EkonomiHaberler

Fed Faizi Sabit Tuttu: Ekonomi Sinyalleri Değerlendirildi

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Amerikan Merkez Bankası FED, 15 aylık bir sıkılaşma döneminin ardından ekonomiden gelen sinyalleri değerlendirerek politika faizini sabit tutma kararı aldı. Bu karar, piyasalarda önemli bir etkiye sahip olabilir. Fed’in aldığı bu karar, ekonomik dengelerin korunması adına atılmış bir adımdır. Bu hamle, ekonomik istikrarın korunmasına yardımcı olması bekleniyor.

Beklentiler Gerçekleşti FED Faizi Sabit Tuttu

Fed’in Haziran ayı kararı, küresel piyasalarda fiyatlamalara yön veren temel unsurlardan biridir. Fed’in sıkılaşma süreci 15 ayın ardından sona ermiştir ve politika faizini yüzde 5-5,25 bandında sabit tuttu. Bu karar, Fed Başkanı Jerome Powell‘ın Haziran ayına ilişkin yönlendirmeleriyle uyumludur. Powell, geçmiş faiz artışlarının etkilerini görmek için Haziran ayında faizleri sabit tutma kararı aldı. Haziran ayı için opsiyon piyasasında da Fed faizinin sabit kalması ihtimali güçlü bir şekilde fiyatlanmıştır. Ancak piyasa aktörleri, kısa vadeli faiz opsiyon piyasasında 2023 Fed faiz indirimi pozisyonlarını terk etti. ABD enflasyon verisi sonrası gösterge SOFR opsiyon piyasasında yaşanan aktivite artarken, piyasa aktörleri yıl sonuna kadar faiz indirimi beklentisini yansıtan opsiyonlarda büyük oranda satış gerçekleşti. Bazı işlemlerde ise Mart 2024’e kadar faiz indirilmeyeceği beklentisi yansıdı.

Opsiyon piyasası son günlerde oldukça hareketli. Bu hareketlilik nedeniyle yıl sonuna kadar faiz indirimi bekleniyor. Fakat son fiyatlamalar, indirimin yaklaşık 15 baz puan daha düşebileceğini gösteriyor. Fed swapları ise yıl sonunda yüzde 5,1 faizi ima ediyor. Bu seviye, şu an geçerli olan Fed politika faizi bandı içinde yer alıyor..

Enflasyonda gevşeme

Haziran ayının Fed toplantısı öncesinde, son enflasyon verileri fiyat dinamiklerinin gevşemesine işaret etti. Mayıs ayında gelen veriler ile yıllık tüketici enflasyonu yüzde 4’e geriledi. Bu durum ABD’de yıllık enflasyonun son 2 yılın en düşük seviyesine düşmesine neden oldu. Aylık enflasyon beklentilerle paralel bir şekilde yüzde 0,1 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon tarafında ise beklentilerin biraz üzerinde bir artış meydana geldi. Tüketici fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak, üretici fiyatları cephesinde de fiyat dinamiklerinin gevşediği izlenmiştir. Son açıklanan verilere göre, üretici fiyat endeksi Mayıs ayında aylık bazda yüzde 0,3 azaldı. Aylık ÜFE, son 4 ayın 3’ünde geriledi. Yıllık bazda ÜFE yüzde 1,1 arttı ve bu 2020’den beri en düşük artış olarak kaydedildi. Önceki ay artış yüzde 2,3’tü. Gıda ve enerjiyi içermeyen çekirdek ÜFE ise aylık bazda değişmeyerek yüzde 0,2 arttı. Ancak, yıllık artış yüzde 3,2’den yüzde 2,8’e geriledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.