Enflasyon, bir para biriminin değer kaybettiği ve mal ve hizmetlerin genel fiyat düzeyinde bir artışa neden olduğu orandır.
Enflasyon bazen üç türe ayrılır: Talep-Çeken enflasyon, Maliyet-İtenen enflasyon ve Yerleşik enflasyon. En yaygın kullanılan enflasyon endeksleri Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Tüketici Fiyatları Endeksi’dir (TÜFE). Enflasyon, bireysel bakış açısına ve değişim hızına bağlı olarak olumlu veya olumsuz olarak ele alınabilir. Mülk veya stoklu mallar gibi maddi varlıklara sahip olanlar, varlıklarının değerini artıran bir miktar enflasyon görme isteğinde olabilirler.
Yazı İçeriği
Enflasyon Nedir?
Belirli bir para biriminin nispi satın alma gücünün zaman içinde kaybına enflasyon denir. Bir ekonomide zaman içinde seçilmiş mal ve hizmetlerden oluşan bir sepetin ortalama fiyat seviyesindeki artış, satın alma gücündeki düşüşün meydana geleceği oranın nicel bir tahminini sağlayabilir. Fiyatlar genel olarak artmışsa, bu genellikle yüzde olarak ifade edilirse, cari dönemde bir para birimi daha az satın almıştır.
Fiyatlar düştüğünde ve paranın satın alma gücü arttığında meydana gelen deflasyon, enflasyonla karşılaştırılabilir.
Enflasyonu Anlamak
Belirli ürünler için zaman içindeki fiyat değişikliklerini takip etmek basit olmasına rağmen, insan gereksinimleri bunlardan yalnızca bir veya ikisinin ötesine geçer. İnsanlar, rahat bir yaşam sürmek için büyük ve çeşitli bir ürün setine ve bir dizi hizmete ihtiyaçlar vardır. Bunlar, tahıl, metal, yakıt gibi malları, elektrik ve ulaşım gibi kamu hizmetlerini ve sağlık, eğlence ve emek gibi hizmetleri barındırmaktadır.
Enflasyon, fiyat değişikliklerinin birden fazla ürün ve hizmet üzerindeki toplam etkisini ölçmek için tasarlanmıştır ve belirli bir süre boyunca bir ekonomide mal ve hizmetlerin fiyat düzeyindeki artışı ifade etmek için tek bir değere izin verir.
Para birimi değer kaybettikçe fiyatlar yükselir ve daha az mal ve hizmet satın alınır. Satın alma gücündeki bu düşüş, sıradan insanlar için genel yaşam maliyetini etkiler ve nihayetinde daha yavaş ekonomik büyümeye yol açar. Ekonomistler arasındaki fikir birliği, bir ülkenin para arzı ekonomisinin büyümesinden daha hızlı büyüdüğünde kalıcı enflasyonun meydana geldiğidir.
Bu sorunu çözmek için ülkenin merkez bankası gibi uygun para otoriteleri, enflasyonu izin verilen sınırlar içinde tutmak ve ekonominin sorunsuz çalışmasını sağlamak için para ve kredi arzını yönetmek için gerekli adımları atar.
Parasalcılık, ilke olarak, bir ekonomideki para miktarı ile enflasyon arasındaki bağlantıyı açıklayan popüler bir teoridir. Örneğin, İspanya’nın Aztek ve İnka imparatorluklarını fethinden sonra çok sayıda altın ve özellikle gümüş, İspanya ve diğer Avrupa uluslarının ekonomilerine girdi. Para arzı hızla genişledikçe paranın değeri düştü ve bu da fiyatların hızlı yükselmesini sağladı.
Enflasyon, enflasyon oranı %0’ın altına düştüğünde mal ve hizmet fiyatlarındaki genel düşüşü açıklayan deflasyonun tam tersidir. Enflasyon, incelenen mal ve hizmet türlerine bağlı olarak çeşitli şekillerde ölçülür.
Enflasyonun Nedenleri
Enflasyonun birincil nedeni para arzındaki artıştır, ancak bu çeşitli ekonomik nedenlerle ortaya çıkabilir. İnsanlara daha fazla para yaratarak veya dağıtarak, itibari parayı yasal olarak amortismana tabi tutarak (amorti ederek) ve yedek hesap kredileri olarak daha fazla (çoğunlukla) taze para ödünç vererek para arzını artırabilirsiniz.
Tüm bu parasal genişlemelerle birlikte, para daha az değerli hale gelir. Talep yönlü enflasyon, maliyet odaklı enflasyon ve yerleşik enflasyon, üç tür enflasyonist mekanizmadır.
