Editörden SeçmelerKripto Rehber

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Kripto piyasasındaki yatırımcılar duygulardan derinden etkilendiğinden, duygu ve duyarlılıklarını analiz etmek için Kripto Korkusu ve Açgözlülük Endeksi oluşturuldu. Endeks, Bitcoin piyasasını 5 rakam ve 0-100 puan üzerinden analiz ediyor. 0  “Aşırı Korku” anlamına gelirken, 100 “Aşırı Açgözlülük” olarak yorumlanır.

İlk olarak geleneksel pazarlarda ortaya çıkan Korku ve Açgözlülük Endeksi, yalnızca Alternative.me tarafından geliştirildi ve Bitcoin’e göre endekslendi. Bu gösterge daha çok geleneksel piyasalarda kullanılır ve kripto piyasasında yatırımcılar tarafından en çok kullanılan göstergelerden biridir.

Fear And Greed 3

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi Hangi Verileri içerir?

Kripto piyasası sürekli olarak yatırımcı duyarlılığını değiştiren bir  volatilite durumundayken, Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi yatırımcılara anlamlı veriler sağlamak için dünü ve bugünü değerlendirir. Bu verileri 5 ana öğeye ayıralım:

Volatilite & Dalgalanma ( %25) Son 30 ila 90 gün arasındaki Bitcoin fiyatını analiz eder, ortalama verileri alır ve volatiliteyi karşılaştırır. Oynaklıkta olağandışı bir hareket varsa, korkunun piyasaya hakim olduğunun bir işaretidir.

Bitcoin Momentum/Hacim (%25) 30 ila 90 günlük bir fiyat tahmini alır ve bunu günlük hacimle karşılaştırırız. Elimizdeki verilere göre, piyasa alışılmadık derecede yüksek bir hacim yaşarsa, piyasanın açgözlülüğe, yani boğalara yöneldiğini varsayabiliriz.

Sosyal Medya (%15) Alternative.me şu anda yalnızca Twitter tabanlıdır, ancak reddit üzerinde de çalışmaya devam etmektedir. Kripto para yatırımcılarının Twitter’daki paylaşım, hash ve etkileşim oranlarını hesaplamak ve elde etmek için özel bir algoritma kullanır. Her zamankinden daha fazla etkileşim varsa, piyasa koşulları ile hırs artıyor ve korkunun olması gerektiğini gösteriyor.

Piyasa Hakimiyeti (%10) Bitcoin’in genel kripto para piyasasındaki pazar hakimiyeti hakkında veri almaktadır. Veriler, Bitcoin’in hakimiyetinin artması durumunda güvenli bir liman haline geldiğini, altcoinlerde ise korkunun hakim olduğunu ve tam tersi senaryoda Bitcoin’in hakimiyetinin azaldığını ve yatırımcıların altcoinlere yatırım yaptığını gösteriyor.

Trendler (%10) Google’daki kullanıcı arama trendlerine göre veri toplanmaktadır. Yani veriler filtrelenir ve sayı arttıkça veya azaldıkça metrik değerler ortaya çıkar. Bu kelimeler “Bitcoin”, “Bitcoin manipülasyonu”, “Bitcoin balonu” gibi birçok kelime olabilir.

Anket (%15) *Şu anda etkin değil. Şirket, web sitesinde bitcoin fiyatları hakkında araştırma yapar ve bu verileri kullanır. Şu anda etkin değil. Gelecekte, şirket bunu yeniden etkinleştirebilir.

Kripto-Korku-ve-Açgözlülük Endeksi Nasıl Kullanılır?

endeksi tam olarak bir sinyal veya alım satım göstergesi değildir, yalnızca yatırımcıları önceden uyarmayı amaçlar. Piyasa aşırı korkuluysa, birçok yatırımcı daha da düşeceğinden, satışlarının artacağından ve vadeli işlemleri likidite etmek için düşüşün daha büyük olacağından endişe ediyor. Bu durumda doğru analiz ve strateji ile alım fırsatı olarak görülebilir.

İşaretçi aşırı derecede iddialı hale gelirse, yeni yatırımlar yerine kademeli satışlar yoluyla karların gerçekleştirilebileceği kısa vadeli bir geri çekilme sinyali verecektir. Bunu izlemek için Korku ve Açgözlülük Endeksi günlük yerine uzun bir süre boyunca kontrol edilebilir ve düşüşler ve yükselişler kolayca gözlemlenebilir.

Yatırımcılar için kripto korku ve açgözlülük endeksinin yatırım yapmak için yeterli olmadığını belirtmekte fayda var. Birçok analitik ve diğer metrikleri analiz etmeniz nedeniyle yardımcı olabilecek bir referanstır. Bu nedenle tek bir endekse yatırım yapmak doğru olmayabilir. Özellikle kısa vadeli yatırımlar için piyasa oynaklığına ayak uyduramayabilir.  güncellenmiş kripto korku endeksini aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Kripto Korku Ve Açgözlülük Endeksi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.