HaberlerKripto Rehber

Fibonacci Araçları Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Fiyatın artışının veya düşüşünün sonuna varıldığında geri çekilme hareketinin sonlanabileceği bölgeleri göstermek için kullanılır.

0-0.382-0.5-0.618-0.705-0.786-1 Bu değerler göstergedeki düzeltme seviyeleri için kullanılabilir. 0.618-0.786 aralığı, boğa yapısında iyi bir düzeltme alanı olarak görülebilir. Muhtemelen, 0,5 seviyesi de son zamanlarda bazı tradelar tarafından benimsenmiştir.

Yükselen Trend İçin Fibonacci Düzeltmesi

Fibonacci Düzeltmesi

Yükselen trend üzerinde fiyatın nereden dönebileceğini bulabilmek için trendin en alt fitilinden en üstte bulunan fitiline doğru geri çekilmektedir. Fiyatın yaşanan yükseliş sonrasında geri çekilme hareketi gerçekleştirdiği görülmekte. Geri çekilme hareketinin 0.786 seviyesinde son bulduğu ve yükseliş hareketine devam ettiği görülmektedir.

Düşen Trend için Fibonacci Düzeltmesi

Fibonacci Retracement

Geri çekilme hareketinin düşüş trendinde nerede bitebileceğini bulmak için en yüksek noktanın fitilinden en düşük noktanın fitline doğru çekilmelidir. Düşüşün sonunda bir dip nokta belirleyerek fiyat yükselmeye devam ediyor. Bu yükseliş bir geri çekilme hareketi olarak kabul ediliyor. Geri çekilme trendi düşüş eğilimini sürdürdü ve 0,786’da kapandı.

Fibonacci Uzatması(Extension) Nedir?

Fibonacci uzatma aracı, sürekli düşen veya yükselen bir trend üzerinde kullanılmalıdır. Trend tabanlı Fib uzantısı aracı, Tradingview’in soldan üçüncü araç kutusunda kullanılır.

Bu araç, fiyat hareketi yönünde bir trend oluşturmak için kullanılmalıdır.

Yükselen Trend Fibonacci Uzatması

Yükselen Trend Fibonacci Uzatması

Yükselen trendde fibonacci uzatması aracını kullanmak için ilk önce trend başlangıcı olarak kabul edilen en dip nokta seçilmelidir. Ardından yükselişin durulduğu ve geri çekilme hareketinin başladığı bölgenin en tepesi seçilir. En son ise yaşanan geri çekilme hareketinin sonlandığı bölge seçilir.

Yükselen trendin 1 e yakın bölgelerde son bulması beklenmektedir. Daha üstüne çıkması dahilinde 1.272-1.414-1.618 seviyeleri sonraki dirençler olarak kabul edilmektedir.

Düşen Trend Fibonacci Uzatması

Düşen Trend Fibonacci Uzatması

Düşen trendde aracı kullanmak için ilk önce düşen trendin başlangıcı seçilmelidir. İkinci olarak ise düşüşün durularak destek haline getirdiği seviye seçilmeildir. Bundan sonra yaşanacak geri çekilme hareketinin ise tepe noktası seçilmelidir.

Fiyat illa 1 seviyesinden dönecek diye bir kural yoktur, genellikle 0.786 ile 1 aralığından dönmesi tahmin edilir.

Fibonacci Ters Dönüşü (Inversion) Nedir?

Bu aracı kullanabilmek için AB-CD hareketini bilmek gerekmektedir. CD artışı, BC düzeltmesi gerçekleştikten sonra gerçekleşir. Eğer fiyat AB-CD hareketinden sonra C noktasını kırarsa hareketin nerede bitebileceği hakkında yardımcı olur.

Bir Fibonacci düzeltme aracı kullanılabilir. Ayarlardan 1.272-1.414-1.618 seviyelerini açıp takip etmek gerekiyor.