Talep-Çekme Etkisi
Ekonomideki mal ve hizmetlere olan genel talep, ekonominin onları yaratabileceğinden daha hızlı büyüdüğünde, talep enflasyonu çeker. Sonuç olarak, talep artar ve fiyatlar yükselir.
Olumlu tüketici duyarlılığı, bireyler daha fazla paraya sahip olduğunda daha yüksek harcamalara yol açar ve bu artan talep fiyatları yükseltir. Talep arttıkça ve arz esnekliği azaldıkça arz ve talep arasında bir boşluk oluşur ve bu da daha yüksek fiyatlara yol açar.
Maliyet İtme Etkisi
Maliyet enflasyonu, üretim sürecinde artan girdi fiyatlarının sonucudur. Para ve kredi arzındaki bir artış emtia veya diğer varlık piyasalarına kanalize edildiğinde, herhangi bir ara emtianın maliyeti, özellikle de temel emtia arzına olumsuz bir ekonomik şok eşlik ediyorsa, yükselir.
Bu gelişmeler, nihai mal veya hizmetler için daha yüksek maliyetlere ve daha yüksek tüketici fiyatlarına sebep olur. Örneğin, para arzındaki bir genişleme petrol fiyatlarında spekülatif bir patlamaya yol açtığında, kullanılan herhangi bir enerjinin maliyeti yükselir ve çeşitli enflasyon önlemlerine yansıyan tüketici fiyatlarının yükselmesine neden olur.
Dahili Enflasyon
Dahili enflasyonu, uyarlanabilir beklentilerle ilgilidir, yani insanlar mevcut enflasyon oranının gelecekte de devam etmesini beklemektedir. Mal ve hizmetlerin fiyatları yükseldikçe, işçiler ve diğerleri, gelecekte benzer bir oranda yükselmeye devam edeceklerini ve yaşam standartlarını korumak için daha fazla maliyet veya ücret alacaklarını varsaymaya başlarlar. Artan ücretleri, mal ve hizmet maliyetlerinin yükselmesine neden olur ve bu ücret-fiyat sarmalı, bir faktör diğerini tetiklerken, tersi de devam eder.
Fiyat Endeks Türü
Seçilen mal ve hizmet gruplarına dayalı bir fiyat endeksi olarak birden fazla mal sepeti türünü hesaplanır ve izlenir. En yaygın kullanılan fiyat endeksleri Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Toptan Eşya Fiyatları Endeksi’dir (TEFE).
Tüketici Fiyat Endeksi
TÜFE, öncelikle tüketiciler tarafından talep edilen bir mal ve hizmet sepetinin ağırlıklı ortalama fiyatının bir ölçüsüdür. Bunlara ulaşım, yemek ve tıbbi bakım dahildir. TÜFE, önceden belirlenmiş bir mal sepetindeki her bir ürün için fiyat değişikliklerinin sepetteki nispi ağırlıklarına göre ortalaması alınarak hesaplanır. Söz konusu fiyatlar, her bir vatandaşın satın alabileceği her ürünün perakende fiyatlarıdır.
TÜFE’deki değişiklikler, yaşam maliyetiyle ilgili fiyat değişikliklerini değerlendirmek için kullanılır ve bu da onu enflasyon veya deflasyon dönemlerini belirlemek için en yaygın kullanılan istatistiklerden birine dönüştürür.
Üretici Fiyat Endeksi
Üretici Fiyat Endeksi, yerli ara mal ve hizmet üreticilerinin satış fiyatlarındaki zaman içindeki ortalama değişimi ölçen bir dizi endekstir. ÜFE, fiyat değişikliklerini alıcının bakış açısından ölçen TÜFE’nin aksine, fiyat değişikliklerini satıcının bakış açısından ölçer.
Tüm bu varyantlarda, bir bileşenin (örneğin yağ) fiyatındaki artış, başka bir bileşenin (örneğin buğday) fiyatındaki düşüşü kısmen dengeleyebilir. Genel olarak her bir endeks, genel ekonomi, sektör veya emtia seviyesinin belirli bileşenleri için geçerli olabilecek ortalama ağırlıklı bir fiyat değişimini temsil eder.
Enflasyonun Artıları ve Eksileri
Bakış açısına ve değişim hızına bağlı olarak, enflasyon iyi ya da zararlı bir şey olarak görülebilir.
