HaberlerKripto Rehber

Stablecoin Nedir? En Popüler Stablecoinler Hangileri?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

2008’de piyasaya sürülen Bitcoin, bize ödemeler ve ticaret konusunda yeni bir bakış açısı kazandırdı.

O zamandan beri insanların varlık satın almak, küresel işlemler yapmak veya en sevdiğiniz restoranda bir fincan kahve satın almak için kullanabilecekleri yüzlerce kripto para birimi piyasaya sürüldü.

Bununla birlikte, bir elbise satın almak veya bir restoranda kripto para birimleriyle ödeme yapmak hala nadir görülen bir durum. Büyük ölçüde kripto para birimlerinin yüksek volatilitesinden kaynaklanmaktadır.

Stablecoin, dolar veya altın gibi bir varlık tarafından desteklendiği için fiyat istikrarlı kripto para birimine yönelik bir girişimdir.

Stablecoinler ise güvenli, düşük maliyetli ve en önemlisi fiyat istikrarlı oldukları için çok fazla rağbet görüyor. Genellikle dolar veya sterlin gibi gerçek parayı temsil ederler, bu da onları kitleler için tercih edilen bir seçenek haline getirir.

Ancak soru şöyle: Stablecoinler dijital para birimlerinin toplu olarak benimsenmesine yol açabilir mi? Hadi araştıralım!

Stablecoin Nedir?

Stable coinler, sabit bir değer elde etmek için fiat para birimleri veya altın gibi varlıklar tarafından sabitlenen veya desteklenen dijital para birimleridir. Her iki dünyanın da en iyisini sunmayı hedefliyorlar: Hem kripto para birimlerinin yüksek hızı ve güvenliği, hem de fiat para birimlerinin istikrarı. Stable coinler, kripto para birimlerinin aşağıdakiler gibi sayısız faydasını sağlar:

  • Kriptografi ve şifreleme ile yüksek güvenlik,
  • Eşler arası şekilde değer aktarma yeteneği,
  • Gerçek zamanlı işlemler.

Stablecoin listesinden bahsetmişken, %30’u aktif, %60’ı hala Ar-Ge yürüten ve %10’u durdurulmuş olmak üzere 200’den fazla stablecoin projesi var. Stablecoinlerin 2020 yılında muazzam bir büyüme kazanmasıyla birlikte, stablecoin pazarının toplam arzı 12 milyara ulaştı. Haziran 2020’de, stable coinler kullanılarak transfer edilen değer miktarı, BTC kullanılarak transfer edilen miktarı ilk kez aştı.

Ayrıca stablecoinler listesindeki popüler olanlardan bazılarına göz atalım.

  1. Tether — 10 milyar doları aşan piyasa değeriyle Tether, piyasadaki en büyük ve ilk stablecoinlerden biridir. Token, ABD doları tarafından destekleniyor ve değer açısından 1: 1 oranını koruyor. Dünyanın en büyük stablecoini olan Tether’in piyasa değeri, 23 Nisan 2021’de 50 milyar doları aştı.
  2. USD Coin — USD Coin, konsorsiyum, Coinbase ve Circle tarafından başlatılan popüler bir stablecoindir. Tether gibi, USD Coin de ABD Dolarına 1:1 oranında sabitlenmiştir. Ethereum blok zincirine dayalıdır ve çok düşük maliyetle hızlı ve güvenli değer aktarımı sağlar.
  3. Paxos Standard — Paxos Standard veya PAX, en hızlı benimsenen stablecoinlerden biridir ve New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı tarafından onaylanmıştır. Ayrıca ABD Doları tarafından 1:1 oranında desteklenmektedir. Token USD için kullanıldığında, o değerde token yok edilir.
  4. TrueUSD — TrueUSD, yaklaşık 1.8 milyon dolarlık rezervi olan, ABD Doları destekli başka bir stabilcoindir. Piyasadaki en güvenilir ve kanıtlanmış sabit paralardan biri olarak kabul edilir.
  5. Dai — Dai, Maker tarafından geliştirilen popüler bir merkeziyetsiz stablecoindir. Bu, coinin Maker topluluğnda token sahipleri tarafından yönetildiği anlamına gelir. 1 Dai, 1 ABD Dolarına eşittir. Dai jeton, 400’den fazla uygulama ve hizmetle entegre edilmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Tether Nedir? 1 USDT Kaç TL?

Stablecoinlerin Fintech İçin Avantajları

Stablecoinler, kullanıcılarına ve Fintech endüstrisine bir dizi avantaj sunar. Popüler stablecoin avantajlarından bazıları aşağıda belirtilmiştir:

  • Blockchain’e Dayalı Olmaları

Stablecoinler tıpkı başka bir kripto para birimi gibi blok zinciri teknolojisine dayanır. Blok zincirinin temel faydalarını daha iyi güvenlik, şeffaflık ve hesap verebilirlik olarak kitlelerle buluşturur.

  • Daha hızlı ve daha ucuz havale

Stablecoinler, yavaş ve pahalı bir ağla boğuşan mevcut sistemlere kıyasla daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli bir sınır ötesi ödeme veya havale yöntemi sunar. Fiyat istikrarı, kripto para birimlerine katkıda bulunur.

  • dApp’ler

Stablecoinler, uygulama içi satın almalar ve dApps ekosistemindeki diğer ödemeler için uygulamalar ve hizmetler ile entegre edilebilir.

  • Fiyat volatilitesini azaltmak

Stablecoinler, yüksek fiyat oynaklığını ortadan kaldırırken bir kripto para biriminin tüm avantajlarını sunar. Bu nedenle, stablecoinlerin çoğu fiat para birimleri veya altın gibi değerli madenler tarafından desteklenmektedir.

  • Her iki dünyanın da faydaları

Stablecoinler, kripto para birimlerinin için yüksek hız ve güvenliği ile fiat para birimlerinin istikrarı ve basitliğini sunar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.