HaberlerEditörden SeçmelerKripto Rehber

Kripto Para Madenciliği Nedir? Madencilik Yapılan Coinler Hangileri?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Kripto para madenciliği, kısaca ‘mining’; çeşitli yazılım ve donanımlar kullanarak kripto para üretmeyi ifade eder. Öte yandan kripto para transfer kaydı ve onayı da bu kavramın muhtevasına dâhildir.

Özel donanım ve yazılımlara sahip cihazlar, karmaşık problemleri çözerek kripto para transfer işlemlerini onaylar ve böylece kripto para üretimi gerçekleşir.

Transferler, onay öncesi blokzincirde mempool (işlem havuzuna) aktarılır. Daha sonra işlemler bir araya getirilir ve bir blok oluşturularak doğrulanır. Onaylanan işlemler blokzincirine yazılır. Ardından madenciler transfer işlemlerini doğrulayıp onaylar. Blokzincirinin bir kopyası da madenciler tarafından saklanır.

Yeni birimler üretildikçe, blokların zorluk seviyesi artış gösterir. Bu yüzden kripto para madenciliğinin yapılacağı bilgisayar çok güçlü bir işlemciye sahip olmalıdır.

Kripto Para Madenciliği Neden Yapılır?

Birçok kripto para birimi için para arzı mining vasıtasıyla meydana getirilir. Bunu bir merkez bankası tarafından para basılmasına benzetmek mümkündür. Madenciler, gerçekleştirilen yeni işlemleri onaylayarak blokzincirde yani küresel defterde kayıt altına alır.

Madenciler, doğrulanmış ve blok içerisine dâhil edilmiş bütün işlemlerden ücret alırlar.

Kripto Para Madenciliği Nasıl Yapılır?
Kripto Para Madenciliği Nasıl Yapılır?

Kripto Para Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bunun için kullanılabilecek yöntemlerden bazıları; GPU, CPU, bulut ve ASIC madenciliğidir.

ASIC Madenciliği: Bu, en güçlü mining yöntemi olarak bilinir. Diğer yöntemlerden daha yüksek miktarlarda kripto para üretimine olanak tanıyacak bir altyapısı vardır.

Fazla yaygın değildir. Bireysel bir mining çeşididir.

ASIC kısaltması ‘Application-Specific Integrated Circuits’ anlamına gelir. Bu da Türkçeye ‘uygulamaya özel tasarlanan devreler’ şeklinde çevrilebilir.

Fakat ‘kişiye özel’ olduğu için, kripto para dünyasının ekonomik dengelerini sarsan, adaletsiz dağılımlara yol açan bir sistemdir. Bu yüzden tercih edilmez.

Litecoin ve Bitcoin gibi Proof of Work (İş Kanıtı) gibi madencilik tabanlı kripto para birimleri ASIC madencilik cihazlarıyla üretilir. Bunun sebebi, söz konusu kripto paraların yüksek hesaplama kapasitesine ihtiyaç duymasıdır.

Bulut Madenciliği: Mining alanında kullanılan en pratik yol budur. Kripto para madenciliği hakkında pek bilginiz yoksa veya sermayeniz, donanımınız, zamanınız yetersizse bu alternatif hizmeti tercih edebilirsiniz.

Bulut madencilik servisi üzerinden kiralayacağınız işlemci gücünü dilediğiniz bir madencilik havuzuna yönlendirip mining yapabilirsiniz.

Böylece belirli miktarda kripto para kazanırsınız. Süre dolduktan sonra işlem masrafları kazanılan paradan düşülür. Yani şirket sizden komisyon alır. Geri kalan para da cüzdanınıza aktarılır.

Ücretlerin birim başına genellikle 0.6 dolardan başladığı ifade edilebilir. Yapılacak ödeme kontrat süresine göre değişir. Bu süre çoğunlukla 12 veya 24 aydır. Ancak ömür boyu kiralama imkânınız da mevcuttur.

Yatırım miktarını 1-2 yıl içinde çıkarmanız beklenir. Fakat kripto para birimlerinin sabit bir fiyatı olmadığı, sürekli değiştiği için bu konuda net bir şey söylenemez.

GPU Madenciliği: Ekran kartlarında bulunan grafik işlemci birimlerine GPU denir. Bu yöntem ekonomik, verimli bir madencilik türü olup donanımlı bir işlemci ve birkaç ekran kartı gerektirir.

Hesaplama, ekran kartlarının işlemcileriyle gerçekleşir. Grafik kartları, bilgisayar işlemcilerinden daha güçlü ve hesaplama odaklı olduğu için daha iyi performans gösterir.

Yüksek performanslı bir GPU teçhizatının maliyeti yaklaşık 3000-5000 dolar arasındadır. Beklentiler arttıkça, tabii ki maliyeti de artırmak gerekecektir. Bu yöntem Zcash ve Ethereum gibi kripto para birimlerinin madencilik işlemlerinde tercih edilir.

CPU Madenciliği: Kripto para madencilik yöntemleri arasında en eski olan uygulama budur. Yoğun bir şekilde enerji tüketen bu yöntem oldukça risklidir. Donanımların ömrünü kısaltabilir. Hatta bu yöntemi uygularken kişisel bilgisayarınızın aşırı ısınması ve yanması da muhtemeldir. O nedenle bundan uzak durmanız önerilir.

