Editörden SeçmelerKripto Rehber

Ölü Kedi Sıçraması (Dead Cat Bounce) Nedir? Neden Olan Hareketler Nelerdir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Uzun vadeli düşüş trendindeki bir değer varlığı, “ölü kedi sıçraması” veya “Death Cat Bounce”” olarak bilinen kısa bir süre için yükselir ve düşmeyi sürdürür.

Bilindiği üzere, finansal piyasalarda ister yukarı ister aşağı yönlü bir trend olsun, fiyat hareketleri düz bir çizgide değil, yerel zirveler ve çukurlar tasarlayarak devam eder.

Ayı piyasasında fiyat düşüşünden sonra kısa süreli bir toparlanma süreci olan ölü kedi sıçraması adı verilen bir hareket yaşanıyor. Fiyat düştüğünde, kısa bir süre için yükselişe geçer. bu kısa süreli adım, satış baskısına boyun eğip ve fiyat küçük bir zirve yapmaya ve aşağı yönlü hareketini sürdürüyor.

Ölü Kedi Sıçraması (Dead Cat Bounce) Nedir? Neden Olan Hareketler Nelerdir?

Ayı piyasasında ölü bir kedi rallisi olduğunda, yatırımcılar fiyatların yükseliş trendine girdiğini, yavaşladığını ve ivme kazandığını düşünebilir. Bu model, kısa vadeli yükseliş trendi biter ve genel düşüş trendi devam ederse oluşur.

“Death Cat Bounce’” terimi, “ölü bir kedi yeterince hızlı düşse bile zıplayacaktır” temeline dayanmaktadır.

Başka bir deyişle, “Dead As” fiyatı yerel bir düşük seviyeden biraz yükseldi, ancak daha geniş bir zaman diliminde düşüş eğilimi devam ediyor.

Yatırımcılar bu küçük yükseliş trendlerine dikkat etmeli ve ayı piyasasının aniden boğa piyasasına dönüştüğünü varsaymamalı.

Çünkü bu reaktif alımlardan sonra fiyat yükseliş trendinde gibi görünse de hızla düşer ve geri sıçramadan düşüş seviyesinin altına düşer.

Yatırımcılar genellikle bir fiyat düşüşünden sonra bir dip belirlediklerine ve yerel dip seviyesinin geri döneceğine ve bir yükseliş trendi başlatacağına inanırlar. Çünkü bir düşüş gerçekleştikten sonra ölü bir kedi sıçraması meydana gelir ve fiyattaki genel hareket tamamlanır.

Ölü Kedinin Sıçramasına Neden Olan Hareketler

Büyük varlıklara sahip yatırımcılar, düşüş trendi olduğunda yeni yatırımcıların gelmeyeceğini düşünerek fiyatları yukarı çekmek için yapay davranabilirler. Fiyat biraz yükseldikten sonra varlıklarını küçük bir kâr için satarlar ve ölü kedinin geri dönmesine sebep olurlar.

Öte yandan, kısmi dip göz önüne alındığında, piyasa katılımcıları varlık fiyatlarındaki düşüşlerin bir noktada sona ereceğini umarak alımları hızlandırabilir. Bundan sonra, düşüş trendi devam edebilir ve ölü kedi rallisi, orta büyüklükteki yatırımcıların bu kısa vadeli yükseliş trendinden yararlanmak için kar elde etmesi olarak görülebilir.

Finansal piyasaları değerlendiren teknik analistler, modeli genellikle alıcılara temkinli olmaları için bir uyarı olarak göstermektedir.

Çünkü düşüş trendinde fiyatlar geçici olarak yükselebilir ve kısa vadeli bir toparlanma sonrasında düşmeye devam edebilir. Bu terim, küçük artışların normal kabul edilmesi gerektiğine işaret eden analistler tarafından kullanılabilir.

Ölü kedi rallisi, makroekonomiden küçük büyük şirketlere kadar geniş bir finans yelpazesinde gözlemlenebilir. Herhangi bir varlığın yüksek veya düşük fiyatını belirlemek ne kadar zorsa, deneyimli tüccarlar için bile ölü bir kedi sıçramasını tahmin etmek o kadar zor olur.

Yatırımcılar; düşüş eğilimi gösteren bir piyasa rallisinin ölü bir kedi sıçraması mı yoksa trendin tersine dönmesi mi olduğunu tahmin etmek zordur.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.