HaberlerAltcoin Haberleri

Citigroup’ta Hatalı Tuşlama: 322 Milyar Dolar Buhar Oldu

Kripto dünyasında zaman zaman ortaya çıkan hatalı tuş vuruşlarına bu sefer bir Citigroup çalışanı sebebiyet verdi.

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Kripto dünyasında zaman zaman ortaya çıkan hatalı tuş vuruşlarına bu sefer bir Citigroup çalışanı sebebiyet verdi. Bu hatanın maliyeti oldukça yüksek oldu ve şirketi ciddi şekilde etkiledi. Soruşturmanın yaklaşık 2 yıl sonra sona ermesiyle Citigroup, 78 milyon dolarlık bir ceza ile karşı karşıya kaldı.

Citigroup’un Londra şubesinde yapılan basit bir hata, 78 milyon dolar ceza alınmasına ve toplam zararın 128 milyon dolara yükselmesine neden oldu. Batı dünyasında “kalın parmak hatası” olarak da bilinen yanlış tuşlama sonucunda bir trader, yapmak istediği işlemin kat be kat üzerinde pozisyon alınca olaylar gelişti.

2022 yılının mayıs ayında, Terra LUNA krizi ile sarsılan kripto para dünyasında, Citigroup trader’ı beklenmedik bir hamle yaparak Avrupa piyasalarının açılışında büyük bir çöküşe yol açtı.

Image 62

Stokholm Borsası’nda alınıp satılan en büyük ve en yüksek işlem hacmine sahip olan 30 şirketin hisse senetlerini içeren bir endeks olan OMX Stockholm 30 Endeksi (OMXS30), büyük bir düşüş yaşayan işlemle, endeksten 322 milyar dolarlık bir değerin yok olmasına sebep oldu.

ABD medyasından Bloomberg’ın aktardığı bilgilere göre, bir trader aslında şirketinin MSCI Dünya Endeksi’nde bulunan pozisyonunu “hedge” etmek istediği sırada karşılaşılan bir durumda. Trader, bazı hisselerden oluşan toplamda 58 milyon dolarlık bir sepet oluşturma amacıyla hareket etti. Ancak dikkatsizlik sonucu adet kısmına yanlışlıkla 58 milyon yazdı. Bu durum da şirketin aslında 444 milyar dolarlık devasa bir işlem açmasına yol açtı.

Aslında Citi’nin bu tür hatalar için bir denetim mekanizması vardı. İşlem genellikle bu mekanizma tarafından iptal edilse de, bir kısmı gerçekleşti ve 1.4 milyar dolarlık işlem gerçekleştirildi.

“Hata sistem tarafından tespit edilemedi”

İngiltere Merkez Bankası İhtiyati Regülasyon Otoritesi, Birleşik Krallık regülatörlerinden biridir. Soruşturmayı sonlandırmış ve hatanın otomatik olarak çalışması gereken sistemler tarafından değil, işlemi başlatan kişi tarafından, işlem başladıktan 15 dakika sonra fark edildiğini açıkladı.

Citigroup’a yapılan soruşturma sonucunda 78 milyon dolar ceza kesildi. Finans kuruluşu, işlem sırasında 50 milyon dolar zarar etti ve bu küçük hatanın maliyeti toplamda 128 milyon doları buldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.