Kripto RehberEditörden Seçmeler

Konsensüs Algoritmaları Nedir? Ne İşe Yarar?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Kripto paralara ilgi duyanların isimlerini duyduğu ve ne olduğunu anlattığı “Konsensüs Algoritmaları Nedir” yazımız karşınızda. Her kripto paranın arkasında bir konsensüs algoritması vardır, yani her kripto paranın kodda yazılı kendi konsensüs algoritması vardır. Peki bu konsensüs algoritmaları nelerdir, ne yaparlar işte bunları yazımızda detaylı olarak açıkladık.

Konsensüs Algoritma Kelime Anlamı; Consensus Algoritma

Consensus, Bir grup insan arasında genel olarak kabul edilmiş bir görüş veya karardır. Algoritma ,Belirli bir adımda bir görevin yerine getirilmesi için bir kurallar kümesidir. İkisini bütünleştirdiğinizde, bir grup insan arasında genel kabul görmüş bir karara varmak için bir dizi kural ve birkaç adım elde edersiniz.

D39A7C22E4C9060Aaa5A47E924Aa1682

Konsensüs Algoritmaları Nedir ve Nasıl Ortaya Çıktı

Konsensüs Algoritması, Blockchain teknolojisinin hayati bir parçasıdır. Olayların sırasını tanımlayan bir ağın kuralları için bir reçetedir. Blok zincirler için bu Konsensüs algoritmaları, bir grup insanın tüm işlemlerin doğrulanmış ve gerçek olduğuna karar vermesini sağlamak için uygulanır.

İşlemler, Bitcoin gibi finansal işlemler olabileceği gibi, ticaret verileri, mülkiyet haklarının değiştirilmesi, dApp’lere ulaşım ve çok daha fazlası gibi blok zinciri tabanlı işlemler de olabilir.

Konsensüs Algoritmaları Ne İşe Yarar?

Bu algoritmalar, ağdaki işlemler üzerinde fikir birliğine varmak için rastgele bir insan ağını yönlendirir. Alıştığımız hükümetlerin, kurumların ve işletmelerin aksine, insanlar merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan bu yeni merkezi olmayan ağlarda uyum sağlamak ve çalışmak mecburiyetindedir.

Konsensüs mekanizması, double-spending (çift harcamalar)sorunlarından kaçınarak blok zinciri işlemlerini korur.

Double-spending sorunu, dijital para birimi oluşturma girişimlerinin önünde bir engeldir. Temel olarak, çifte harcama, birine dijital olarak fotoğraf göndermek gibidir. Orijinal resmi yayınlamıyorsunuz, ancak bir kopyanız bulunuyor ve iki kişi aynı resme sahip. Birinin bunu kripto para birimleriyle yapabileceğini hayal edin. Bunu yapabilen herkes, tüm ağı yok etmek için kendisini delicesine zengin edebilir.

Paid Digital Form

Aynı işlemi birden fazla şekilde yapabilirler veya gönderilen tutarı da tutarken bir işlem gönderebilirler. Dolayısıyla, sahtekarlığı önlemek için güvenli bir güvenliğe ihtiyaç duyulur ve bu Konsensüs mekanizmasının devreye girdiği yerdir.

Geleneksel ekonomimizde, para birimlerinin bir hesaptan çıkarılmasını ve diğerine gönderilmesini sağlamak için basitçe finansal aracılar vardır. Bu, toplam para arzının aynı kalmasını sağlar, böylece dolarınızı iki kez harcayamazsınız.

Dijital para birimleri merkezi olmadığı için, her para biriminin ağı, blok zincirindeki tüm işlemleri doğrulamak ve sahtekarlığı önlemek için kendi yolunu bulmalıdır. Konsensüs mekanizmaları, blok zincirindeki tüm işlemlerin gerçek olmasını ve dijital para birimlerinin A cüzdanından B cüzdanına geçmesine yardımcı olur.

Tüm işlemler, herkesin görmesi için kamu hesaplarında saklanır ve tam şeffaflık sağlanır. İnsanlar blokları çözerek işlemleri doğrulamaya teşvik edilmelidir, aksi halde kimse yapmayacaktır.

Çoğu durumda, mevcut fikir birliği mekanizmaları, bir bloktaki işlem başına işlem ücretleri yerine, yeni oluşturulan belirteçlerle bir bloğu çözmek için ağ üyelerini ödüllendirir. Bu nedenle, insanlar kendi çıkarlarına hizmet etmek için ağın güçlendirilmesini sağlarlar.

Konsensüs Algoritmaları; Proof of Work (PoW) ve Proof of Stake (PoS)

Şimdi bu konsensus algoritmalarını inceleyelim

Görüş birliği Algoritma başlığına tıklayarak detaylı incelemeleri görüntüleyebilirsiniz.

Proof of Work (PoW)

Proof of Stake (PoS)

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.