Haberler

Dijital Türk Lirası Projesi’nin Birinci Faz Değerlendirme Raporu Yayımlandı

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), devam eden çalışma süreci içinde dijital Türk lirasının birinci aşama değerlendirme raporunu kamuoyuna sundu. 

Kripto paraların büyümesiyle birlikte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) daha kolay ödeme yöntemleriyle alternatifler geliştirmeye çalışıyor. 62 sayfalık bir rapor yayınlayan TCMB, önemli ayrıntılara yer verdi. Merkez Bankası, dijital Türk lirası için birinci aşamayı bu yıl içinde tamamladı ve önümüzdeki yıl ikinci aşamada daha fazla katılımcıyla geniş kapsamlı testler yapmayı hedeflediğini belirtti.

Raporda, ilk aşamada dağıtık defter teknolojisinin kullanıldığı hakkında ayrıntılı bir bilgi sunuldu. Uzmanlar, blokzincir teknolojisi yerine kullanılan testlerde belirgin bir performans kaybı olduğunu vurguladı.

‘Dijital Paralar Bir Kripto Varlık Değildir’

Merkez Bankası, insanların kafa karışıklığını azaltmak amacıyla, dijital Türk lirasının bir kripto varlık olmadığını bir kez daha teyit etti. 

Dijital para, yasal ödeme aracı olarak kanuni dayanak üzerinden hukuki çerçevesi tanımlanmış, millî egemenlikten gücünü alarak toplumsal uzlaşıyı temsil eden ve tek millî değer ölçüm birimi niteliğindeki ülke parasının yeni bir biçimidir.

Dijital Türk lirasının tanımı, tasarımı, çeşitli bulgular ve ilerleyen faz planlarına yer verilen rapor altı başlıktan oluşmaktadır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mevcut kağıt para ve mevduatların dijital TL ile kolaylıkla birbirine dönüşebileceğini ve bu işlemin tersinin de mümkün olduğunu açıkladı.

Image 8

Merkez Bankası, dijital Türk lirası aracılığıyla ödeme yapabilme hedefini, mevduat hesabı olmayan veya 18 yaş altındaki vatandaşları da kapsayacak şekilde dile getirdi.

Uzmanlar, raporun sonuç bölümünde dijital Türk lirası sisteminin temel ilkelerini aşağıdaki şekilde sıraladılar:

TCMB’nin raporuna göre, dijital Türk lirası projesinin ikinci aşamasında, karmaşık ve sürpriz dolu ödemeler, çeşitli donanım cüzdanları, aracı kurumların entegrasyonu ve hukuki-iktisadi süreçler üzerinde yoğun araştırmalar yapılacak.

Merkez Bankası, geçtiğimiz günlerde Para Politikası Kurulu’na blokzincir alanında araştırmalar yapan akademisyen Prof. Dr. Fatma Özkul’un atanmasıyla dikkatleri üzerine çekmişti.

“TCMB’nin belirlediği ilkeler ve yaklaşımlar göz önünde bulundurularak Dijital Türk Lirası Sistemi; mahremiyeti gözetecek, mevcut iktisadi ve finansal süreçlere zarar vermeyecek, teknolojik yeniliklere uyum sağlayabilecek, dijital ekosistemlerdeki bileşenler ile birlikte çalışabilecek ve herhangi bir finansal aracı kuruma bağımlı olunmadan erişilebilecek şekilde tasarlanmaktadır. Benimsenen modülerlik anlayışı ile herhangi bir teknolojiye bağımlı kalınmaması hedeflenmektedir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.