HaberlerKripto RehberMetaverse Haberleri

Metaverse Nedir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Metaverse Nedir? “Meta-evren”in kısaltması olan Metaverse, bireylerin cihazlar arasında dolaşmasına ve sanal bir ortamda iletişim kurmasına izin veren bir bilim kurgu konseptinde gerçek ve sanalın çarpıştığı dijital dünyadır. Artırılmış ve sanal gerçekliği birleştiren ürün ve hizmetleri ifade eder.

Metaverse Giriş

Metaverse, Türkçe adıyla sanal dünya, kullanıcıların standart bilgisayarlara ek olarak sanal ve artırılmış gerçeklik aygıtlarını kullanarak kalıcı çevrimiçi 3 boyutlu sanal ayarlarla etkileşim kurmasını sağlayan İnternet’in potansiyel bir versiyonudur. Metaverse, insan bilişini yapay bir fiziksel ortama entegre etmek için bilgisayarları, android akıllı telefonları ve 3D gadget’ları kullanır. İletişim açısından bakıldığında, Metaverse yeni bir gerçeklik, bir anlam dünyası ve işbirliği fırsatları sunar; kültürel, entelektüel ve ekonomik üretim için altyapı ve etkileşim fırsatları sağlar; çeşitli ileri teknolojiler eş zamanlı ve entegre bir şekilde kullanılmaktadır; Siber sosyal bir düzlem olarak tanımlanabilir.

Dünyanın en büyük metaverse yatırımcılarından biri olan Facebook, geçtiğimiz günlerde sanal gerçeklik ekipmanları geliştiren Oculus şirketini 2 milyar dolara satın aldı.Facebook bu sektörde Microsoft gibi büyük yazılım işletmeleriyle işbirliği anlaşmaları yapmıştır. Ayrıca Roblox gibi oyun platformları da bu alanda Ar-Ge’ye büyük yatırımlar yapıyor.

Metaverse Nedir?
Metaverse Nedir?

Metaversin Tarihsel Gelişimi

Metaverse” terimi ilk olarak Neal Stephenson’ın 1992’de yayınlanan bilim kurgu romanı Snow Crash’de kullanılmaya başlanmıştır. “Metaverse” terimi kurgusal bir alanı tanımlamak için kullanılmıştır. Aslında metaverse kavramı ilk ortaya atıldığında fazlasıyla abartılı ve spekülatif bir gelecek perspektifi olarak eleştiri yağmuruna tutulmuştu.

Metaverse, özellikle Facebook konuyla ilgilenmeye başladığından beri daha da fazla ilgi görmeye başladı. Aslında Facebook, büyük bir veri bankasına sahip olduğu için milyonlarca kullanıcının meta verilerine sahiptir. Bu, yapay zeka üzerine kurulu yapay bir dünyanın insanların bireysel sınırlarını tehlikeye atacağı korkusunu artırdı.

Metaverse, sanal bir kamusal alan oluşturma potansiyeline sahiptir. Bitcoin piyasası zaten bu kamusal alandan sanal para ticareti yapmakta. Bu bağlamda, kavram internetin geleceği olarak kabul edilmektedir. Seul, Metaverse olarak bilinen bu yapay dünyaya giren ilk şehirdir.

İnsanlar sahip oldukları sanal gerçeklik ekipmanları sayesinde, bu teknoloji yeterince geliştirilirse, alışverişten sinemaya, kafede vakit geçirmeye kadar pek çok şeyi fiziksel bir çaba harcamadan gerçekleştirebileceklerdir. Üstelik 2020’de tanınmış rap şarkıcısı Travis Scott, Fortnite platformunun metaverse ortamında sanal bir performans sergilemişti.

Metaverse Ne Zaman Hayata Geçer?

Facebook Reality Labs’den Andrew Bosworth, “Bu fikirlerin çoğu yalnızca önümüzdeki 10 ila 15 yıl içinde tamamen uygulanacaktır.” şeklinde açıklamalarda bulundu. Ayrıca Snow Crash tarzı bir çevrimiçi dünya başlatılmadan önce üstesinden gelinmesi gereken başka teknik zorluklar olduğuna da dikkat çekiyor.

Salgın sırasında tüm kürenin evlerine hapsolmuş olması, evden çalışması ve iletişimlerinin çoğunu evden yürütmesi, metaverse dünyasının bir miktar ön deneyimine izin verdi.

Gerçek bir Metaverse’e giden yol uzun ve dolambaçlı. Her şeyden önce, milyonlarca kullanıcıyı aynı anda idare edebilen küresel bir ağ ve bilgisayar yetenekleri gereklidir. Şu anda, teknoloji bu yükü hafifletmekten acizdir. Paralel bir teknoloji alanı olan metaverse neredeyse şekillenmeye hazır. Küresel iklim sorunuyla mücadele eden mevcut evrenimiz tüm bu yıkımlara rağmen ayakta kalabilirse, yaratacağımız ikinci evren bizi hayrete düşürecek.

 

Sanal Dünyada Metaverse Projeleri
Sanal Dünyada Metaverse Projeleri

Sanal Dünyada Metaverse Projeleri

Meta veri tabanındaki projeler, sanal dünyadaki çeşitli sektörler için planlanmıştır. Sanal projelerin eğitim, iş, sosyal yaşam ve perakende dahil olmak üzere çeşitli alanlarda gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Meta veri deposunun genel olarak yürütmeye çalıştığı bu girişimlerin her birine bir göz atalım.