Gayrimenkul veya stoklanmış mallar gibi parayla değer verilen maddi mallara sahip olanlar, varlıklarını daha fazla paraya satmalarına izin vereceği için enflasyonu isteyebilirler. Ancak, daha fazla para harcamak zorunda kalacakları için, bu tür varlıkları satın alanlar enflasyondan memnun olmayabilir. Yatırımcıların enflasyondan kar elde etmesinin bir başka popüler yolu da enflasyona bağlı tahvillerdir.
Yine de, nakit veya tahvil gibi farklı bir para birimi cinsinden varlıklara sahip olanlar, varlıklarının gerçek değerini azalttığı için enflasyonu desteklemeyebilirler. Yatırımcılar, enflasyona maruz kalmalarını azaltmak için yatırımlarını çeşitlendirmelidir.
Hem şirket hisselerindeki yatırımcılar hem de riskli girişimler üstlenen firmalar enflasyondan daha büyük getiriler bekledikleri için, ikincisi spekülasyonu teşvik eder. Belirli bir tasarruf düzeyi yerine, tüketimi teşvik etmek için ideal enflasyon düzeyi sıklıkla teşvik edilir. Para zaman içinde satın alma gücünün bir kısmını kaybederse, biriktirip daha sonra harcamak yerine şimdi harcamak için daha güçlü bir teşvik olabilir. Sonuç olarak harcamalar artabilir ve bir ülkenin ekonomik faaliyetini artırabilir. Enflasyon değerlerini ideal ve arzu edilen bir aralıkta tutmak dengeli bir strateji gerektirir.
Yüksek ve düzensiz enflasyon oranları ekonomi üzerinde önemli bir olumsuz etkiye sahiptir. Şirketler, çalışanlar ve müşteriler satın alma, satış ve planlama kararlarını verirken genel olarak artan maliyetlerin etkisini hesaba katmalıdır. Bu yeni bir kaynak geliştirir çünkü gelecekteki enflasyon oranı hakkında yanlış iddiada bulunabilirler. Ekonomik davranışı araştırmak, tahmin etmek ve ayarlamak için harcanan zaman ve kaynakların, ekonominin bir bütün olarak kaçınılmaz olarak bir maliyetini temsil eden gerçek ekonomik temellerden ziyade genel fiyatlar düzeyine yükselmesi amaçlanmaktadır.
Düşük, kararlı ve tahmini kolay olan bir enflasyon oranı bile ekonomide ciddi sorunlar yarabilir çünkü yeni paranın ekonomiye nasıl, nerede ve ne zaman girdiği, bazılarının bunun aksi takdirde optimal olduğu fikrine kapılır. Ekonomiye ne zaman yeni para ve kredi girse, bu her zaman belirli bireylerin veya ticari firmaların tekelindedir ve fiyat düzeyini yeni para arzına göre ayarlama süreci, onlar yeni parayı harcadıkça sürer ve dolaşıma girer.
Yol boyunca önce bazı fiyatları yükseltir sonra diğer fiyatları yükseltir. Satın alma gücü ve fiyatlardaki bu sıralı değişiklik (Cantillon etkisi olarak bilinir), enflasyon sürecinin yalnızca genel fiyat seviyesini zaman içinde artırmadığı, aynı zamanda yol boyunca göreli fiyatları, ücretleri ve getiri oranlarını da bozduğu varsayılır. Ekonomistler çoğunlukla göreli fiyatların ekonomik dengelerinden uzaklaşmasının ekonomi için iyi olmadığını farkeder ve hatta Avusturyalı iktisatçılar bile bu sürecin ekonomik durgunluk döngülerinin ana itici gücü olduğunu söylerler.
Enflasyonun Etkileri Nelerdir?
Enflasyon ekonomiyi çok çeşitli açıdan etkileyebilir. Örneğin, enflasyon bir ülkenin para biriminin değer kaybetmesine yol açıyorsa, bu, mallarını yabancı para birimlerinde fiyatlandırıldığında daha ucuz hale getirerek ihracatçılara yarar sağlayabilir.
Dolayısıyla bu, yabancı malları daha pahalı hale getirerek ithalatçıları olumsuz etkiliyor. Tüketiciler, fiyatlar daha fazla yükselmeden önce malları hızlı bir şekilde satın almayı hedeflediğinden, daha yüksek enflasyon tüketimi de isteyebilirler. Tasarruf sahipleri, birikimlerinin gerçek değerinin zarar gördüğünü farkedebilir, bu da gelecekte harcama veya yatırım yapma yeteneklerine engel teşkil edebilir.
Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz