HaberlerAltcoin HaberleriEditörden SeçmelerKripto Rehber

Litecoin (LTC) Nedir? Litecoin’in Kısa Tarihi

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Litecoin (LTC) Nedir?, fiyat açısından diğer kripto para birimlerine nazaran dünyanın en iyi performans gösteren kripto para birimlerinden biri olarak yatırımcıların ilgisini çekti.

Alternatif kripto para birimlerinin tam tersi şekilde Litecoin fiyatları, piyasaya giriş yaptıktan sonraki birkaç yıl süresince Bitcoin’den daha başarılı bir performans sergileyerek dünyanın en iyi bilinen kripto para birimlerinden biri olarak konumunu daha da sağlamlaştırdı.

İşlevsel olarak, kısaca bir Bitcoin çeyreği olarak düşünülebilir. Toplam arzı Bitcoin’den dört kat daha fazla, ancak dört kat daha hızlı yaratılıyor.

Litecoin’in Kısa Tarihi

Litecoin (LTC), eski Google mühendisi Charlie Lee tarafından Ekim 2011’de Bitcoin’in daha verimli bir versiyonunu oluşturmak amacıyla piyasaya sürüldü. Yaratıldığı sırada, onu “Bitcoin’in altınının gümüşü” olarak tanımladı.

Bunu yaratmak için Bitcoin’i çatalladı. Esasen Lee, Bitcoin DNA’sını değiştirdi ve daha sonra, bir geleceği olduğunu düşündükleri takdirde insanların madenciliğe başlaması için yeni yaratımını vahşi doğaya çıkardı.

İlk olarak Lee, arzını artırarak ve daha hızlı ve daha ucuz bir madeni para oluşturmak için blok süresini azaltarak Bitcoin’i çeyreklere böldü.

İkincisi, Bitcoin’in madencilik algoritmasını scrypt (telaffuz edilen ess-crypt) adlı yeni bir sistemle değiştirdi. Litecoin, şimdiye kadar scrypt kullanan üçüncü kripto para birimiydi. İlki, yaratıcıları, halka açık bir şekilde yayınlamadan önce büyük bir bölümünü kendileri için biriktirmek amacıyla madeni parayı “önceden çıkaran” Tenebrix adlı uzun süredir ölü bir kripto para birimiydi.

İkincisi, Fairbrix olarak adlandırıldı. Ayrıca Lee tarafından yaratıldı, ancak teknik problemlerden etkilendi. Litecoin, Lee’nin Fairbrix’in teknik sorunlarını başarıyla çözen ve ilk adil ve işlevsel kripto para birimini yaratan bir sonraki girişimiydi.

Litecoin Neden Scrypt Kullanıyor?

Bitcoin ilk oluşturulduğunda, insanlar onu ev bilgisayarlarıyla çıkarıyordu. Ancak zamanla insanlar özellikle Bitcoin madenciliği için yüksek güçlü, özel olarak tasarlanmış makineler yapmaya başladılar.

Bu özel yapım makineleri kullanan madenciler, evdeki kripto madencilerini geride bırakmaya başladılar ve kripto para madenciliği işini “profesyonelleştirmeye” başladılar.

Bu, kripto madenciliğinin sadece iyi finanse edilen profesyonel madenciler için değil, herkes için olması gerektiğini düşünen insanlarla pek de uyumlu değildi. Aynı zamanda, Bitcoin madenciliğinin muazzam bir küresel para birimine dönüşmesi durumunda ne kadar enerji gerektireceği konusunda artan endişeler vardı.

Scrypt, bu sorunların her ikisini de çözmeyi amaçlıyordu. Evde karlı bir şekilde kripto para madenciliği yapmanızı sağlar. Scrypt madenciliği kasıtlı olarak bellek yoğundur. Litecoin‘in oluşturulduğu sırada, ev bilgisayar madenciliğinden daha iyi performans gösterecek yeterli belleğe sahip özel bir kripto para madenciliği makinesi oluşturmak çok daha zor ve pahalıydı.

Bitcoin madenciliğinden daha enerji verimli. Scrypt madenciliği, tüketilen enerji miktarı için Bitcoin’den daha fazla “madencilik gücü” yaratılmasına izin verdiği için enerji açısından verimlidir.

Litecoin ile ilgili sorunlar

Litecoin’in 2011’de elde ettiği avantajlar bugün geçerli değil ve zaman geçtikçe scrypt’in her iki avantajı da ortadan kalktı.

  1. İnsanlar özel scrypt madencileri yarattı: Scrypt’in kasıtlı olarak yoğun bellek kullanan tasarımı, Litecoin madenciliğinin sanayileşmesini engellemek yerine yalnızca geciktirdi. Litecoin’i evde karlı bir şekilde çıkarmak artık gerçekçi bir şekilde mümkün değil.
  2. Litecoin’de ödeme alın: Gerçek dünyada, enerji verimli kripto madenciliği, madencilerin daha az enerji tüketmek yerine aynı miktarda enerji tüketmek için daha fazla makine kullanması anlamına gelir.

 

Litecoin’in diğer avantajına gelince – daha hızlı blok süresi – bu tamamen keyfidir. Daha da hızlı bir ortalama blok süresi ile başka bir kripto para biriminin bunu “gelişmesini” engelleyen hiçbir şey yok.

Ancak Litecoin’in başlangıçtaki fark noktaları artık geçerli olmasa da, insanların Litecoin’i sevmesinin hala nedenleri var.

  • Oynaklığına rağmen, Litecoin sürekli olarak sağlıklı bir fiyat etiketini korudu. Litecoin, dünyanın herhangi bir yerinde parasal değeri transfer etmenin inkar edilemez derecede ucuz ve hızlı bir yoludur.
  • Litecoin’i daha da geliştirmek ve kullanışlı yeni özellikler sunmak için planlar var.
  • Litecoin, bugün var olan diğer kripto para birimlerinden çok daha uzun bir geçmişe sahiptir.

Litecoin’in Devam Eden Gelişimi

Charlie Lee, Litecoin geliştirmesinin devam ettiğini, Bitcoin altınının gümüşü olarak değerli bir amaca hizmet ettiğini ve LTC fiyatlarının yakın olduğu Aralık 2017’de tüm LTC varlıklarını satmış olmasına rağmen hala tam zamanlı olarak Litecoin’e bağlı olduğunu ve üzerinde çalıştığını iddia ediyor.

Litecoin’in birincil gelişmeleri, ek ortaklıklar sağlamaya ve Litecoin’in bir ödeme mekanizması olarak kabulünü artırmaya odaklanmış gibi görünüyor, ancak çalışmalarda bazı teknik iyileştirmeler de var.

Örneğin, Litecoin cüzdan iyileştirmeleri ve ağ entegrasyonu ile birlikte gizli işlemler adı verilen bir gizlilik özelliği uygulamak için çalışıyor.

Ancak bu gelişmelerin ne kadar ilerlediği veya gerçekleşip gerçekleşmeyecekleri belli değil. 3 Ağustos 2019’da Litecoin Vakfı, iyileştirmelerin maliyetini karşılamak için bağışlara ihtiyacı olduğunu söyledi, ancak Eylül sonu itibariyle, Eylül 2019’un sonu itibariyle toplu olarak yaklaşık 3.000 ABD Doları değerinde yalnızca 52 Litecoin aldığını söyledi.

Lee ve diğer Litecoin meraklıları, geliştirmenin devam ettiğini söylüyor, ancak aynı zamanda Litecoin Vakfı geliştirme için daha fazla fona ihtiyacı olduğunu söylüyor.

 

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.