Kripto Rehber

Cosmos (ATOM) Nedir, Nasıl Çalışır?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Cosmos, blok zincirleri adına bağımsız ve güçlü bir ekosistem olarak tanımlanıyor. California ve IBC menşeli Start up Tendermint ortaklığının bir sonucu olarak 14 Mart 2019’da piyasaya sürüldü. Yurt içi ve yurt dışı borsalarda kendine yer bulan Cosmos, doğrudan Türk lirası ile de satın alınamıyor.

Jae Kwon imzalı bu sistem, merkeziyetsiz finans platformlarından biri olan Anchor tarafından da kullanılıyor. Terra ve Polkadeot ile Cosmos’un yeni bir defi protokolü oluşturmak amacıyla işbirliği yaptığı biliniyor.

Cosmos platformunun kripto para birimine ATOM adı veriliyor. Web, donanım ve mobil cüzdanlarında saklanabiliyor. Math, Lunie, Math ve Cobo bunlardan bazıları.

Cosmos Network (ATOM) Nedir?

Cosmos Network, bağımsız olarak çalışan blokzincirlerini birbirine bağlayan merkeziyetsiz bir ağ olup, kısaca ölçeklenebilir blokzinciri ekosistemi olarak nitelendiriliyor. Blokzincirlerinin birbiriyle etkileşime girmesini sağlayan Cosmos, IoB (blokzincirlerinin interneti) diye de biliniyor.

Cosmos, bunu iki temel bileşeni ile gerçekleştiriyor:

  1. Tendermint Çekirdeği: Bu açık kaynaklı katman, blokzinciri geliştirme platformu olarak çalışıyor. Bir uygulaması olan her kullanıcı kendi BFT uyumlu konsensus modelini ve dağıtılmış/merkezi olmayan ağını bu blokzinciri platformu sayesinde entegre edebiliyor. (BFT’nin açılımı Byzantine Fault Tolerance anlamına geliyor. Bu ortak çalışma prensibi, blokzincirine yazan bazı madenciler hata yapsa bile, çoğunluk iyi ise blokzincirinin doğru bir şekilde çalışmayı sürdürebileceğini varsayıyor.)
  2. IBC (Blokzincirleri Arasında İletişim): Bu bağlantı katmanı ise bağımsız zincirlerin birbiriyle iletişim kurmasını sağlıyor. Bağımsız olarak hareket edebilen bağlantı merkezleri oluşturuyor.

Cosmos Nasıl Çalışır?

Bütün sistemin uyum içerisinde çalışabilmesi için Cosmos Hub adlı doğrulama ve koordinasyon merkezi kullanılıyor. Ağda gerçekleştirilen Tendermint işlemleri PoS (Hisse Kanıtı) algoritmasıyla doğrulanıyor. Tendermint çekirdeğinin kullanıldığı uygulamalar Cosmos Hub sayesinde ABCI (Uygulama Blokzinciri Arayüzü) üzerinden iletişime geçiyor.

IBC (blokzincirleri Arasında İletişim) protokolü, ağ merkezlerini ve Cosmos Hub’a bağlı alanları birbirine bağlıyor. Böylelikle transfer işlemleri blokzincirleri arasında kolayca yerine getirilebiliyor.

Cosmos (ATOM) Ne İşe Yarar?

Bu sistem merkeziyetsiz uygulamaların güvenli ve sorunsuz bir biçimde çalıştırılabilmesini amaçlıyor. bft pos desteği sunarak finansal uygulamalara hız kazandırmak gibi bir hedefi var.

Blok zinciri endüstrisindeki bazı kritik problemlere çözüm üretme hedefiyle kurulan Cosmos; yüksek maliyetli, ölçeklenemeyen, yavaş ve çevreye zararlı iş kanıtı protokollerine alternatif olmayı amaç ediniyor. Öte yandan blok zinciri teknolojisini geliştiriciler için daha kolay bir hâle getirmeyi gaye ediniyor. ATOM tokenleri, konsensüs (hisse kanıtı) mekanizması aracılığıyla kazanılıyor. Bunlar Cosmos Hub’ın güvende tutulmasına yarıyor ve ağ yönetiminde önemli bir role sahip.

Cosmos Madenciliği Yapılıyor Mu ?

ATOM, mining yapılan coin değil. Kullanıcılarına madencilik vasıtasıyla kazanç sağlama imkânı vermiyor.

Cosmos (ATOM) Nasıl Alınır?

TL ile Cosmos alımı yapılamadığı için önce BTC alıp, ardından bu varlığı yabancı bir borsada Cosmos’a çevirebilirsiniz. Bu aşamada tercih edebileceğiniz borsalardan biri Paribu’dur.

Atom token satın almak için Dcoin, Okex, Kraken, Bitforex ve Binance gibi borsaları da kullanabilirsiniz.

Tabii ki yerli borsalardan birinde de hesabınız olmalı. Bu hesabınıza banka havalesi veya Papara aracılığıyla TL aktarmalısınız. Daha sonra bu varlığınız karşılığında alacağınız BTC’yi yurt dışı borsa hesabınıza gönderin. Transferi tamamladıktan sonra ATOM (Cosmos) satın alabilirsiniz.

Cosmos Fiyatı 2021

Cosmos kaç TL? sorusuna Ekim 2021 itibariyle 317,66 lira diye cevap vermek mümkün. Tüm zamanlar en düşük değerini 13 Mart 2020 tarihinde 1,13 dolar ile gördü. en yüksek değerine ise 19 Eylül 2021 tarihinde 44,54 dolar ile ulaştı.

[ccpw id=”18660″]

Dolaşımdaki arz 218,018,125 ATOM olarak biliniyor. Toplam arz ise 275,802,728 ATOM şeklinde ifade ediliyor. Maximum arz konusunda herhangi bir veri yok.

Cosmos Hangi Borsalarda?

Binance borsası ve Huobi Global buna benzer büyük kripto para borsaları bunlardan bazıları. Söz konusu borsalar ATOM/BTC ve ATOM/USD gibi işlem çiftleri sunarak ATOM alım-satımına olanak tanıyor. Bunun yanı sıra, ATOM alınabilecek diğer borsalar şu şekilde:

  • Huobi
  • CoinEx
  • CoinDCX
  • WazirX
  • com Exchange
  • OKEx
  • BigONE
  • Liquid
  • Poloniex
  • Bitfinex
  • Gateio
  • Kraken
  • KuCoin
  • Bithumb

Cosmos (ATOM) Geleceği

Analistlere göre Bitcoin’de meydana gelen dalgalanmalar altcoinleri daha fazla etkileyecek. Bu nedenle hem Cosmos, hem diğer altcoinler konusunda dikkatli hareket etmek gerekiyor.

Bununla beraber Cosmos, pek çok altcoin arasında en çok güven veren varlıklardan biri olarak görülüyor. Uzun süre piyasada kalacağı öngörülen Cosmos’un ilerleyen süreçte değer kazanacağı düşünülüyor.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.