Bir zamanlar dünyanın madencilik başkenti olarak adlandırılan bölgeden gelen hash oranının, madencilerin faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmasıyla neredeyse sıfıra düştüğünü gördü. Çin hükümetinin bunun nedeni, elektrik tüketimi ve çevresel etki ile ilgili endişelere indirgendi.
Madenciler Çin’den çıkarken, başka bir yerde iş kurmak ve madencilik çiftlikleri için oldukça enerji yoğun olabilen elektrik tedarik etmek zorunda kaldılar. Yeni bir rapora göre, bu yeni enerji kaynakları, madencilerin Çin’de kullandıklarına kıyasla esas olarak yenilenemeyen kaynaklardan elde edildi. Bu, bitcoin madenciliğinin enerji etkisinin son aylarda arttığı anlamına geliyor.
Çin’in bitcoin madenciliğini yasaklamasından bu yana bir yıldan az bir süre geçti ve etkileri zaten enerji açısından hissediliyor. Yasağın ardından genel düşünce okulu, madencilerin bölgedeki sorunların tekrarını önlemek için daha yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanacağı yönündeydi. Ancak, yeni bir çalışma bunun böyle olmadığını göstermiştir. Aksine, bitcoin madenciliğinin çevresel etkisi daha da kötüleşti.
Çalışma, bitcoin madencileri tarafından kullanılan yenilenebilir enerji miktarının yasaktan bu yana düştüğünü gösteriyor. Zirvedeyken, bu sayı Ağustos ayında %42’ye ulaşmıştı. Ancak o zamandan bu yana, ancak yedi ay sonra madencilikte yenilenebilir enerji kullanımı %25’e kadar düştü.
Bitcoin madenciliği, yılda önemli miktarda karbondioksit üretmeye devam ediyor. Yılda üretilen 65 megatondan fazla karbondioksit ile bitcoin madenciliği her zamankinden daha az yeşil. Karşılaştırma için, Yunanistan’ın tamamının 2019’da 57 megatondan daha az karbondioksit ürettiği bildirildi. Bu, madencilerin tüm ülkelerden daha fazla CO2 ürettiği anlamına geliyor.
Çin’den ayrılan madencilerin çoğu, enerji kaynaklarının büyük ölçüde daha fazla kirlilik üreten “taş kömürü” tarafından üretildiği ülkelere taşındı. Bu yeni çalışma, madenciliğin artık çevre için daha az elverişli olduğunu gösteriyor. Karbon yoğunluğu şimdiden %17 arttı.
Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz