Dünyanın sanat eseri tescilli ilk NFT’si ‘Atatürk portresi’ oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk’ün NFT fotoğrafına tescil belgesi vererek tarihte bir devlet tarafından sanat eseri olarak belgelenen ilk NFT oldu.
Atatürk, Ankara Savaşı’ndan iki ay sonra imzalı fotoğrafı gazeteci Ruşen Eşref Ünaydın’a göndermişti. Bu fotoğraf beri NFT’ye dönüştürüldü. Afyonkarahisar’da yetmiş yıl önce gazete basımı için oluşturulan negatif kopyası ile pozitif fotoğraf birleştirildi ve NFT oluşturuldu.
Atatürk Fotoğrafı 14 Yıl Özel Kutuda Saklanmış
İbrahim Küçükkurt’un kurucusu olduğu Kocatepe Gazetesi’nde yayımlandığından bu yana büyük bir özenle sakladığı Atatürk imzalı fotoğrafın negatifini 2007 yılında dönemin Afyonkarahisar muhabiri Onur Bayram’a teslim etti. Bayram, pandemi sürecinde negatif fotoğrafı bilgisayara aktarıp pozitif fotoğrafı yan yana getirerek dijital fotoğrafı oluşturdu. Bayram, negatif fotoğrafı ışık, nem ve zamanın etkilerinden zarar görmemesi için özel yapım kutusunda, yıpranmayacak şekilde 14 yıl boyunca sakladı. Geliştirilen dijital görüntüyü NFT’ye çeviren Bayram, konuyla ilgili şunları söyledi:
Pandemi döneminde NFT sanat eserleri popüler hale geldi. En basit anlatımla NFT, sanat eserlerinin dijital tapuları olarak açıklanabilir. Elimdeki bu tarihi fotoğrafı ‘Photo1918’ adıyla NFT’ye dönüştürdüm
Photo1918’in dünyada bir devlet tarafından sanat eseri olarak tescil edilen ilk NFT olduğunu söyleyen Bayram’a göre, her gün yüz binlerce resim, film ve benzeri dijital görüntü NFT’ye dönüştürülmektedir. Ancak NFT Atatürk portresininn, diğer milyonlarca NFT arasında öne çıkmak zorundaydı. Bu nedenle geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nden tescil talebinde bulundum ve “Güzel Sanat Eserleri Tescil Belgesi” aldım. Sonuç olarak, Atatürk’ün fotoğraflarının NFT’si tarihteki ilk sanat eseri olarak kabul edildi.
Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz