HaberlerBitcoin Haberleri

Bitcoin, Resmi Para Birimi Olarak Kullanılmaya Uygun Mu?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Kripto para birimlerinin 2009 yılında Bitcoin (BTC) ile hayatımıza girmesinden bu yana  bir ülkenin resmi para birimi olarak kabul edilmesi her zaman tartışılmıştır.

El Salvador hükümetinin Eylül ayında  Bitcoin‘i resmi para birimi olarak kabul etmesi bu uzak hayal gerçeğe dönüştü.

Fakat Bitcoin, bir ülkenin resmi para birimi olarak kullanılmaya uygun mu? Gelin birlikte inceleyelim…

Resmi Para Birimi Olarak Bitcoin’in Artıları ve Eksileri

Bitcoin’in resmi para birimi olarak kabul edilmesinin artıları ve eksileri olan karmaşık bir konudur. Blockchain teknolojisinden ve açık anahtarlı kriptografiden yararlanan Bitcoin ağı, son derece güvenli ve merkeziyetsizdir. Merkezi sunucuları kullanmak ve tek bir tüzel kişinin ya da küçük bir grubun sorumlu olmasına izin vermek yerine, Bitcoin ekosistemi tüm dünyaya dağılmış büyük bir madenci topluluğu ve tam düğümler (full node) tarafından korunur.

  • Üçüncü tarafların olmaması ve eşler arası (P2P) işlemler, bir devletin finansal sistemin verimliliğini artırmak için yararlanabileceği daha düşük maliyetler ve çok daha hızlı işlem süreleri sunar. Bu özellikle vatandaşların Bitcoin aracılığıyla maliyetlerini azaltabilecekleri bir alan olduğu için büyük ölçüde havalelere bağımlı olan ülkeler için kullanışlı olur.
  • kripto alanında Bitcoin‘in mükemmel bir değer deposu olmasına rağmen günlük işlem için kullanışlı olmadığına dair yaygın bir argüman var. Ve bu ifade en azından Bitcoin ana ağı için mantıklı.
  • Bitcoin genellikle geleneksel bankacılık işlemlerinden (özellikle de uluslararası transferler için) daha verimli olsa da birincil odak noktası ölçeklenebilirlik değil, güvenlik ve merkeziyetsizliktir. Sonuç itibarıyla piyasada işlemleri 10 saniye veya daha kısa sürede gerçekleştiren kripto paralar varken Bitcoin ağında bir işlemin sonuçlanması yaklaşık 20-30 dakika sürer.
  • Buna ek olarak Bitcoin‘in düşük ölçeklenebilirliği nedeniyle ağın saniyede yalnızca sınırlı sayıda işlemi (7 işleme kadar) gerçekleştirebilmesi yoğun kullanım zamanlarında transfer maliyetlerini önemli ölçüde artırır.
  • Volatilite, BTC’nin benimsenmesi açısından işletmeler ve hizmet sağlayıcılarının da korkusu olmuştur. Bitcoin ve tüm varlık sınıfı, özellikle de hisse senetleri, tahviller ve itibari para birimleri gibi genel piyasa araçlarıyla karşılaştırıldığında oldukça volatil olduğu için birbirleriyle işlem yaparken hem bireyler hem de şirketler için potansiyel finansal kayıplara yol açabilir.

Bitcoin’in Ödeme Sorunlarını Çözebilir Mi?

Bitcoin’i bir ülkenin resmi para birimi haline getirmek için daha önce bahsedilen sorunların çoğu çözülebilir.

İlk olarak Lightning Network, kullanıcılar için anlık ve ucuz mikro ödemeler sunarak Bitcoin ağının verimliliğini artırmada önemli bir rol oynuyor. Böylece bireyler, işletmeler ve hükümetler günlük ödemelerini verimli bir şekilde gerçekleştirmek için büyük fedakarlıklar yapmak zorunda kalmazlar.

Kripto para birimindeki Volatilite de çözülmesi gereken önemli aynı zamanda kısmen kolay bir sorundur. Günümüzde kripto para ödeme ağlarının yanı sıra birçok cüzdan ve dijital varlık odaklı finansal hizmet Bitcoin’de itibari paraya otomatik dönüşüm sunuyor. Transfer alıcıya uluşmadan önce tüm fonlar bir stabilcoin ya da itibari para birimine dönüştürüldüğü için volatiliteyle ilgili tüm riskler tamamen ortadan kalkabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: CBDC’lerin Para Birimlerinden Farkı Nedir?

Diğer Ülkeler Kripto Para Adımı Atacak Mı?

Hiç kuşkusuz Bitcoin günlük ödemeler için en uygun ve en hızlı dijital varlıklardan biri olma potansiyeline sahip. Fakat bunun için piyasa oyuncuları ve resmi para birimi olarak kabul etmek isteyen ülkelerin, Bitcoin’in mevcut dezavantajlarını dikkate alması ve çözüme ulaştırması gerekiyor.

Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Bitcoin‘in El Salvador’dan sonra birçok ülkede resmi para birimi olarak kullanılacağını söyleyebiliriz. Fakat Bitcoin’in küresel anlamda ABD dolarını tahtından indireceği düşünülmüyor.

Bitcoin’in benimsenmesine ek olarak Çin, İngiltere ve İsveç gibi ülkeler merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC) geliştiriyor. CBDC’ler merkezi bir şekilde çıkarılır ve işletilir. CBDC’lerin, kripto paraların faydalarının çoğunu barındırması hükümetlerin finansal sistemlerini ve ekonomilerini geliştirmelerine imkan tanır.

Bu nedenle dijital varlıklara yönelik başlıca trendler yalnızca Bitcoin’in benimsenmesiyle sınırlı kalmayıp, CBDC’lerin kullanıma sunulması ve merkeziyetsiz kripto paraların giderek artan popülaritesi yeni bir dijital çağ başlaacaktır.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.