Bitcoin HaberleriHaberler

Starbucks ve McDonald’s Dahil El Salvador’un Her Yerinde Bitcoin Kabul Edildi!

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

El Salvador vatandaşları yeni resmi para birimi bitcoin (BTC) ile tanışıyor ve Lightning Network kullanarak Big Mac’lerden taze demlenmiş kahveye kadar her şeyi satın almaya başladılar.

Devletin çıkardığı kripto cüzdanı Chivo, başlangıçta karşılaşmış olduğu uygulama mağazaları ve pazar bölgeleri ile ilgili bazı sorunların üstesinden geldi ve Apple store’un finans uygulamaları indirme sıralamasında zirveye yerleşirken, El Salvador Başkanı Nayib Bukele bu durumu sevinçle karşıladı.

Guatemalalı broker IBEX Mercado‘nun Satış Müdürü Mario Aguiluzi El Salvador’da kendisinin ve baristanın cep telefonlarıyla onaylanması bir tek birkaç dakika devam eden bir işlemle BTC karşılığında bir Starbucks kahvesi almasının videosunu paylaştı.

Aguiluzi, “El Salvador bugün başka kimlerin bitcoin kabul ettiğini keşfeden bir çöpçü avı oyunu benzer halde” dedi.

Bu listeye Pizza Hut‘ı da ekleyelim. Satoshi Radio Podcast’in Kurucus ve Sunucusu Bart Mol, “Hollanda’daki node’larını kullanarak” gerçekleştirdikleri 26 satoshi’ye mal olan “tamamen vesayetsiz” bir işlem de dahil olmak suretiyle El Salvador’un “Bitcoin Günü”ndeki maceralarını tweetledi.

Mol, “Bu fazlaca iyi” diye yazdı.

Diğer internasyonal muhabirler de bitcoin harcama çabalarında başarı göstermiş olduklarını belirttiler.

Bu arada BTC yanlısı insanoğlu desteklerini dile getirirken, BTC destekçisi MicroStrategy‘nin CEO’su Michael Saylor, Lightning Network üzerineki Bitcoin’i “ışık hızında hareket eden dayanıklı para” olarak nitelendirdi.

Saylor’u beğenen Edward Snowden, San Salvador’da BTC ödemelerini kabul eden büyük markaların videolarını paylaşarak şunları söylemiş oldu:

“Artık rakip devletler üstünde yalnızca bir biriki varlık olarak bile olsa Bitcoin edinme baskısı var, zira tasarımı büyük seviyede erken benimsemeyi teşvik ediyor. Geç kalanlar tereddüt ettikleri için pişman olabilirler.”

Lightning yolculuğunda Bukel ile ortak olan Strike‘ın CEO’su Jack Mallers, hükümetin yeni BTC ATM’lerinden birini kullanarak BTC’yi “parasız” bir işlemle nakit paraya çeviren “arkadaşının” videosunu yayınladı.

Bu arada, Starbucks ve Pizza Hut benzer halde büyük global markalar tarafınca kripto ticaretinin haricinde bırakılmamayı düşünen yerli firmalar de aktifti.

Organik “gurme kafeler” ve kayıt stüdyolarından hanım moda markalarına ve telekomünikasyon sağlayıcılarına kadar fazlaca sayıda mahalli işletme BTC ödemesini de kabul ettiklerini açıklamak için toplumsal medya kanallarının yolunu tuttu.
Kuru temizlemeciler ve diş hekimleri bile harekete geçti.

Ancak bununla birlikte tepki de yayınlandı. El Diario de Hoy, dün gece yarısı itibarıyla BTC’yi resmi para birimi haline getiren yeni yasaya karşı “yüzlerce” Salvadorlunun “toplu” bir protestoyla sokaklara döküldüğünü bildirdi.

Aynı medya kuruluşu, devletin çıkardığı yazılımla ilgili ihtimaller içinde gizlilik endişelerine dikkat çekti. Chivo uygulamasının, kullananların mikrofon, kamera ve depolama erişiminin yanı sıra kişilerine erişim izni vermesini istediğini belirtti.

Gazete, bir bilgisayar bilimcisinin şu sözlerini aktardı:

“Bu tür bilgileri istemeyen yada gereksinim duymayan başka dijital cüzdanlar da var. Bu gereksiz.”

El Salvadorlu bir yazılım programcısı, bunun “gizlilik ve veri koruması açısından fazlaca fena bir uygulama” örneği oluğunu söylemiş oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.