Bitcoin HaberleriHaberler

Bitcoin Taproot Güncellemesi Neleri Değiştirecek?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Lider kripto para birimi Bitcoin, SegWit güncellemesinden seneler sonrasında ilk kez yeni bir ağ güncellemesi gerçekleşecek. Yumuşak çatallama “Taproot” için geçtiğimiz aylarda madencilerin %90’ı onay verdi. Onaylar alındığı için artık süreç başlamış oldu. Peki bu yeni güncellemeyle beraber hayatımızda neler değişecek?

Bitcoin Taproot Güncellemesi

Kripto paralarda üç önemli nokta bulunuyor, projeler bu yanlarını ne kadar geliştirirse o denli saygınlık görüyor. Bunlar önemli noktalar gizlilik, ölçeklenebilirlik ve güvenliktir. Örneğin Ethereum (ETH) senelerdir ölçeklenebilirlik sorunuyla savaş veriyor bu yönde ağ güncellemeleri yapılıyor.

Bitcoin Taproot güncellemesi tam da bu üç önemli konuda projeye yarar sağlayacak diyebiliriz. Dünyanın ilk ve en büyük kripto parası Bitcoin (BTC) artık bu problemlerinden arınmaya başlayabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bitcoin Nedir? Bitcoin ile Nasıl Para Kazanılır?

Gelecek Taproot güncellemesiyle birlikte ağ gizliliği artacak. Komut dizinlerinin gizliliği artması bekleniyor, Bitcoin işlemleri tek bütün halinde görülebilecek ve böylece hareketli tüm parçalar anonimleştirilecek. P2P özetlemek gerekirse eşler arası işlemlerde akıllı sözleşmelerle gizlilik artırılabilecek. Elbette işlem gizliliği cüzdanları anonim yapmıyor. Akıllı sözleşmeler kısmı detaylandırılabilirse Bitcoin (BTC) akıllı sözleşmeler ile DeFi, dApp gibi alanlarda akına uğrayabilir. Böyle bir durumda fiyat artışı yaşanacağını söyleyebiliriz.

Son 3 senedir tartışılan bu ağ yükseltmesi konusu ilk olarak Bitcoin geliştiricisi Greg Maxwell tarafınca başlatıldı.

Schnorr İmzaları Geliyor
Schnorr İmzaları Geliyor

Schnorr İmzaları Geliyor

Schnorr, Almanya’lı matematikçi tarafınca geliştirilen şifreli imza şemasıdır. Özellikle kasım ayında bu adı oldukça fazla duymayı bekliyoruz. Eğer piyasa dinamikleri müsaade ederse gelecek güncelleme kripto para biriminin fiyatına pozitif yönde yansıyacak. Üstelik yeni bir ATH için gerekli olan ruhsal desteği de verecek.

Basit, kısa ve güvenli Schnorr imza modeli ilerleyen süreçte birçok ağ tarafınca kullanılabilir. Yeni nesil benzer imza modellerinin üretilmesinde Schnorr Dijital İmza Şeması‘nın (SDSS) temel alınması planlanıyor. Bu modelin en büyük pozitif yanları “imza toplama” kapasitesidir. Yani ağda yapılacak işlemler için alınan onayların tek bir Schnorr imzasında toplanması mümkündür. Elbette bu durum güvenliği, hızı ve gizliliğe katkıda bulunuyor.

Bitcoin (Btc) Taproot Güncellemesinin Faydaları
Bitcoin (Btc) Taproot Güncellemesinin Faydaları

Bitcoin (BTC) Taproot Güncellemesinin Faydaları

Taproot güncellemsinin en büyük yararı işlem boyutlarının azalması olacak. Daha fazla anahtar ve imza gerektiğinden komut dosyası tabanlı çoklu imzaların boyutu artar, sadece çoklu imzalar durağan(durgun) ve küçük boyutludur. Şöyle ki komut dosyası tabanlı ve yüksek boyutlu imzaların yerini güncellemeyle beraber yenisi alıyor. Bu sayede blok boyutları küçülecek ve  ücretlerde dolaylı bir düşüş yapılacak.

İşlem boyutlarının azalması ağdaki TPS oranını arttırmasıyla birlikte blok başına oldukça daha fazla işlem yapılabilecek. Diğer bir tabirle saniyelik işlem kapasitesi daha yüksek sayılara çıkacak. Düşük işlem ücretleri insanların bir takas aracı olarak Bitcoin’i daha oldukça kullanmasını sağlayacak.

İmza modelinin yenilenmesiyle birlikte işlemlerin tamamında onaylanmadan imzasını değiştiren ve çift harcama saldırısı teşebbüsünde bulunan kişilerden de kurtulacağız. Bitcoin blockchain’i için bir risk olan bu durum “imza değişimi saldırısı” ya da “çift harcama problemi” olarak biliniyor.

Schnorr imzalarıyla birlikte Taproot güncellemesinin sorunsuz gerçekleşmesi Lightning Network’e olan ilgiyi katlayacaktır. Bu gelişmeyle birlikte günlük hayatta Bitcoin ile harcama hayata geçirmeye bir adım daha yaklaşmış olacağız. Üstelik güncellemeyle atılan bu adım son zamanların en büyük adımı olarak kabul ediliyor.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.