Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), 2023 faaliyet raporunu yayınladı. Rapor, kurumun kara para aklama ve terörle mücadele performansını detaylı şekilde açıkladı.
2023 yılı MASAK faaliyet raporunda, kripto varlıklara özel bir vurgu yapıldı. Raporun “Bildirim ve İhbar Alımına Yönelik Faaliyetler” bölümünde, kripto varlık sağlayıcılarının da şüpheli işlemler açısından öne çıktığı gözlemlendi. Bu durum, önceki dönemlere nazaran dikkat çekici bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.
“Alınan şüpheli işlem bildirimlerinin yükümlü gruplarına göre dağılımı aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. 2023 yılında, şüpheli işlem bildirimlerinin büyük çoğunluğu elektronik ortamda alınmış olup bankalar, ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları ile kripto varlık hizmet sağlayıcıları en fazla şüpheli işlem bildirimi gönderen yükümlülerdir.”
MASAK tarafından yayınlanan “Yükümlü Türleri” tablosuna göre, kripto varlık hizmet sağlayıcıları, 601 bin 555 yükümlüden 48 bin 678’ini temsil ederek üçüncü sıraya yerleşti.
Tablodaki verilere göre, bankalar birinci sırada yer alırken 432 bin 499 yükümlü sayısıyla dikkat çekiyor. Öte yandan, ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları 102 bin 776 yükümlü ile ikinci sıraya yerleşmiş durumda.
MASAK, 2023 yılında yürüttüğü faaliyetlerin raporunda çeşitli suçlarla ilişkilendirilen maddi transfer işlemlerinin ertelendiğini belirtti ve ilgili detayları bir grafik üzerinde detaylandırdı.
Kripto varlıkların ertelenmiş işlemleri tablosuna göre, on iki farklı suç kategorisinden sadece üçünde görüldü. Kurum, genellikle “Dolandırıcılık” kapsamında değerlendirilen 27 milyon 468 bin 217 TL değerindeki kripto işleminin “Vergi kaçırma” ve “Terör ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar” adı altında erteledi.