Zaten artık evlerde kullanılan bilgisayarlarla popüler kripto paralar için mining yapmak imkânsız hâle gelmiştir. Bu yöntem Proof of Stake – PoS (Hisse Kanıtı) madenciliğinde tercih edilir. Çünkü bu madencilik türü yüksek hesaplama gücü gerektirmez. Cüzdanınızda belli miktar kripto para olması ve madencilik yazılımının çalışması yeterlidir.

Hangi Kripto Para Madenciliği Yöntemi Tercih Edilmeli?
Hangi Kripto Para Madenciliği Yöntemi Tercih Edilmeli?

Hangi Kripto Para Madenciliği Yöntemi Tercih Edilmeli?

Bu sorunun cevabını sizin bütçe ve beklentileriniz belirler. Bu işe yapabileceğiniz yatırım ne kadar? Yatırım getirisi beklentiniz nedir? Bir madencilik cihazına sahip olmak istiyor musunuz? Buna benzer soruların cevaplarını netleştirerek kendiniz için en uygun yöntemi belirleyebilirsiniz.

Bununla beraber en çok tercih edilen yöntemler GPU ve bulut kripto para madenciliğidir. CPU madenciliği hem zahmetli hem de yavaş bir yöntem olduğu için geri plandadır. ASIC madenciliği nispeten popüler olmasına rağmen, diğer yöntemlere kıyasla daha az rağbet görür.

Hangi mining yöntemini tercih etmeliyim? Diyenler için bu bilgileri şöyle özetleyebiliriz:

  • Kendime ait madencilik cihazım olsun diyorsanız seçiminiz GPU madenciliği olmalıdır.
  • Para harcamak istemiyorsanız CPU madenciliğini deneyebilirsiniz.
  • Hemen başlamaya ve risk almaya kararlıysanız ASIC madenciliğine yönelebilirsiniz.
  • Teçhizatlarla uğraşmayayım, en kolay yoldan kripto para madenciliği yapayım diye düşünüyorsanız bulut madenciliği sizin için en ideal yöntemdir.

Kripto Para Madenciliği Ne Kadar Kazandırır?

Bu sorunun cevabı kripto para birimi, fiyatlar, madencilik türü, cihaz özellikleri gibi faktörlere göre değişir. Kripto para madenciliğinden kısa sürede kâr etmeyi planlıyorsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Bulut madenciliği için ödediğiniz ücretin karşılığını görmeniz veya satın aldığınız donanımın maliyetini amorti etmesi zaman gerektirir.

İşlemci gücü ne kadar yüksekse, gelir elde etme ihtimâliniz de o kadar fazladır. Ancak işlemci gücünün artması, daha çok elektrik harcayacağı ve daha fazla soğutma gerekeceği anlamına gelir. Cihazların işletilmesi, kontrol ve bakımlarının yapılması da zaman ve para ile mümkündür.

Dolayısıyla kripto para madenciliği ile kazanmak için yeterli altyapı, donanım, alan ve teknik bilgiye sahip olmak şarttır.

Bilhassa İş Kanıtı madenciliğinde düzenli donanım yatırımı çok önemlidir. Çünkü zorluk seviyesi yükseldikçe gelir oranı düşer. gelirinizi korumak adına belli aralıklarla donanımlarınıza yatırım yapmanız lâzımdır. Cihazınızın performansı azaldığında, mining işlemine devam etmek için onu yenilemelisiniz.

Hisse Kanıtı madenciliği ise hem elektrik sarfiyatı hem donanım maliyetleri açısından daha avantajlıdır. Yeterli donanıma ve işlemci gücüne sahip değilseniz bu işe girmemelisiniz. Aksi takdirde zararınız, kârınızı katbekat geçecektir.

Madencilik Yapılan Coinler Hangileri?
Madencilik Yapılan Coinler Hangileri?

Madencilik Yapılan Coinler Hangileri?

Uygulanacak yöntem kaynakların ne yönde kullanılacağına ve kişinin beklentilerine göre değişir.

Bu konuda ciddiyseniz, güvenilir bir donanım cüzdanına yatırım yapabilirsiniz. Sonuçta hangi kripto para birimi için mining yapılacaksa ona uygun bir dijital cüzdan edinmeniz gerek.

Kripto para madenciliği yapılan coinler arasında en popüler olanlardan bazıları Bitcoin ve Ethereum. Fakat özellikle Bitcoin’in madencilik süresi çok zor. Çünkü bu iş, havuzlara dönüşmüş durumda ve binlerce Bitcoin madencisi var.

Dolayısıyla başlangıçta popüleritesi daha az olan kripto para birimlerini tercih etmeniz önerilir. Tabii ki hangi yöntemi seçeceğinizi belirlerken yatırım maliyetinizi ve kâr oranı da hesaba katmalısınız.

ZEC, Grin, RavenCoin, Monero, ETC, LTC ve DASH, madenciliği yapılan diğer kripto paralardan birkaçı.

internette bulunan madencilik kârlılık hesaplama araçlarıyla günlük, aylık ve yıllık bazda hesaplama yapabilirsiniz.

Bunun için hesaplama aracına kullanılacak cihazın güç tüketimi, KWh maliyeti, hash gücü, havuz ücreti gibi detayları girmeniz gerek.

Tüm bunlardan anlaşıldığı üzere kripto para madenciliği hem basit, hem de komplike bir süreç. Önemli olan matematiği doğru yaparak harekete geçmek, ondan sonra devamı mutlaka gelir.

 

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.