Altcoin HaberleriEditörden SeçmelerHaberlerKripto Rehber

Web 3.0 Nedir? Web 3.0 Coin’leri Hangileridir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Web 3.0 işlevselliği kripto para piyasasında yeni trend olma yolunda hızla ilerliyor. Geçmiş dönemlerde DeFi ve NFT kripto paraların ciddi popülerlik kazandığını ve fiyatlarında hızla yükselişler olduğuna tanık olduk. Gelecek altcoin sezonlarında  Web 3.0 tabanında olan kripto para birimlerine olan ilginin artması bekleniyor. Peki Web 3.0 coinleri hangileridir? Gelin birlikte inceleyelim…

Web 3.0 Nedir?

Yapay zekalı web olarak tanımlanan Web 3.0, kişiselleştirilmiş web teknolojisidir. Verilerin sadece insanlar tarafından anlaşılmasına izin veren Web 2.0’ın aksine bilgisayarların anlayabildiği ve yorumlayabildiği sistemi tanımlıyor.

World Wide Web’in mucidi Tim Berners-Lee’ye göre bilgisayarlar, web üzerindeki bütün verileri, içerikleri, linkleri, insanlarla bilgisayar arasındaki bütün işlemleri analiz yeteneğine sahip olacak.

Kripto para ekosisteminde  Web 3.0’ı şöyle tanımlayabiliriz:

Bitcoin ve benzeri merkeziyetsiz ağlar tarafından mümkün kılınan bir internet bütünü anlamına gelir. Bu ağların getirdiği temel yenilik ise sadece bir tarafın kontrol etmediği, fakat herkesin güvenebileceği platformları oluşturmasıdır. Bunun nedeni, her ağ kullanıcısı ve operatörünün, konsensüs protokolleri olarak adlandırılan sabit kodlanmış kuralları takip etmesi gerektiğidir.

Bir diğer yenilik ise bu ağların hesaplar arasında para aktarılmasına izin vermesidir. Bu iki temel yenilik  “internet parası” olarak Web 3’ü anlamamızın anahtarlıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kripto Para Piyasasında Yer Alan En İyi Metaverse Coin’leri

Web 3.0 Coin
Web 3.0 Coin

Web 3.0 Coin’leri Nelerdir?

Sosyal medya devi Facebook’un geçtiğimiz günlerde yarattığı metaverse akımı Web 3.0 kripto para projelerinde ciddi fiyat artışlarına etki etti.  Öyle ki bazı projeler değerinin 100 katına ulaştı.  Bununla birlikte metaverse odaklı coinler yükseliş evresinden sonra önemli düşüş yaşadı. Son günlerde ise bir başka trend Web 3.0 oldu. Piyasa değeri ve potansiyellerine göre Web 3.0 coin’leri şöyle sıralayabiliriz.

Chainlink (LINK)

Chainlink, Blok zinciri teknolojisinin önemli sorunlarından dış veri (external data) ulaşım kısıtlaması problemlerini çözmeyi amaçlayan bir orgacle projesidir.  Güncel piyasa değeri 7.6 milyar dolar olan LINK, 0.11 dolar ilk fiyatı ve anlık 16,47 dolar fiyatı ile 22. en büyük kripto para birimi konumunda.

Filecoin (FIL)

Filecoin, Cloudflare veya Amazon Web Services gibi önemli sağlayıcılarına merkezi olmayan bir alternatif sunmayı amaçlıyor. Filecoin kurucuları, yeterli sayıda insan tarafından kullanılabilirse internette veri depolamanın en hızlı ve en ucuz yolu olabileceğini belirtiyor. Dahası Filecoin, merkezi bir otoriteye bağlı olmadığından dosyalar devletler veya diğer aktörler tarafından sansürlenemiyor. Güncel piyasa değeri 3.2 milyar dolar olan FIL, 5 dolar ilk fiyatı ve anlık 20,61 dolar fiyatı ile kripto para piyasasında 40.sırada yer alıyor.

Theta Network (THETA)

Video yayıncılığı için özel olarak oluşturulan blok zinciri tabanlı ağ olan Theta,  2019 yılının Mart ayında faaliyete geçti, kullanıcıların bant genişliğini ve bilgi işlem kaynaklarını eşler arası (P2P) olarak paylaştığı merkezi olmayan bir ağ şeklinde çalışır. Google, Binance, Samsung ve Sony gibi devler şirketler, Theta ağında doğrulayıcı olarak bulunuyorlar. Güncel piyasa değeri 2.8 milyar dolar olan Theta, anlık fiyatı ise 2.82 dolar fiyatından işlem görmektedir.

Helium (HNT)

Helium, 2019 yılının Temmuz ayında başlatılan Helium,  kablosuz cihazların birbirleriyle iletişim kurmasına ve node ağı üzerinden veri göndermesine imkan sağlar. Node’lar, Hotspot olarak adlandırılan cihazlar vasıtasıyla çalışır. Node’ları çalıştıran kullanıcılar, Helium’ın yerel kripto para birimi  HNT ile ödüller kazanırlar. Coinmarketcap verilerine göre 2.89 milyar dolarlık piyasa değeriyle 44. sırada yer alıyor. İlk çıkış fiyatı 0,27 dolar olan HNT, anlık fiatı ise 26,13 dolardır.

BitTorrent (BTT)

BitTorrent, 2001 yılında ortaya çıkan  eşler arası  dosya paylaşım ve torrent platformudur.  2018’de blok zinciri platformu Tron tarafından satın alındı. Satın alımından bu yana BTT adında bir token çıkardı ve bu token, Tron blok zincirinde piyasaya sürüldü. BitTorrent, kendisini “dünyanın en büyük merkeziyetsiz P2P iletişim protokolü” olarak tanımlıyor. Güncel piyasa değeri 1.99 milyar dolar olan BTT, anlık fiyatı ise 0.0000021 dolardır.

Privapp Network (bPRIVA)

Privapp Network, gizlilik odaklı Web 3.0 projesi ile kullanıcılarının kişisel bilgilerini platformunda şifreleyip saklayarak bu bilgileri en güvenli şekilde korumayı amaçlar.  Hosting satışı, Sanal Cüzdan,Tarayıcı NFT alan adı özellikleriyle öne çıkan Privapp Network, yerel kripto para birimi bPRIVA‘dır.  Binance Smart Chain (BSC20) ağını kullanan bPRIVA’yı Hotbit, Labank ve Pancakeswap üzerinden satın alabilirsiniz.

Decentraland (MANA)

Ethereum tabanlı bir sanal gerçeklik platformu olan MANA, kullanıcılarına içerik ve uygulamalar oluşturma, deneyimleme ve bunlardan para kazanmalarına olanak tanır. Güncel piyasa değeri 4.9 milyar dolar olan MANA anlık fiyatı ise 2.68 dolardır. İlk çıkış fiyatı 0.0024 dolar ile piyasaya girerer kısa dönemde önemli fiyat artışları kaydetti.

Enjin Coin (ENJ)

Oyun ürünlerinden oluşan bir blok zinciri ekosistemi yaratmayı amaçlayan Enjin,  Enjin Network ile kullanıcıların web siteleri ve klanlar oluşturabilecekleri, sohbet edebilecekleri, sanal ürün mağazası kurabilecekleri bir sosyal oyun platformu oluşturmayı amaçlamıştır. Güncel Piyasa değeri 1.46 milyar dolar olan enjin anlık fiyatı ise 1.71 dolardır.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.