Ekonomi Metaverse

Ekonomi, Metaverse’in özellikle sanal platformlarda gerçekleştirmek istediği konulardan biridir. Bu bağlamda, işletmelerden pazarlama taktiklerine ve internet reklam ağlarına kadar çeşitli ekonomik alanlarda kârı artırmak, daha fazla müşteri çekmek ve satışları artırmak için Metaverse‘in yeteneklerinden yararlanmak amaçlanmaktadır.

Bu sayede yatırımcılar ve müşteriler, etkileşimde bulunacakları ve sonuç olarak alım satım yapacakları devasa bir sanal pazarda buluşacaklar. Örneğin bir araba satın almak istiyorsanız, bu sanal ortamda aracı ilk kez deneyebilirsiniz. Metaverse sayesinde bu heyecan verici karşılaşmalar gerçek olacak.

Metaverse’de Eğitim

Metaverse ile eğitim alanında çok fazla uzmanlık ve bilgi edinmesi bekleniyor. Günümüzde kültür eğitimi, Zoom gibi araçlar kullanılarak sanal dünyalarda gerçekleşmektedir. Metaverse tam olarak faaliyete geçtiğinde, bu iletişim çeşitli biçimler alabilecektir. İnsanlar eğitim platformlarına daha pratik olarak katılabilecekler. Kendilerine benzer hedeflere sahip gruplar halinde etkileşim kurabileceklerdir.

Sosyal Yaşamda Metaverse

Metaverse, sosyal hayatta mümkün olan en kapsamlı şekilde yer almak için tasarlanmıştır. İnsanlar sanal gerçeklik sayesinde dijital ortamda ilişki kurdukları kişilerle daha sıkı bağlar kurabilir, kendileri gibi inanan kişilerle çeşitli projelerde çalışabilir, kendilerini geliştirebilir veya zaman geçirebilecekleri arkadaşlıklar kurabilirler.

Örneğin, maddi imkanımız olmasa bile sanal dünyadaki bir yeri gerçekmiş gibi gezebiliriz. Yeni ülkeler ve yerler keşfetmemizi sağlayan Metaverse sayesinde sanal evrende özgürce dolaşabiliriz. Alternatif olarak sanal dünyada seçtiğimiz herhangi bir müzeye gidebilir ve görmek istediğimiz bir konseri izleyebiliriz.

Metaverse Arsa Nasıl Alınır?
Metaverse Arsa Nasıl Alınır?

Metaverse Arsa Nasıl Alınır?

Adım 1: Bir kripto para cüzdanı yapın (herkes için ortak)

Adım 2: Seçtiğiniz platformda bir hesap Oluşturun

Metaverse tokenları satın almaya başlayın: Bu tokenları elde etmenin en basit yolu, WazirX veya CoinDCX gibi kripto borsalarına gitmek ve bunları doğrudan para birimi yüklü cüzdanınızla satın almaktır. Decentraland metastore’un yerel para birimi olan MANA; Sandbox meta deposunun para birimi olan SAND; ve Axie Infinity metastore’un yerel para birimi olan AXS, en çok aranan metaverse tokenleri arasındadır.

NFT’leri oyun içinde veya kendi sanal arazinizde satın alın: Satın almak istediğiniz oyunda bir hesap oluşturun ve kripto para cüzdanınızı buna bağlayın. Örneğin sanal gayrimenkul için Decentraland‘a, karakterler ve arazi arsaları için Axie Infinity’ye ve sanatsal yaratımlar alıp satmak için Sandbox’a kaydolun.

Tüm NFT’lere tek bir yerden erişmek istiyorsanız, kolaylık olması için OpenSea’de bir hesap açabilirsiniz.

Adım 3: Satın almak ve ödemesini yapmak istediğiniz NFT‘yi seçin ve ardından ödemeyi gerçekleştirin.

Metraverse arsa satın alınabilecek platformlar:

  • – OVR
  • – Sandbox
  • – Axie Infinity
  • – Blocktopıa
  •  Genesis City
  • – Lunacia
  • Decentraland
  • – MatrixWorld Land Sale
  • – nextearth. io
  • – Dvision Network
  • – myneighboralice

Bu platformlardan birine dahil olarak  Metaverse sanal arsa satın almaya başlayabilirsiniz bunun için Metaverse coinlerine ihtiyacınız olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En İyi Metaverse Arsa Satın Alma Siteleri Hangileridir?

Metaverse Coinler Nelerdir?
Metaverse Coinler Nelerdir?

Metaverse Coinler Nelerdir?

Metaverse arsa satın almak için gerekli coinleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  •  The Sandbox (SAND)
  • – Decentraland (MANA)
  • – SLP
  • – ILV
  • – TVK
  • – HIGH
  • – GHST
  • – My Neighbor Alice (ALICE)
  • – Axie Infinity (AX)
  • – DAR
  • – PYR

Bu coinler ile sanal arsa satın alabilirsiniz.

Metaverse Arsa Fiyatları Ne Kadar?

Metaverse dünyasında arazi değerleri hızlı bir şekilde artıyor. Güncel ortalama arsa fiyatları aşağıdaki şekildedir:

  • Küçük arsalar : 1-100 dolar arası
  • Merkeze yakın küçük arsalar : 100-1000 dolar arası
  • Orta boyutlu arsalar : 10000-50000 dolar arası
  • Büyük ve merkeze yakın arsalar : 200 bin dolar üzeri

Metaverse dünyasında  ortalama arsa fiyatları bu şekildedir.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.