EkonomiBitcoin HaberleriHaberler

Son Yıların En Önemli Sorularından Biri: “Bitcoin Küresel Rezerv Olabilir Mi?” İşte Uzman İsimlerin BTC Görüşleri

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Gittikçe daha fazla şirketin dijitalleştiği bir dünyada, küresel bir rezerv ihtiyacı giderek daha belirgin hale geliyor. Geleneksel itibari para birimleri, zaman içinde enflasyona ve değer kaybına karşı bağışık değildir. Bu nedenle ülkelerin rezervlerini gelecekte bir değer deposu olacak bir şeye yatırmaları önemlidir.

Son günlerde yaşanmış olan düşüşlerden ve esasında fiyat hareketlerinden bağımsız olarak başta Bitcon olmak üzere kripto para birimlerinin oldukça iyi bölgelere geldiğini rahatça ifade edebiliriz. Uzman adlar ise Bitcoin’i gelecek yıllarda fazlaca daha iyi yerlerde göreceğimi dile getiriyor.

Bitcoin, Küresel Rezerv Olabilir Mi?

Kripto yatırımcısı Anthony Pompliano, son podcast’inde Bitcoin’in küresel biriki para birimi olma durumunu değerlendirdi ve bu mevzuda iyimser bulunduğunu dile getirdi. Pompliano konuyla ilgili olarak, “25 yıl sonrasında her şey fazlaca değişik görünecek.” sözlerini kullandı.

Şu anda, ABD doları küresel bir biriki para birimi olarak kabul ediliyor ve tüm bankaların %60’ından fazlası küresel olarak para biriminde rezervlerini koruyor. Pompliano’ya nazaran ise bu durum değişmek suretiyle ve sınırsız dünyanın oluşması ile çeşitli para birimlerine geçiş olacak.

Bunlara ek olarak Pompliano, Bitcoin’in aslen zannedildiği şeklinde geleneksel para birimleri ile ciddi bir rekabetinin olmadığını dile getirdi. Aksine merkez bankalarının daha oldukça ulusal para birimi yaratmaya devam etmesi gerekeceğinden doların kıymet kaybetmesinin güvence bulunduğunu da deklare etti.

“Dolar Dijitalleşecek”

Aynı şekilde, SkyBridge Capital’in kurucusu ve yönetici ortağı Anthony Scaramucci de Bitcoin’in dünya genelinde para rezervi olarak işlem görmesini umduğunu dile getirdi. Dolayısıyla ABD’nin yakında doları da dijitalleştireceğini düşünüyor.

Bunların yanında Bitcoin’in volatilitesine de değinen Scaramucci, “Bitcoin volatil şu sebeple erken benimseme aşamasında. Amazon, 24 yıl ilkin aynı değişken eğriye sahipti. Ama eğer Amazon’a halka arzında 10.000 dolar yatırmış olsaydınız, bugün 21 milyon dolarınız olurdu.” sözlerini kullandı.

“Bitcoin Kazanıyor, Geleneksel Para Kaybediyor”

Bu bağlamda Pompliano, Bitcoin ve geleneksel para birimleri söz mevzusu olduğunda iki ihtimaller içinde senaryo bulunduğunu ifade ediyor:

“İlk olarak birbirleri ile direkt rekabet içinde olabilirler. Bu durumda Bitcoin kazanır, geleneksel para birimleri kaybede ve oyun biter.”

Pompliano’nun düşüncelerine nazaran ikinci durumda ise Bitcoin rekabetçi bir çoklu para birimi piyasasında bile kıymetli kalır.

Bugünkü durumun değişip değişmeyeceğini hemen hemen bilmiyoruz. Ancak küresel bir platformda Pompliano, teknolojiyi benimseyen hükümetlerin, onu son olarak benimseyen hükümetlerden fazlaca daha iyi performans göstereceği mevzusunda kati.

Küresel Rezerv Birimi Nedir?

Küresel rezerv sistemi, ülkelerin para birimlerinin değerini diğer para birimleriyle yakın ilişki içinde tutarak korumaları için bir dizi kuraldır.

Bir para biriminin küresel rezerv olarak kabul edilebilmesi için üç kriteri karşılaması gerekir:

1) Para birimini çıkaran ülkenin diğer ülkelerle yüksek ticaret ve yatırım bağlarına sahip olması

2) Çok küçük veya çok istikrarsız olmaması,

3) Düşük enflasyona sahip olması gerekir.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.