Editörden SeçmelerHaberler

Rusya Atağa Geçti! Dijital Ruble Test Çalışmalarına Dev Bankalar da Katılıyor

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Daha önce Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, bir açıklamasında; ekonomi internet ortamına taşındığı için dijital para birimlerinin, finans sistemlerinin geleceği olacağı öngörüsünde bulunarak Dijital Ruble’nin sinyallerini vermişti.

Aradan geçen bir aylık süreçte Rusya Merkez Bankası bu girişimini hızlandırdı. Önümüzdeki yıl Rusya Merkez Bankası kendi dijital para birimi (CBDC) test çalışmalarını yapmak için 12 bankadan oluşan bir grup kuracağını duyurdu.

Rusya Merkez Bankası’nın 29 Haziran Salı günü yaptığı açıklamada, dijital rubleyi test aşamasından geçmesi için 12 bankanın bulunduğu ilk test grubunun kurulduğu duyurmuş oldu. Aralık ayında tamamlanması beklenen Dijital para prototip uygulaması 2022’nin ilk aylarında başlaması bekleniyor. Test aşaması boyunca yapılacak olan çalışmaların sonuçlarına göre Rusya Dijital parası ( Dijital Ruble) tanıtımı için detaylı bir yol haritası oluşturulacak.

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova Dijital Ruble ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere değindi:

“Djital Ruble girişimini organize etmek için hızlıca ilk Dijital para banka grubunu oluşturduk, Bununla beraber teknolojik ve Teknik bir bakış açısıyla bu grubun pilot uygulamayı ve test süreçlerini kurabilmek için yeterli zamanları oldu.”

Dijital Ruble Test Grubunda Dev Bankalar Yer Alıyor!

Dijital Ruble Test grubunda yer alan üyeler arasında Pilot üyeler arasında Rusya’nın en büyük bankaları yerini almış görünüyor. Bu bankaları şu şekilde sıralayabiliriz; Sberbank, VTB, Tinkoff Bank gibi devlerin yanı sıra ticari bankalardan oluşan; Alfa Bank, Gazprombank, Promsvyazbank, Rosbank, Ak Bars Bank, Dom.RF, SKB-Bank, TKB ve Soyuz bankası olarak sıralanıyor.

Açıklamada testin ilk safhasında, Dijital Ruble ve benzer birkaç operasyonun yapılacağı belirtiliyor.Testlerin başarılı geçmesi sonucunda Katılımcı sayısı ve diğer pilot faaliyetlerin içeriğini ve kapsamını genişletmeyi hedefliyor.

Rus Oligark Oleg Deripaska
Rus Oligark Oleg Deripaska

Rusya Merkez bankasının kripto para çalışmaları yerine dijital ruble çalışmalarına öncelik tanıması öncelik vermesi,Rus Oligark Oleg Deripaska’nın öfkesini üzerlerine çekmişe benziyor. Rus Oligark Deripaska daha önce yaptığı açıklamasında kripto paralar için: “dış ticaret anlaşmalarında bağımsızlığı sağlayan gerçek bir finansal araç” demişti.
Rusya’nın Dijital Ruble çalışmaları müttefiklerinin de benzer yolda gideceğini savunanların sayısı gün geçtikçe artıyor.

Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) Nedir?

Merkez bankaları, sürekli değişen finansal teknolojiye ayak uydurmak için dijital para birimleri çıkarma olasılığını uzun zamandır düşünmeye başladılar.

Dijital para birimi, bir değişim aracı veya yatırım olarak kullanılabilecek bir dijital varlık türüdür. Karmaşık matematiksel problemler çözülerek çıkarılır. Merkez bankalarının çıkarabileceği ve onları daha bağımsız hale getirebilecek dijital bir para birimi biçimidir.

Dijital para birimi, elektronik olarak oluşturulan ve depolanan bir tür maddi olmayan duran varlıktır. Dijital para birimi aynı zamanda internet tabanlı bir para birimidir.

Aynı zamanda, insanların resmi bir para birimi olmadan mal satın almalarına ve ticaret yapmalarına olanak tanıyan ilk merkezi olmayan para birimlerinden biridir.

Kanada merkez bankası, on yıldan fazla bir süredir dijital para birimi fikrini inceliyor. Bunun nedeni, fiziksel para ve madeni paralarla karşılayamayabilecekleri nakitsiz ödemeler için artan bir talep olduğunu görmeleridir. Bu, yalnızca yeni finansal teknolojilere ayak uydurmaya yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda nakit ve madeni para sahteciliği riskini de azaltacaktır.

Avrupa Merkez Bankası’nın katkılarıyla oluşturulan rapora göre gelecek on yıl içinde birçok ülkenin, ulusal para birimlerinin Dijital para (CBDC) ile değiştirmesi bekleniyor.

 

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.