Ripple (XRP) Bitcoin’in rakipleri arasında yer alan bir kripto para. 2012 tarihinde RippleNet adı verilen bir ödeme ağı ve bir kripto para birimi olarak hayata geçirildi. Madenciliği yapılamıyor.
Ledger olarak isimlendirilen blockchain tabanlı defterler bir şirketin yönetimi altında. Yani bir merkezi var. Bu coin ödeme şirketleri tarafından da sıklıkla tercih ediliyor.
Yazı İçeriği
Ripple (XRP) Nedir?
Uluslararası çapta gerçekleşen para ödemeleri ve transferlerine bir güvenlik katmanı eklemek, Para alma ve gönderme sürelerini azaltmak için kullanılan bir ödeme protokolüdür.
XRP, Ripple tarafından kontrol edilen kripto para birimidir. Küresel bir ödeme ağı olan Ripple, herhangi bir para biriminin dünyanın herhangi bir yerinden saniyeler içerisinde düşük işlem ücretiyle gönderilmesine imkân tanır.
Platform, Western Union veya SWIFT gibi model uluslararası para gönderme sistemlerinden daha iyi bir alternatif olmak için kuruldu.
Bugün Ripple, gerçek zamanlı ödeme için onlarca bankayla beraber çalışıyor. Aralarında Akbank da var.
Örneğin ülkemizden Nikaragua’yda yaşayan birine para yollamak istediğinizi varsayalım. Bunun için bankanın TRY’yi USD’ye çevirmesi, daha sonra USD’yi NIO’ya dönüştürmesi gerekir. Bu da para göndermenin mâliyetini artırır, zamandan kaybettirir.
Ripple kullanımı sayesinde TRY, XRP’ye dönüştürülür ve ardından son alıcıya iletilir. O da XRP’yi ülkesindeki para birimine dönüştürür. Böylece para transferi tamamlanır.
Yani bir para birimi XRP sayesinde farklı bir para birimine karşı işlem görebilir.
Ripple Kullanan Bankalar
Ripple platformuna katılan pek çok banka var. Santander, Akbank, Yes Bank, Axis Bank, Union Credit, Westpac, UBS ve NBAD gibi dev bankalar buna örnek. Bankaların Ripple’ı kullanarak her ödeme başına 3.76 dolar tasarrufta bulunmaları mümkün. Yılda milyonlarca para transferinin gerçekleştirildiği bankalar için bu, büyük bir tasarruf demek.
Ripple Avantajları
Para ve varlık transferinde blockchain teknolojisi ile uluslararası gönderim fırsatı sunar. Üstelik işlem süresi kısa, mâliyeti düşüktür.
XRP avantajları arasında öne çıkan hususlardan biri Piyasa değeri en yüksek kripto paralar içerisinde yer almasıdır. İşlem hacmi oldukça yüksektir ve pek çok borsada işlem görmektedir.
Değeri kâr eden bir şirkete dayanır. Bu da onu, Bitcoin ve benzeri merkezi olmayan kripto paralardan ayırır. Bankalarla ve çeşitli ödeme sağlayıcılarla anlaşma yapan Ripple, günden güne yaygınlaşmaktadır. Bu da güvenilirliğini artırmaktadır.
Ripple düzenli olarak ölçeklenebilir. Saniyede binden fazla işlem yapma fırsatı sunar, hızlıdır.
Ripple (XRP) Kaç TL?
Güncel XRP fiyatı coingecko verilerine göre 24 Temmuz 2021 itibariyle 5.19 TL’dir.
[ccpw id=”10144″]Bu da 0.60$’a karşılık gelir. Euro cinsinden karşılığı 0,51€ olup toplam Ripple hacmi 6,922,804,684 $ şeklindedir.
Ripple piyasa değeri ise 28,116,825,908 dolardır.
Ripple Nasıl Alınır?
Ripple yatırımı daha çok büyük yatırımcılara hitap ediyor. Spekülatörler ve küçük yatırımcılar ise XRP yatırımı ile ilgileniyor.
XRP, en büyük 3 altcoinden biri ve Ripple, piyasanın en değerli kripto para birimlerinden birine sahip olmasıyla yatırımcıların her zaman ilgi odağında.
XRP satın almak, Ripple’a Türk Lirası ile yatırım yapmak için Türkiye’de faaliyet gösteren Paribu ve benzeri kripto para borsaları kullanılabilir.
XRP Çeşitleri
100 milyar XRP token’ın olduğu biliniyor ve Ripple, bunların 61 milyarını elinde tutuyor. Ripple yatırımcıların güvenini kazanabilmek için 55 akıllı sözleşme ile 55 milyar XRP’yi ‘‘kilitleme’’ kararı aldı.
Bu sözleşmelerin hepsi 1 milyar XRP içeriyor. Yeni XRP’ler yalnızca kurumsal şirketler ve kripto para borsaları üzerinden piyasaya sürülecek.
Satış işlemi tezgah üstü piyasalar (OTC) aracılığıyla gerçekleşecek. Bu strateji, XRP fiyatının etkilenmemesi için izleniyor. Böylece şüpheli yatırımcıların Ripple hakkındaki endişelerini gidermek, XRP’nin değerini koruduğunu göstermek amaçlanıyor.
Ripple Madenciliği
XRP madenciliği yapılamıyor. Dolaşımdaki XRP’ler şirket tarafından üretiliyor. Bunlar belirli aralıklarla piyasaya sürülüyor. Bu da Bitcoin ve diğer kripto para birimleri ile Ripple arasındaki bir başka fark olarak göze çarpıyor.
Ripple ve Bitcoin Farkları
Transfer işlemlerinde kesilen komisyon bakımından Ripple daha avantajlıdır. Öte yandan Bitcoin saniyede 4 işlem yapmaya izin verirken Ripple 1 saniyede 1500 işlem yapılmasına olanak tanır. (Rakamların zamanla değişmesi mümkündür.)
Ripple Analizleri
XRP analizleri ve yorumları şu noktada birleşiyor: Ripple istikrarlı bir değer artışında kararlı. XRP, herhangi bir para birimiyle değiştirildiğinde değerini ve likiditesini artırıyor. Bu da XRP’nin Ripple tarafından küresel rezerv para birimi hâline getirilmek istendiğini ortaya koyuyor.
Platform, istikrarlı bir para birimi yapmayı amaçlıyor. Bu sayede bankaların para birimlerini volatilite korkusu olmaksızın kullanabilmeleri mümkün.
Bankalar doğrudan XRP’ye ilgi göstermiyor. Zira kripto para birimlerinin ciddi dalgalanmalar yaşadığı bir gerçek. Ripple, risklerin azalmasını sağlamak ve bankaların XRP kullanma ihtimalini yükseltmek için BitGo ve benzeri şirketlerle işbirliği içerisine giriyor.
Platform, bazı finans kurumlarına danışmanlık hizmeti veriyor. Hatta gerektiği zaman sigorta yapıyor. Bu da güven verici unsurlar olarak ön plana çıkıyor. Yani Ripple, bankacılık ve Fintech sektöründe emin adımlarla ilerliyor.
Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz