HaberlerBitcoin Haberleri

Bitcoin Taproot Güncellemesi Gerçekleşti! Ağda Ne Gibi Değişimler Oldu?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Uzun yıllardır beklenen Bitcoin (BTC) Taproot yükseltmesi nihayet gerçekleşti.

Taproot.watch’a göre bu yükseltme bugün 709.632 blok yüksekliğinde etkinleştirildi. Blockchain.com’a göre ise bloğun madencisi F2Pool‘du. Bugün sabah erken saatlerde gerçekleşen yükseltme sonrasında Bitcoin fiyatı gün içinde 65.285 dolara kadar yükseldi.

Merakla Beklenen Bitcoin Taproot Güncellemesi Gerçekleşti

Madencilerin %90’ı tarafından onaylanan ve bugün gerçekleşen güncelleme Bitcoin’in lider ikinci katman çözümü olan Lightning Network ve Segregated Witness’ın (SegWit) lansmanın ardından ilk büyük yükseltme oldu. Son olarak 2017 yılında ağda böylesi bir güncelleme yapılmıştı.

Taproot yükseltmesi, Bitcoin ağının komut dosyası oluşturma yeteneklerini ve gizliliğini geliştirmeyi amaçlar. Bunu yapmak için yumuşak çatal, MAST (Merkelleştirilmiş Soyut Sözdizimi Ağacı) kavramını kullanır.

Bitcoin Lightning cüzdanı Blixt Cüzdan geliştiricisi olan Sjöberg, Taproot yükseltmesinin ağın Bitcoin düğümlerine çok fazla yük getirmemek için zincir dışı yetenekleri keşfetmeye izin verdiğine inanıyor.

Akıllı Sözleşmeler, Gizlilik ve Diğerleri

Gerçekleşen güncelleme ile birlikte Bitcoin ağı akıllı sözleşmeler için açılmış oluyor. BTC ağında faaliyet gösterecek DeFi projeleri gizlilik odaklı güzel bir yetenek kazanacak. Üstelik madenci gücü son derece yüksek olan Bitcoin birçok girişim tarafından da tercih edilecektir. Eğer beklendiği gibi akıllı sözleşmeler ağda uygulanabilirse, lider kripto paranın günlük ağ aktifliği hızla katlanabilir.

Gizlilik odaklı yetenekleri gelişen Bitcoin, henüz regülasyonlar devam ederken büyük bir değişim yaşıyor. Ülkelerin yerel düzenleyicileri bu gizlilik detayını pek hoş karşılamayabilir. Monero (XMR) bu konuda ABD’li yetkililerin açık hedefi haline gelmişti.

Diğer önemli bir detay ise Bitcoin ağının merkezileşme riskidir. Büyük madencilik havuzlarının, madencilik şirketlerinin ve daha fazlasının ağda söz sahibi olması bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Bazı Bitcoin savunucuları, gelecekte %90 fikir birliğine ulaşan şirketlerin ağ üzerinde at koşturabileceğini düşünüyor. İnternet sitemizde Bitcoin Taproot Güncellemesi teknik detaylar konulu birçok içerik bulunuyor.

Taproot Güncellemesinin Riskleri ve Faydaları

Arcane Research, diğerleri gibi bu yükseltmenin de bazı riskler taşıdığını belirtti. Taproot  soft fork yükseltmesi olduğu için ağ katılımcılarının değişiklik uygulamak için yazılımlarını güncellemeleri gerekmez. Yine de Taproot’u işlevsel hale getirmek için cüzdanların ve hizmetlerin güncellenmesi gerekecek ve kullanıcılar “büyük çoğunluğun bunu uyguladığından emin olana kadar” Taproot‘u kullanmamalıdır.

“Madencilerin Taproot‘u “etkinleştirmesi”, kullanıcılar bunu uygulamadan pek anlam ifade etmiyor: Madenciler güncelleme yaparsa, ancak çoğu kullanıcı yapmazsa, madenciler yükseltmeyi geri alabilir ve azınlık olan kullanıcılardan Taproot fonlarını çalabilirler” dedi.

Öte yandan faydalarının görülmesi muhtemelen zaman alacak olsa da, işlem ücreti avantajları beklendiği için çoğu ağ katılımcısının yükseltmeyi kabul edeceği düşünülüyor.

Ayrıca Arcane Research, “Daha fazla kullanıcının Taproot‘u uygulamasıyla birlikte bir kümede daha fazla cüzdan adresi, daha fazla gizlilik ve daha az blok alanının olması gibi verimlilik ve gizlilik üzerindeki etkileri artar” diye yazarken, popüler cüzdanlar Ledger, Trezor, Sparrow ve Wasabi çoktan desteklerini duyurdu.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.