Haberler

Kripto Para Piyasasında Durgunluk Devam Edecek Mi?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Kripto para piyasasında yatırımı olan herkesin aklında tek bir soru var: Kripto para piyasası neden bu kadar durgun? Bir zamanlar her gün yeşile bürünen piyasada neden böyle bir durgunluk yaşanıyor? Aslında, yeşil grafiklerin havada uçuştuğu günlere ne zaman tekrar uyanacağız? Eğer hazırsanız, zamanda bir yolculuk yapmaya ne dersiniz? Sizi Covid-19 salgınının başladığı ve beraberinde getirdiği pandemi sürecine götüreyim.

Ekran Resmi 2023 07 31 09.25.20

Grafikler Ne Diyor!

Görseldeki şema, ABD Merkez Bankası’nın tüm varlıklarını göstermektedir. Grafikteki yükselişler, ABD’nin para basma işlemlerini (Bilanço Genişletme) temsil etmektedir. Öte yandan, düşüşler ABD’nin piyasada dönen para miktarını azalttığını göstermektedir (Bilanço Daraltma). 2019 Eylül’ünden itibaren para basma işlemine başlayan ABD, Mart 2020’de Pandemi sürecinin başlamasıyla potansiyel bir çöküşü önlemek için büyük miktarda para basmıştı.

Bu nedenle, piyasada bu kadar hızlı ve yoğun bir şekilde para dolaşımı olduğunda ABD’de enflasyon yüksek seviyelere ulaşmıştır. Mart 2022’den sonra ise enflasyonu düşürmek amacıyla faizleri artırma ve piyasada dolaşan para miktarını azaltma gibi önlemler almışlardır.

Şimdi toplam para miktarı ile Bitcoin fiyatı arasındaki ilişkiye bir göz atalım.

Ekran Resmi 2023 07 31 09.27.16

Mavi çizgilerin gösterildiği grafik, 3 büyük merkez bankasının likiditesini temsil etmektedir ve sarı çizgi BTC fiyatını göstermektedir. Bu durumda, piyasalarda daha fazla yükseliş olması için dünyada daha fazla para olması gerektiği anlaşılabilir. Çünkü kripto para satın almak için temelde para gerekmektedir.

Piyasaların canlanabilmesi için merkez bankalarının faiz indirimine ve para basmaya başlaması gerekmektedir. Ancak, bu durumun hemen piyasaları uçurup kaçıracağı veya hiçbir şey olmayacağı anlamına gelmez.

Gelecek dönemdeki bolluk dönemine geçiş öncesinde, küresel ekonomiyi yakından takip etmek ve kendi strateji ve risk anlayışınıza göre çeşitli yatırımlar yapmak mantıklı olacaktır. Ayrıca, FED’in faizleri sabit tutmaya başladığı dönemde olduğumuzu hatırlatmakta fayda var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.