Editörden SeçmelerEthereum HaberleriHaberler

Ethereum Tabanlı Altcoinler Hangileridir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Ethereum, piyasa değeri açısından Bitcoin’den sonra ikinci en büyük blok zinciri kripto para platformudur. Ethereum’un kurulduğu dönemlerde 19 yaşında olan Vitalik Buterin tarafından Ethereum projesi tasarlandı ve resmi olarak 2015’te piyasaya sürüldü.

Peki, Ethereum nedir? Bilmeniz gereken ilk şey, Ethereum’un kendisinin bir kripto para birimi olmadığıdır. Ethereum, uygulama geliştiricileri ve blok zinciri teknolojisi üzerinde çalışanlar için oluşturulmuş bir platformdur.

Bu platform ayrıca Ether veya ETH adı verilen para birimi üretir ve Bitcoin gibi dijital para birimlerine benzer. ETH borsalarda alınıp satılsa da, merkezi olmayan bir kişiden kişiye ödeme sistemi olarak oluşturulan Bitcoin’den farklı olarak Ethereum’un kendisi tamamen farklı hedeflere sahiptir. Ethereum, iş geliştirme için blok zincirinin yüksek potansiyelini göstermektedir.

Basitçe söylemek gerekirse, kullanıcıların küresel olarak dağıtılmış bir bilgisayar ağı üzerinden merkezi olmayan uygulamalar (DApp’ler) oluşturmasına ve dağıtmasına olanak tanıyan açık kaynaklı, dağıtılmış bir bilgi işlem platformudur.

Ayrıca, Ethereum akıllı sözleşmeleri kullanarak, aracılara ihtiyaç duymadan süreçlerin otomasyonunu sağlar. Birlikte, bu faktörler Ethereum’un çağdaş ve uzun vadeli öneminin yanı sıra popülerliğini de ön plana çıkarıyor.

Ethereum Tabanlı Altcoinler Hangileridir?

Ren Coin (REN)
Chainlink (LINK)
Aelf (ELF)
Kyber Network (KNC)
0x (ZRX)
Uniswap (UNI)

Ethereum’un Kapasitesi Nedir?

Geleneksel, merkezi sistemlerde ve süreçlerde kullanıcılar çeşitli sorunlar ve risklerle karşı karşıyadır: sansür, casusluk, yüksek maliyetler, şeffaflık eksikliği vb. Bunları azaltmak için dağıtık altyapılara ve açık kaynak protokollerine doğru sürekli bir geçiş olmuştur. Şu anda, bu çözümlerin ve araç setlerinin çoğu, özellikle Merkezi Olmayan Finans (DeFi) bağlamında Ethereum kullanılarak oluşturulmaktadır.

Diğer birçok blok zinciri platformunun aksine, Ethereum aynı zamanda bir Turing Complete programlama dilidir, yeterli kaynaklar verildiğinde herhangi bir hesaplama problemini çözebilir. Bu, hem geliştiriciler hem de kullanıcılar için birçok olasılığı ortaya çıkarır.

Platform, akıllı sözleşmeleri kolaylaştırmak için en iyi bilinen Solidity programlama dilini kullanır. Bu dilin görece basitliği, geliştiricilere akıllı sözleşmeler oluşturma ve yeni start-up’ları hızlı bir şekilde başlatma yeteneği sunar. Aynı zamanda, platformun sadeliği, ciddi teknik eğitime sahip olmayan girişimcilere, insanların merkezi olmayan bir uygulama oluşturabilecekleri bir ortam sağlar.

Akıllı Sözleşmeler Ve Dağıtılmış Uygulamalar
Akıllı Sözleşmeler Ve Dağıtılmış Uygulamalar

Akıllı Sözleşmeler ve Dağıtılmış Uygulamalar

Akıllı sözleşmeler, geliştiricilerin kolaylaştırma ve/veya yönetişim için herhangi bir üçüncü tarafa güvenmeden çalışabilen otomatik süreçler oluşturmasına olanak tanıyan kod bloklarıdır.

