Bitcoin HaberleriHaberler

Tesla, Bitcoin ödemelerini tekrar kabul edecek mi? Kripto para ve karbon nötr hedefler!

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Tesla, Bitcoin ödemelerini tekrar kabul edecek mi? Kripto para ve karbon nötr hedefler! Bu yılki en büyük FUD’lardan biri, Tesla CEO’su Elon Musk tarafından BTC ödemelerinin askıya alınmasıydı. Elon Musk, bu duruma neden olarak yüksek karbon salınımını ve iklim krizini sıraladı. O zamandan beri madenciler daha yeşil enerji kaynaklarına geçtiler. Özellikle madenciliğin Çin ile tamamen bağlantısız olması, şifrelemeyi daha yeşil kılıyor. Çin’in enerjisinin çoğu hala kömürden geliyor.

Kripto Para Sektörü ve Yeşil Enerji

Dünyanın her yerindeki şirketler karbon nötr hedefler belirlemiş ve buna göre yol haritaları geliştirmiştir. Birçok ülkenin bu yönde adımlar attığını biliyoruz. Ancak bir sorun var: Bütün bu hedefler, genellikle çok uzak bir tarih olarak kabul edilen 2050’ye ertelendi. Yani günümüzün en büyük sorunu olan iklim krizi sadece ertelendi.

Bitcoin (BTC) madencileri hızla daha yeşil enerji kaynaklarına yöneliyor. Bitcoin Madencilik Konseyi tarafından yakın zamanda yayınlanan verilere göre, madencilerin en az %50’si şimdiden fosil yakıtlardan kurtulmuş durumda. Elbette Çin’in yasağı da bunda rol oynadı. Amerika, kripto para madencilerini memnuniyetle karşılıyor. Milyarlarca dolarlık işletmeler burada zaten faaliyet gösteriyor ve birçok madenci Bitcoin (BTC) üretmek için hidroelektrik santralleri veya rüzgar enerjisi kullanıyor.

Açıkçası Bitcoin (BTC) madencileri %50’den fazla yeşil enerjiye yöneldi ancak şimdilik Elon Musk sözünü tutmadı.

BitMEX, yaklaşık 100.000 ABD Doları değerinde 7.110 metrik ton CO2 kredisi satın almak için AI karbon veri izleme şirketi Pachama ile ortaklık kurduğunu duyurdu. Karbon kredisi, şirketlerin hesap verebilirliği ve veri izlenebilirliğini teşvik edecek şekilde bir ton karbondioksit kullanmasına izin veren bir hükümet yasama organı tarafından verilen bir onay sertifikasıdır. Daha fazla şirketin bu yönde adım atması bekleniyor.

Rarible’ın kurucu ortağı ve ürün direktörü Alex Salnikov, kripto para birimi endüstrisinin karbon ayak izini bu kadar titiz incelemesinin nedenlerinden birinin “şeffaf bir tasarıma” sahip olması olduğunu belirtti. Ancak tüm ülkelerin ve şirketlerin bu tür bir şeffaflığa ihtiyacı var.

Karbon Kredileri Çözüm Mü?

Sitemizde karbon kredileri ile ilgili çok detaylı yazılar bulunmaktadır. Bu nedenle bu konunun ayrıntılarına girmeyeceğiz. Sonuç olarak, karbon kredisi satışının ülkeye verilen karbon emisyon izinlerini kullanmadığını, kendilerine yetmeyen tahsisatlar için ek kredi almadığını söyleyebiliriz. Örneğin, Türkiye kendisine verilen sınırın altında karbon salınımını serbest bırakabilir ve bir karbon emisyon borsasında satabilir. X ülkesinin veya şirketinin yetersiz kısıtlamalarını buradan karbon kredisi alarak dengeler. Sonuç nasıl? Küresel olarak, karbon emisyonları hedef sınırlar içinde kalmaktadır, ancak ülkelere/şirketlere göre dağılım değişmiştir.

Birçok çevreciye göre bu kısıtlama şu anda bir çözüm değil. Çok kritik bir dönemde olduğumuz için iklim acil durumu ilan etmeliyiz. Hasarımızı sınırlamak için çok geç ve şimdi hasar vermeyi tamamen bırakmamız gerekiyor. Peki bu nasıl olacak? Elbette bunun için fosil yakıtların kullanımını azaltmamız gerekiyor. Kömür veya petrolün ürettiği elektriğin çevreye verdiği zarar inanılmaz. Bunun yerine rüzgar ve hidroelektrik santralleri gibi alternatif enerji kaynaklarına odaklanılmalıdır. CO2 (karbon) kredileri çevreye verilen zararı belli bir oranda sabit tutuyor ama daha az zarar verenler yerine bazı insanlar para bağışlayarak doğayı kirletmeye devam ediyor.

Tesla, Bitcoin ödemelerini tekrar kabul edecek mi

Karbon emisyonları söz konusu olduğunda Bitcoin (BTC), tüm dünyayı yok eden bir canavar olarak görülüyor. Ancak George Mason Üniversitesi İşletme Fakültesi‘nde yardımcı doçent olan Saramansky, “Her emtia ve para biriminin belirli bir karbon ayak izi vardır” dedi. ABD doları kredileri sağlar ve dolar çeken ATM’lerin kendi karbon emisyonları vardır. Kripto para birimleri bu noktada şeffaf olmaları nedeniyle öne çıksa da küresel ekonomik sistemin kripto para birimlerinden daha zararlı olduğu açıktır.

Mansky dedi ki:

“Bir yılda ABD banknotlarının basılmasının, binlerce ton mürekkep, pamuk, keten ve su dahil olmak üzere yaklaşık 200.000.000 kilovat saat enerji tüketimine eşit olduğunu söylemek mantıklı olacaktır. Madeni paralar içinse yüzbinlerce top metal kullanılıyor”.

Bu açıdan bakıldığında 190’dan fazla ülkenin sadece para basmanın çevreye verdiği zararı görebiliyoruz. Bitcoin (BTC) madencileri ne olacak? Hala küresel ısınmadan sorumlu olanların sadece onlar olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Cambridge Üniversitesi tarafından Ekim 2020’de yürütülen üçüncü küresel kripto varlık kıyaslama çalışması, kripto para madencilerinin %76’sının enerji portföylerinin bir parçası olarak yenilenebilir kaynaklardan elektrik kullandığını, %39’unun ise yalnızca iş kanıtı Yenilenebilir Enerji madenciliği yaparken tükettiğini gösterdi

Tüm BTC madencilerinin yıllık enerji tüketim limiti 61,76 TW’dir. Bitcoin (BTC), her yıl Belçika’nın toplam 11,5 milyonluk nüfusu kadar enerji tüketiyor ve tek başına bu bile küresel finansal sistemin yükünü kaldırabilir. Ancak geleneksel finans sisteminde enerji tüketen ülke sayısı hesaplanamıyor bile.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.