Yükselen Trend Fibonacci Ters Dönüşü

Yükselen Trend Fibonacci Ters Dönüşü

Fibonacci Retracement aracı yükselen trendde C noktasından D noktasına çekilimi gerçekleşir. Yükselen trendde AB-CD hareketinden sonra fiyatta yaşanan düşüş C noktasını kırmaktadır. C noktasının kırılımı gerçekleştikten sonra fiyat 1.272 seviyesine gelmeden yukarı yönlü seyrine devam etmektedir.

Düşen Trend Fibonacci Ters Dönüşü

Düşen Trend Fibonacci Ters Dönüşü

Düşüş trendi için, düşüş trendinde AB-CD arayın. CD düşüşü, BC geri çekilmesinden sonra meydana geldi. Fiyat daha fazla düşmedi ve C noktasının üzerine çıktı. 1.618 seviyesinden yükseliş sona ererken düşüş devam ediyor.

Fibonacci Projeksiyonu Nedir?

Fiyatların AB-CD yapısı oluşturulduktan sonra D noktasının sonunda gerçekleşecek düzeltme hareketinin nerede bitebileceğini bulmak için kullanılır. BC düzeltmesinin uzunluğuna yakın olması bekleniyor.

Genellikle, düzeltmelerin projeksiyonda 1. seviyede bitmesi beklenir. 1’e ulaşılamıyor veya geçilemiyorsa kullanılabilir.

 Yükseliş Trend Fibonacci Projeksiyonu

Yükselen Trend Fib Projeksiyonu

İlk olarak yükselişin en tepe noktası, düzeltmenin en dibi ve en son düzeltmeden sonraki tepe seçilir. Fiyatın 1 e doğru ulaştığında artık aşağı seyrine devam etmemesi beklenir. Fiyat 0.786’dan destek alarak yükselişine devam etmektedir.

Düşen Trend Fibonacci Projeksiyonu

Düşen Trend Fib Projeksiyonu

Çizmek için önce aşağı hareketin altını, düzeltme hareketinin üstünü ve son düzeltmeden sonra en alt noktasını seçin.

Projeksiyonun amacı, yaşanacak bir sonraki düzeltmenin nerede bitebileceğini bulmaktır. Grafikten de anlaşılacağı üzere düzeltme bitmiştir ve kırmızı bölge düşmeye devam etmektedir.

Fibonacci Genişlemesi(Expansion) Nedir?

Fiyat gözlemlenen yönde hareket ettikten sonra, geri çekilmenin uzunluğunu hesaba katarak fiyatın ne kadar yükselebileceğini hesaplamaya yardımcı olur. Seviyeler sırasıyla 0.618-1-1.272-1.414-1.618’i takip etmelidir.

Yükselen Fibonacci Genişlemesi

Yükselen Trend Fib Genişlemesi

İlk olarak, yükselişin alt ve üst kısmı ve son olarak geri dönüşün bittiği yer seçilir. 0.618 fiyat için direnç görevi görürken, kırılmasının gerçekleşmesiyle destek görevi gördü. Yükselişin devamında 1 seviyesinden bir kırılma da gerçekleşti. Yükseliş neredeyse 1.414 seviyesine kadar devam etti.

Bir yükseliş trendi için uygulandığında, geri çekilme sonrasında karşılaşılabilecek direnç seviyeleri hakkında bilgi sağlar.

Düşen Trend Fibonacci Genişlemesi

Düşen Trend Fib Genişlemesi

Çizilmesi için ilk önce düşüşün başladığı alan, düşüşün son bulduğu yer ve en son ise geri çekilme hareketinin bittiği yer belirlenmelidir.

Fiyat düşüşe geçtikten sonra geri çekilme hareketi meydana gelir. Geri çekilmeden sonra fiyatların düşebileceği destek noktası hakkında bilgi vermesi tahmin ediliyor. Düşüş sürekli devam etti ve fiyat 0.618 desteğine geri döndü. Çıkışında, 1 seviyesi yeni destek görevi görmektedir. Fiyat 1.272’den tepki sağladı ve düşüşten biraz daha araya vermeye devam ediyor.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.