Başka bir deyişle, akıllı sözleşmeler, önceden tanımlanmış koşullara dayalı olarak önceden tanımlanmış bir eylemi tetikler. Teorik olarak akıllı sözleşmeler, aylık ödemelerin belirli bir tarihte serbest bırakılması gibi basit olanlardan, yaş grubuna göre sigorta primlerinin belirlenmesine kadar her süreci halledebilir.

Geliştiriciler, Ethereum’un açık kaynak kodunun diğer yönleriyle birlikte akıllı sözleşmeleri kullanarak, merkezi olmayan uygulamalar veya DApp’ler oluşturabilir. Bazı benzerlikleri korumalarına rağmen, bu uygulamalar geleneksel sosyal medya uygulamaları, bankacılık yazılımları vb. gibi merkezi karşılıklarının gelişmiş bir şeklidir.

DApp’ler, merkezi sunucular yerine, küresel olarak dağıtılmış blok zinciri ağlarında, bu durumda Ethereum’da çalışır. Benzer şekilde, hem uygulama hem de kullanıcı verileri için dağıtılmış depolama kullanırlar.

Aracıların akıllı sözleşmeyle ortadan kaldırılmasıyla birleştiğinde, bunun çeşitli faydaları vardır:

Sansür ve Müdahale Direnci: Merkezi yönetişimin yokluğunda, bu dağıtılmış ekosistemler sansüre karşı dayanıklıdır. Tek bir varlık, bir dApp’in süreçlerine müdahale edemez veya bunları izleyemez, böylece manipülasyon riskini en aza indirir.

Kullanıcı Kontrolü: Blockchain teknolojisinin temellerine uygun olarak, kullanıcılar Ethereum ekosisteminde depolanan veya işlem gören kişisel verileri üzerinde kontrole sahiptir.

Minimum Kesinti Süresi: Veriler birden fazla bilgisayara dağıtıldığından ve merkezi bir sunucuda depolanmadığından, bu Ethereum tabanlı sistemler minimum kesinti süresine sahiptir.

Yerleşik Uyumluluk: Bir sözleşmenin şartlarını akıllı sözleşmelere kodlayarak, bu sistemler yerleşik uyumluluğa sahiptir ve neredeyse hacklenmeye karşı korumalıdır.

Ethereum Tokenleri - Erc20
Ethereum Tokenleri – Erc20

Ethereum Tokenleri – ERC20

DApp’lerin yanı sıra Ethereum, kullanıcılarının diğer şeylerin yanı sıra işlemler için saklanabilecek ve kullanılabilecek kendi kripto varlıklarını, belirteçlerini oluşturmalarını sağlar. Bunu yaparken, teknik bir standardı, yani ERC-20 olarak adlandırılan bir dizi yönergeyi takip eder ve bu nedenle Ethereum tokenleri genellikle ERC-20 tokenleri olarak bilinir.

Ethereum izinsiz olduğundan, herkes blok zinciri uygulamaları için ERC-20 belirteçleri oluşturabilir. Geliştiricilerin hala gerekli teknik bilgiye ihtiyacı var, ancak Ethereum’un açık kaynak kodu, süreci sıfırdan token oluşturmaktan çok daha basit hale getiriyor.

Hüküm ve koşullarını tanımlamak için akıllı sözleşmeler kullanarak, bu tokenler blokchain kripto para ekosistemlerinin yerel varlıkları olarak kullanılabilir. Aslında, ERC-20 tokenleri, Ethereum dışında barındırılan işlemlerde de kullanılabildikleri için blok zincirinin birlikte çalışabilirliğinin önde gelen bir etkinleştiricisi olarak görülebilir. Örneğin, RIF ekosistemi, RSK blok zinciri üzerine kurulmuş olmasına rağmen belirli ERC-20 belirteçlerini kullanır.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.