Stablecoinlerin piyasa değeri son zamanlarda katlanarak arttı. Sadece iki yıl önce (Ocak 2020), yaklaşık 5 milyar dolarlık piyasa değeri olan tüm stabilcoinler bugün 150 milyar dolardan fazla değere sahipti. Bu da yaklaşık 30 kat artış anlamına geliyor. Ayrıca Circle, yatırımcılarına USDC’nin 2023’te 194 milyar dolar değerinde olabileceğini duyurdu. Öte yandan Tether, ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu tarafından 41 milyon dolar ve New York eyaleti tarafından son zamanlarda yasa dışı işlemleri nedeniyle 18,5 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.
Bu gelişmeler karşısında son dönemde doğal olarak basılan bu kripto paraların muadili olup olmadığı, hangi kanunların denetlendiği gibi sorular sıkça soruluyor. Bu yazıda, hangi varlıkların piyasa değeri ile en iyi üç stabilcoin (USDT, USDC ve BUSD) tarafından düzenlendiğini ve en önemlisi hangi yasalarla düzenlendiğini inceleyeceğim.
Stabil coinler karşılığında tutulan varlıkların hangi yatırım araçlarının değerlendirildiğini bağımsız kuruluşlar tarafından yayınlanan tasdik raporlarından anlıyoruz. Stable coin çıkaran şirketler, şu anda herhangi bir yasal kural veya görev olmadığı için bu yorumları kendi tercihleri ve zamanlamalarıyla yayınlıyorlar. Sonuç olarak, temel olmadığı için karşılaştırmalar son derece zordur.
Peki Şirketlerin Beyan Raporları Konusunda Uyguladıkları Pratikleri Nelerdir?
Anlaşılır bir şekilde, aylık raporlar üç aylık raporlardan daha güvenilirdir. Ek olarak, Circle, Paxos ve Gemini (GUSD) bu raporları yıllardır düzenli olarak yayınlarken, Tether ilk kez geçen Mart ayında yayınladı. Daha sonra Tether’in New York Başsavcılığı’nın açtığı davayı gerçekten kabul ettiğini ve iki yıl içinde üç aylık raporları yayınlamayı taahhüt ettiğini öğrendik. Yani uygulama, kendi iradesiyle değil, Başsavcılıkla yapılan bir anlaşmanın sonucuydu.
Stablecoin Karşılığında Tutulan Varlıkların Ne Kadarı Nakittir?
Doların değerini korumak için nakit ve nakit benzerlerinin en güvenli yatırım araçları olduğu iyi bilinmektedir. Stabilcoinler de zaten dolara sabitlendiğinden, ABD doları cinsinden tutulabilecek en güvenli varlıklar olmaları bekleniyor. Nakit, daha riskli kısa vadeli devlet tahvilleri izlemektedir. En riskli tahviller, farklı kredi puanlarına sahip olacak şirket tahvilleridir. Bakalım bu üç şirketten kaç tanesi yayınladıkları raporlarında nakit veya nakit benzerleri şeklinde varlık bulundurmuş.
Stablecoin
Nakit olarak tutulan tutar
USDT (Tether)
%3
USDC (Circle)
%61
BUSD (Paxos)
%96
Tablodan da görebileceğiniz gibi USDT basan şirket Tether, stablecoin karşılığında varlıklarının sadece %3’ünü nakit olarak tutuyor. Ayrıca 26 Temmuz’da Bloomberg News’e göre Tether, Çin’deki yüksek riskli şirketlerin kısa vadeli tahvillerini satın aldı ve yüksek riskli yatırımlar yaptı.
Hangi yatırım araçları şirketlerinin varlıklarını değerlendirdiğinin detaylı açıklamasını Paxos tarafından yayınlanan grafikte görmek mümkün.
Stabil Coin’ler Hangi Yasalar İle Regüle Ediliyorlar?
ABD’de henüz stablecoin’leri düzenleyen federal yasalar yok. Ancak, Bloomberg News’e göre, uzun zamandır beklenen düzenleyici hamle Biden yönetimi tarafından Şubat ayında yapılacak gibi görünüyor. Düzenlemenin içeriği belirsiz olsa da, SEC Başkanı Gary Gensler birkaç kez stabilcoin ihraç eden şirketlere bankacılık statüsü vermek için girişimlerde bulunulduğunu belirtti. Hatta bu yaklaşımı bir anlamda davet olarak kabul eden bazı bankalar birkaç hafta önce USDF adında bir stablecoin basmayı planlamaya başladıklarını duyurmuştu. PayPal, Inc. (PayPal Coin) benzer bir plan üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
Peki, bu makalede incelediğimiz üç stablecoin için şu anda hangi yasal kontroller uygulanıyor?
Yasal olarak tabi oldukları denetimlere baktığımızda Paxos’un en fazla denetlenen olduğu görülmektedir. Circle, 44 eyalette bir dereceye kadar düzenlenirken, New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı daha kapsamlı ve katıdır.
Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz