Keltner Kanalı Göstergesi Nedir?

Bir hatırlatma yapacak olursak, Bollinger Bantları işareti Basit Hareketli Ortalama (SMA) ve standart sapma değerleri kullanırken Hareketli Ortalama Zarf göstergesi hareketli bir ortalama ve onun çarpanını işlemde faaliyete sokar.

Keltner Kanalları Nasıl Hesaplanır?

20 günlük Üstel Hareketli Ortalama (EMA) verileri, analist fikirlerine göre farklılık gösterse bile, genellikle Keltner Kanalları göstergesi için dayanak kurmaktadır.

Ek gösterge işaretleri, ana çizginin yukarısında veya aşağısında yer alır. Ayrıca teknik analize göre değişmekle beraber üst satırda EMA değerinin katlarına ortalama gerçek aralık (ATR) değeri eklenerek ortalama gerçek aralık (ATR) değerinin katları da hesaplanabilir. elde edilen EMA değerinden çıkarılarak hesaplanır.

Aşağıdaki hesaplama, 20 dönemlik Üstel Hareketli Ortalama (EMA) ve Ortalama Gerçek Aralık (ATR) için 2 faktörlü bir Keltner kanalı hesaplamasıdır:

Temel = 20-EMA
Üst zarf satırı = 20-EMA + (ATR x 2)
Alt zarf satırı = 20-EMA – (ATR x 2)

Bu hesaplamada, ATR ile ölçülen fiyat dalgalanmaları yükseldikçe koridor geniş bir alana yayılır ve azaldıkça alan daralır.

Eğilim Değişikliklerini Gösterir

Çoğu fiyat hareketi, aşağı ve yukarı bantların tasarladığı kanal içinde sağlanır. Kanalın yukarı veya aşağı kırılması, trendin farklılık gösterebileceğine dair yardımcı olur.

1623343013 873 Keltner Kanali Gostergesi Nedir Bu Ne Ise Yariyor

Hareketli ortalama üzerinden hesaplanan her gösterge gibi, KC göstergesi de gecikmeli veri oluşturur. Bilindiği üzere hareketli ortalamalar, fiyat hareketlerinin gecikmeli bir oşumudur. Keltner Kanalları, zarf dışı süreçleri izlemek ve trenddeki farklılıkları fark etmek için kullanılır.

Piyasanın oynaklığı artış yaşadığında, Keltner Kanalları aşırı alım ve aşırı satım sebeplerini tespit etmek için faydalı bir göstergedir. Genel olarak, kanaldan çıkan fiyat, orta hat çizgisine dönme yönündedir.

Üst zarf çizgisinin üzerindeki hareket, aşırı alım olduğunu göstermektedir. Alt zarfın altındaki bir kırılma da aşırı satıldığını göstermektedir.

Keltner Kanallarının piyasa gücünü göstereceği gibi yanı sıra aşırı alım ve aşırı satım süreçlerini de gösterebileceği de dikkate alınmalıdır. Örnek verecek olursak, zarfın üzerinde kırılma, aşırı alım olduğunu açıkça belirtir, ancak mutlaka bir düzeltme anlamına varmaz. Güçlü bir boğa piyasası varsa, Keltner Channels çizgisi aşıldığında satın alma gücünün yükseldiğine de varılabilir. Bu noktada bağıl güç endeksi (RSI) gibi alternatif göstergelerin değerleri ve işlem hacimleri de göz ardı edilmemelidir.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.