Kripto RehberEditörden Seçmeler

Proof of Work (PoW) Nedir? Nasıl Çalışır?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Bu makalede, bir konsensüs algoritmasından Proof of Work‘ü inceliyoruz. İş Kanıtı (PoW) nedir ve ne işe yarar? Nasıl çalışır? gelin hep birlikte bakalım.

Proof of Work (PoW)

İlk kripto para konsensüs algoritması, Proof of Work (PoW) Satoshi Nakamoto tarafından Bitcoin Whitepaper‘da önerildi. Proof of Work (PoW), üçüncü taraflara güvenmeden dijital işlemleri güvence altına almak için oluşturulmuş bir protokoldür. Temel olarak PoW, topluluk üyelerinin sabit blokları çözmesini gerektirmektedir. Bu çalışma önceki blok çözümlerini oluşturmaktadır.

PoW, mevcut ve geçmiş işlemleri doğrulama mekanizmasıdır. Ayrıca, bulmacayı çözme işi, bulmacayı çözen kişi için karşılığını verir. Kripto para dünyasında mining temelini oluşturuyor.

Proof Of Work (Pow) Nedir? Nasıl Çalışır?

Proof of Work PoW Ne İşe Yarar?

  • Proof of Work PoW ’da, kripto para birimi işlemleri şifrelenir ve bir veri bloğunda saklanır.
  • Blok doldurulduktan sonra madenciler bloğu çözebilir.
  • Bu bloklar, çözülmesi zor, fakat çözüldükten sonra ağın geri kalanı tarafından doğrulanması kolay olan matematiksel denklemlerdir.

Diğer tüm ağ üyelerinin bir madencinin işini düzgün yapıp yapmadığını kontrol edebilmesi gerektiğinden, başkaları tarafından doğrulama güven için çok önemlidir.

Ağ içindeki işlemleri doğrulayan madenciler, blokları çözmek için rekabet eder ve ardından blok zincirine eklenir.

Çözme bloklarını 3 basamaklı numaralı bir kilit açma olarak görüntüleyebilirsiniz (ancak bloklar aşılmaz derecede daha karmaşık hesaplamalardır). Şifreyi bilmiyorsanız, açmak için 10x10x10 kombinasyonlarını denemeniz gerekir.

PoW ve Bitcoin’in dezavantajları, ağını sürdürmek için gereken enerji tüketimidir. Enerji tüketimi ağ ile birlikte büyür; bu, Bitcoin beklediğimiz kadar büyükse, PoW’nin muazzam bir çevresel ayak izi bırakabileceği anlamına gelir.

Bununla birlikte, madenci merkezileştirme sorunu ortaya çıkıyor, bu da ucuz elektriğin olduğu yerlerde bulunan büyük madencilik tesislerinin tüm küçük madencilerden daha fazla olduğu anlamına geliyor. Ayrıca, PoW mekanizmasını güvenli hale getirmek için, PoW tabanlı blok zincirlerini diğer konsensüs algoritmalarına sahip blok zincirlerinden doğal olarak daha yavaş yapan düşük bir işlem çıktısının uygulanması gerekir.

Que Es Proof Of Work02.Jpg

Proof of Work PoW Nedir?

Proof-of-Work Türkçe adıyla İş İspatı, yaklaşık 10 yıldır çalışmakta, başka hiçbir konsensüs mekanizmasının iddia bile edemeyeceği bir algoritmadır.

PoW, “en uzun zincir kazanır” mantığıyla çalışır. Küresel güçler ağını bozmaya çalışsa bile Bitcoin güvende kaldı. PoW konsensüs algoritmasını kullanan diğer blok zincirleri Litecoin, Dogecoin ve Ethereum’u içerir, ancak hibrit bir Proof-of-Stake mekanizmasına geçmeyi planlıyorlar.

Proof of Work PoW Uygulamaları: Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dogecoin, (Çoğu kripto para birimi)

Proof of Work PoW Avantajları: Düzgün çalışıyor olması.

Proof of Work PoW Dezavantajları: Yavaş üretim ve çok fazla enerji harcanması.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.