Kripto paralar, hayatımıza girdiğinden beri birçok insan Yatırımlık Kripto Paraları analiz etmeye ve grafikler oluşturmaya başladı. Yatırım için geleceğin en çok rağbet gören alanı sanal para birimi kripto haline geldi.
Yatırım amaçlı kullanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı unsurlar bulunuyor. Bunun başında da değişen piyasayı takip etmek ve sabırlı olmak geliyor çünkü kripto paranın daha çok uzun vadede yatırım amaçlı kullanılması öneriliyor.
Yazı İçeriği
Bitcoin (BTC)
İsmini sık sık duyduğumuz Bitcoin, yatırımlık kripto paralar listesinde başı çekmektedir. Kripto para sektörü biliyorsunuz ki şu an ki haline BTC sayesinde ulaştı. Birçok uzman uzun vadede Bitcoin’in dijital altın haline gelebileceği iddialarını dile getiriyor.
Kuşkusuz BTC bu potansiyeli taşıyan bir kripto para birimi. Kurumsal olarak da BTC artık kabul görmüş durumda. JPMorgan Ceo’su Jamie Dimon, daha önce BTC için ‘’dolandırıcılık’’ açıklamasında bulunmuştu fakat fikri olumlu yönde değişen insanlar arasında o da var.
Ethereum (ETH)
Merkezi olmayan kripto para birimi Ethereum yatırımlık kripto paralar yönüyle Bitcon’e benzer. Bitcoin ile aralarında bazı farklar vardır bunlardan biri de Ehereum’un akıllı sözleşmelere izin verip Bitcoin’in izin vermemesidir. Market büyüklüğü yönünde Bitcoin’den hemen sonra gelir.
Birçok uzman tarafından gelecekte yatırımcılarını mutlu edeceği iddiası konuşuluyor. Potansiyel olarak güçlü bir kripto para olan Ethereum güvenirlik yönünden de oldukça güçlüdür ve dolandırıcılığa şans tanımaz. Gelecek için umut taşıyan bir yatırımlık kripto paralar arasında söylemek yanlış olmaz.
Litecoin (LTC)
2011 yılında hayatımıza giren Litecoin eski Google çalışanı olan Chalie Lee tarafından geliştirilmiş bir kripto para birimidir. Aslında temel olarak Bitcoin ile aynı çalışma şartlarına sahip olsa da aralarında farklar vardır.
Herhangi bir sisteme bağlı değildir. Çıktığı ilk zamanlarda azımsanmayacak bir başarı elde etmiştir ve böylece yatırımlık kripto paralar listesine girmeyi başarabilmiştir. İlk alt coin olan Litecoin Pazar değeri olarak 1 milyar doların üzerine çıkmıştır.
İşlem ücreti ve işlem süresi olarak kullananlarına kolaylık sunuyor. Litecoin’e olan rağbetin ileride artış göstereceği birçok kişi tarafından öne sürülüyor.
Chainlink (LINK)
Kurucusu Steve Ellis, geliştiricisi Sergey Nazarov’dur. Kuruluşu 2014 yılının Ekim ayında tamamlanmıştır. İş modeli anlamında diğer blok zinciri olan projelerden farklıdır. Günümüzde Ethereum ve Bitcoin birçok dünya çapında firmadan bile daha fazla değere sahip.
Bu sebeple insanlar ve firmalar bu Blockchain’lere yatırım yapmak istiyor. Bankalar ve Blockchain’ler arasında köprü kurarak ihtiyaç duyulan bilgileri almanın ve yatırımı güçlendirmenin bir yolu var; PayPal ve Visa gibi ödeme hizmetleri. Bazı analistler yıl sonunda Chainlink’ten bir artış beklemektedir.
Ripple (XRP)
Ripple 2012 yılında hayatımıza girmiştir ve hem ödeme sistemi hem de kripto para değeri olarak bilinir. Diğer yatırımlık kripto paralardan farklı olarak merkezi vardır. Ripple büyük miktarda olan varlık veya para transferlerini hem hızlı hem güvenliği yüksek hem de pahalı olmayan miktarda transfer eder ve bunu blockchain üzerinden yapar.
Bitcoin ve Ethereum’dan hemen sonra şu anki piyasa değeriyle Ripple üçüncü sırada yer alır. Ripple şirketinin CEO’luğunu Brad Garlinghouse üstlenmiştir. Bu popülerliğe ulaşmasının sebebi dijital para olmanın yanında ödeme sistemi olarak da kullanılıyor olması diyebiliriz.
American Express, JP Morgan ve Santander gibi büyük dediğimiz finansal kurumlar da Ripple teknolojisinden faydalanıyor. Buna dayanarak Ripple için finans sektöründe umut vaat ediyor diyebiliriz.
EOS (EOS)
EOS tamamen merkezi sistemden uzak bir işletim merkezi olmayı hedef haline getirmiş olan kripto paradır. Amacı müşterilerine tam anlamıyla ücretsiz işlem yapma olanağı sağlamaktadır. Son zamanlarda dengeli bir grafiğe sahiptir ve bu da EOS’u yatırımlık kripto paralar arasına sokmaktadır.
Dogecoin (DOGE)
Son dönemlerde Dogecoin’in adını duymamış olmak mümkün değildir. 2013 yılının aralık ayında piyasaya girmiştir. Gelenek olan bankacılık işlem ücretlerini içeriğinde barındırmaz ve amacı eğlenceli bir ödeme sistemi hizmeti oluşturabilmektedir.
Üreticileri Jackson Palmer ve Billy Markus’tur. Elon Musk sayesinde 2021 yılında yükselişe geçmiş ve çoğu insanı şaşırtmıştır. Aslında başlangıçta bir şaka coin’i olarak hayatımıza girmiştir fakat son dönemde Bitcoin ile yarışacak durumdadır.
Uzun süre boyunca bu yükselişi devam ettireceği ve gelecekte hala varlığını listelerde üst sıralarda sürdüreceğini düşünenler oldukça fazladır. Uzun vade işlemleri için Dogecoin’den ziyade Bitcoin tercih edilir çünkü bu kripto para birimi deflasyonist değildir.
Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz