Kripto Rehber

Ripple Nedir, 1 XRP Kaç TL?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

XRP, Ripple Inc. Tarafından oluşturulmuş popüler bir kripto para birimidir. Bankalar ve şahıslar arasında Ripple ağı vasıtası ile para transferi sağlamak için kullanılır. Ripple ağı dünya çapında güvenilir ve hızlı işlemlere imkân tanır.

XRP neredeyse 4 saniye içinde, üstelik çok düşük bir ücretle gönderilebilir. Bir saniyede 1,500 işlem gerçekleştirme potansiyeline sahiptir. Fakat ETH ve BTC’ye kıyasla daha kısıtlı bir kullanım alanına sahiptir.

Ripple (XRP) Nedir?

Ripple Chris Larsen ve Jed McCaleb tarafından 2012 yılında piyasaya sürülen bir ödeme ağı sistemidir. Ripple teknolojisi hem kripto para birimi hem dijital ödeme ağı olarak hareket etmeyi amaçlar. Transfer işlemlerine hız kazandırmayı ve bu işlemlerden kesilen komisyonu en aza indirmeyi hedefler. Western Union ve SWIFT gibi küresel sistemlere rakip olmayı amaçlar.

XRP ise bu platformun merkezi kripto para birimidir. 4 saniyenin altında ödeme yapma imkânı sunan bu dijital varlık saniyede 1.500 işlem kapasitesine sahiptir. Blockchain sisteminde işlem görür fakat tüm defterleri şirket yönetir.

Kullanıcılar, RippleNet adlı platform sayesinde sanal para birimleri oluşturabilir. Ripple (XRP) ile amaç, büyük miktarlarda para ve dijital varlık transferlerini blockchain sistemi üzerinden ucuz, güvenilir ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmektir. Finans ve bankacılık sektöründe daha az masraflı ve daha hızlı bir ödeme sistemi kurmayı hedefler.

Ripple şirketinin CEO’su Brad Garlinghouse olup, şirketin pek çok ülkede ofisi mevcuttur.

Ethereum ve Bitcoin’den sonra en fazla piyasa değerine sahip kripto para birimi olarak kabul edilen XRP (Ripple), bankalar ve ödeme sağlayıcıları tarafından kullanılır.

Fakat kullanımının Bitcoin ve Ethereum’a kıyasla daha sınırlı olduğu söylenebilir. Yine de XRP, farklı para birimleri arasında köprü görevi üstlenir. Bunlar arasında ayrım yapmaz. Böylece döviz alım-satımını daha kolay bir hâle getirir.

Diğer taraftan XRP, Ripple ağ protokolüne bağlı değildir. Yani finans kurumları Bitcoin, dolar veya Euro transferi için XRP kullanmak zorunda değildir.

XRP (Ripple) Avantajları

Yukarıda XRP’nin blockchain teknolojisi kullandığından bahsetmiştik. Bu sayede XRP çok kısa sürede ve çok düşük maliyetlerle uluslararası transfer olanağı sunar.

Pek çok borsada işlem gördüğü için erişilebilirlik açısından herhangi bir dezavantajı yoktur.

Değeri kâr eden bir şirkete dayandırılır. Bu da onu, başka kripto para birimlerinden farklı kılan bir unsurdur.

Öte yandan Ripple, transfer işlemlerinde Bitcoin’den daha az komisyon keser. Ayrıca Bitcoin, transfer işlemleri sırasında her saniye 4 işlem gerçekleştirilmesine izin verir. Oysa Ripple, 1 saniye içinde 1500 işlem yapılmasına olanak tanır.

XRP Madenciliği Nasıl Yapılır?

XRP madenciliği yapılmayan bir kripto para birimidir. Dolaşımdaki tüm XRP’ler şirket tarafından üretilir. Üretilen XRP’ler belirli aralıklarla piyasaya sürülür.

XRP Hangi Borsalarda?

XRP çok yüksek piyasa değerine ve yoğun işlem hacmine sahiptir. Bu nedenle onlarca borsada listelenir. Onlardan bazıları şöyledir:

  • Huobi Global
  • Binance
  • Bithumb
  • Bitstamp
  • KuCoin
  • io
  • FTX
  • Bitfinex
  • Poloniex
  • Kraken
  • Liquid
  • Bittrex

XRP Nasıl Alınır?

Paribu borsası üzerinden anlatacak olursak izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  1. Hesabınıza giriş yapın.
  2. ‘Yatırma İşlemleri’ bölümünden ‘Havale/EFT’ yöntemlerinden birini seçip hesabınıza para yatırın.
  3. Daha sonra ‘Market’ bölümüne gidin. Alım emrinizi girerek XRP satın alabilirsiniz. Dilerseniz ‘Kolay Alış’ emrini seçerek bu işlemi pratik bir biçimde gerçekleştirebilirsiniz.
[ccpw id=”10144″]

XRP Fiyatı 2021

Yazının kaleme alındığı sırada 1 XRP fiyatı 1,27 dolardır.  4 Ocak 2018 tarihinde 3,84 dolar ile tüm zamanların en yüksek değerine ulaşan XRP, 7 Temmuz 2014’de 0,002802 dolara gerileyerek tüm zamanların en düşük seviyesini gördü. Max. arz 100,000,000,000 XRP olarak bilinirken, toplam arz ise 99,990,349,851 XRP olarak belirtiliyor.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.