HaberlerBitcoin Haberleri

Bitcoin Neden Düşüyor, USDT Neden Yükseliyor?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Geçtiğimiz haftalarda 69.000 dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini gören Bitcoin, sert düşüşe geçti.  BTC, dün akşam saatlerinde başlayan düşüş ile birlikte 56.000 dolar seviyelerinden 42,000 dolar seviyelerine kadar geriledi.

Bitcoin‘de yaşanan sert düşüş, kripto para piyasasını resmen kana buladı. Peki piyasayı kana bulayan Bitcoin düşüşünün sebebi nedir?

Bitcoin Neden Düştü?

Kripto para piyasasının amiral gemisi Bitcoin‘in 3 Aralık tarihinde yaşadığı düşüş, 19 Mayıs’tan bu yana görülen en sert düşüş oldu.  Aslında Omicron varyantının yarattığı panki havası kripto para birimlerinin düşüşnde etkili olmuştu. Bunun dışında Fed’in varlık alımına ilişkin verdiği mesajlar da kript piyasalarını olumsuz etkiledi. Fed Başkanı Powell, geçtiğimiz günlerde varlık alımlarını beklenenden daha hızlı şekilde sonlandırabileceklerini söylemişti.

Türev işlemlerinde kripto para fiyatlarınki düşüşüne etkisi büyük oldu. Coinglass verilerine göre kripto türevleri pazarındaki toplam tasfiyeler son 4 saat içinde 1.56 milyar doları, bir günde 2.5 milyar doları aştı. Bir günde 400.500’ün üzerinde pozisyon tasfiye oldu.

Yaşanan sert düşüşler ile birlikte  kripto para piyasasının toplam değeri de 2.2 trilyon doların altına, lider Bitcoin‘in ise 1 trilyon doların altına geriledi.

Yaşanılan bu düşüşü alım fırsatı olarak görenlerde bulunuyor. Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülke olan ve rezervinde 1220 BTC bulunduran El Salvador, yaklaşık 48 bin 700 dolar ortalama ile 150 BTC daha satın aldığını duyurdu. Böylece El Salvador’un BTC varlığı 1370’e yükseldi.

USDT Neden Yükseliyor?

Lider Bitcoin sert düşüş yaşarken ABD Doları’na endeksli olan en büyük stable coin USDT’ye göç hızlandı. Türk kripto para borsalarında USDT’ye olan talep USDT fiyatının 15 Türk lirasını görmesine neden oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kripto Para Piyasasındaki Düşüşleri Fırsata Çevirme!

Bitcoin Kaldıraçlı İşlemleri

Dün akşam saatlerinde başlayan sert düşüş spot yatırımcıları ciddi anlamda etkilemese de kaldıraçlı işlemlere yönelen yatırımcıları ciddi zarara uğrattı. Sadece dakikalar içinde milyonlarca dolarlık pozisyon tasfiye edildi ve cüzdanlardan tamamen silindi. Liq olmak şeklinde tabir edilen bu durum kaldıraç boyutuna göre alınan riskin bir sonucu diyebiliriz.

Yatırımcılar varlıklarınıkatlamak adına marjin işlemlere yönelebiliyor. Böylece 100 dolar yatırım yaparak 1000, 10000 hatta 12500 dolarlık pozisyonlar oluşturuluyor.

Örnek verecek olursak; 10x seçeneğinde açılan bir kaldıraç pozisyonu, (long veya short) yükselişte veya düşüşten daha fazla kazanç elde ediliyor. Elbette kayıplarda aynı oranda artıyor. 100 dolar değerinde 50x seçeneğiyle long pozisyona girildiğinde fiyatın %1 düşmesi 50 doları kaybetmek anlamına gelir. Fiyat eğer %2 düşerse tüm para sıfırlar yani “liq” olunur. Fiyat kimi zaman ani hareketler yaparak marjin pozisyon sahiplerini son düşüşlerde yaşandığı gibi tasfiye eder.

Long pozisyon açan yatırımcıların tasfiye olduğunu görerek daha fazla düşüş bekler short pozisyona girersiniz. Sonra fiyat bu sefer yükselmeye başlar ve sizde zarar edenler kervanına katılırsınız. Bu yüzden marjin işlemler sadece profesyonel yatırımcıların kullanabildiği oldukça riskli bir yatırım çeşididir. Eğer sürekli marjin işlem açıyor ve kazandığınızdan daha fazla kaybediyor, piyasaya daha fazla para sokup zararınızı katlıyorsanız büyük bir kısır döngüde olduğunuzu görmeniz gerekiyor. Çünkü fiyatın gideceği yönü duygularınız, sezgileriniz kestiremez yaptığınız iş yatırımdan ziyade bir kumara dönüşür.

UYARI: Ayrıca daha önce de ifade ettiğimiz gibi kripto para yatırımcılarının risk kontrolü yaparak hamlede bulunması  önemli. Son yaşanan düşüşlere benzer hareketlerden  en az zararla ve hatta karla kurtulabilmek için stop kullanmayı ve  piyasa takibi yapmayı unutmayın…

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.