Editörden SeçmelerKripto Rehber

Uniswap (UNI) Nedir? Nasıl Çalışır?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Uniswap (UNI) protokolü, dApp’lerin gücünün bir örneği ve DeFi dünyasının hızlı yükselişinin arkasındaki itici güçtür. Peki, Uniswap (UNI) nedir? İşte UNI coin yorum ve geleceği hakkında detaylar bu içeriğimizde…

UNI Coin Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 UNI Coin 101.64 TL’den işlem görüyor. UNI Coin’in son 24 saatlik işlem hacmi 1,185,620,698 TL ve toplam piyasa değeri 77,468,452,721 TL seviyesindedir.

UNI Coin Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 UNI Coin, 5.30 dolardan işlem görüyor.

Uniswap (UNI) Nedir?

Uniswap, işlem hacmi açısından en büyük merkeziyetsiz kripto para borsaları arasında yer almaktadır ve merkeziyetsiz finans (DeFi) alanında başta gelmektedir. Uniswap platformu, eşler arası ticareti basitleştirmek için otomatik piyasa yapıcıları (AMM’ler) ve likidite havuzlarını kullanan bir blok zinciri protokolüdür. Likidite sağlayıcıları, Uniswap havuzuna token ekler ve havuzdaki paylarıyla orantılı bir ücret alır.

Geleneksel finansta hisse senedi piyasası, hisse senetleri, emtialar, para birimleri, tahviller, türevler ve diğer finansal araçların alım satımı için bir piyasa sağlarken, döviz piyasası ulusal para birimlerinin değiş tokuş edilmesi için bir alan sağlar. Bu borsalar çok önemli bir piyasa likiditesi kaynağı oluşturur ve küresel finansal sistemin korunması için hayati önem taşır. Kripto para borsaları, bu piyasa dinamiğini taklit ederek, geleneksel çevrimiçi borsalara çok benzer bir biçimde dijital varlıkların ticareti için bir alan sağlar.

Kripto para birimleri bir dereceye kadar merkeziyetsiz blok zinciri teknolojisine dayansa da, dünyanın önde gelen kripto para borsalarının çoğu, doğası gereği merkezi değildir. Güçlü likidite ve hızlı ödeme süreleri gibi merkezileşmenin iyi bilinen faydalarına rağmen, bireysel kullanıcı özerkliği konusundaki endişeler, merkezi olmayan borsaların (DEX’ler) gelişmesine neden oluyor. Ortaya çıkan bu alternatifler, blok zinciri teknolojisi tarafından tamamen etkinleştirilir ve alıcılar ve satıcılar arasındaki işlemleri otomatik ve güvenilir bir şekilde yürütmek için akıllı sözleşmeleri kullanır.

Bununla birlikte, merkezi olmayan borsalar artan ağrılarla karşı karşıyadır ve blok zinciri teknolojisinin mevcut sınırlamalarına güvenir. Ağ ölçeklenebilirliği, bölümlere ayrılmış likidite ve ayrı kullanıcı deneyimi sorunları, bugüne kadar DEX‘in yaygın olarak benimsenmesinin önündeki başlıca engeller olmuştur. Bu eksiklikleri gidermek için Uniswap gibi protokoller, DEX’lerin işlevselliğinin gelişimini sağlamak için araçlar geliştiriyor. Likidite havuzu mekanizmalarında ve daha geniş merkezi olmayan finans (DeFi) ekosisteminde bir öncü olan Uniswap, dünyanın en büyük DEX’i oldu.

Uniswap (Uni) Nedir? Nasıl Çalışır?

UNI Coin Nedir?

Uniswap, Ethereum blok zincirinde çalışan merkezi olmayan bir değişim protokolüdür. Platform, emir defterleri veya merkezi aracılar olmadan eşler arası (P2P) kripto para ticaretini destekler. Uniswap platformu bunu, potansiyel yatırımcıların piyasa likiditesinin birincil kaynağı olarak kullanıcı tarafından finanse edilen rakip token rezervlerine ulaşımlarını kurmak için otomatik akıllı sözleşmeleri kullanan bir likidite havuzu modeli aracılığıyla sağlar. Herkes token ticareti gerçekleştirebilir, havuza token katkısı yapabilir ve ücret kazanabilir veya Uniswap’ta token oluşturabilir. Uniswap, Ethereum üzerinde oluşturulduğundan beri, neredeyse tüm ERC-20 tokenları Uniswap kullanılarak değişimini gerçekleştirebilir. Ek olarak, Uniswap’ta işlem gören tokenlar için listeleme ücreti bulunmaz.

Geleneksel piyasalarda, bir emir defteri, herhangi bir varlık için borsanın açık alış ve satışlarını gözden geçirir. Alıcıların ödemeye istekli oldukları ile satıcıların kabul etmeye istekli oldukları arasında önemli bir fark varsa, sonuçta ortaya çıkan ticari faaliyet eksikliği, likiditenin azalmasına neden olabilir. Bu, holdingleriniz bundan etkilenirse, satmanın daha zor olacağı anlamına gelir. Uniswap havuzları, potansiyel piyasa likidite sorunlarını azaltmaya yardımcı olan ticaret için derin bir varlık havuzu oluşturarak alıcı ve satış tarafı piyasa emirleri arasındaki bu kaymayı en aza indirir. Ayrıca, Uniswap’ın otomatik piyasa yapıcı teknolojisi, belirli işlemler için en iyi fiyatları sağlamak için likidite havuzlarını algoritmik olarak kavramaya çalışır.

Uniswap (Uni) Nedir? Nasıl Çalışır?

Uniswap Nasıl Çalışır?

Uniswap protokolünün faaliyete geçmesini sağlayan en önemli güncelleme, otomatikleştirilmiş piyasa yapıcı (AMM) teknolojisidir. AMM, bir ticareti sağlamak için kullanılan token’ları sağlayan Uniswap havuzlarını yöneten akıllı bir sözleşmedir. Bir ticaret kurulduğunda, Uniswap’ın AMM algoritması, bu likidite havuzlarındaki ilgili tokenlar arasındaki arz ve talep dinamiklerine dayalı olarak token’ın etkin fiyatını oluşturur.

Platform şu anda kullanıcılar Uniswap likidite havuzunu kullanarak ticaret yaparken %0,3 işlem ücreti alıyor. Uniswap likidite havuzuna katkıda bulunan herhangi bir kullanıcı, genel havuzdaki paylarıyla orantılı olarak ücretin bir kısmını alacaktır. Örneğin, belirli bir piyasada alınan ücret 100 dolara eşitse ve havuzun likiditesinin %50’sini sağlıyorsanız, 50 dolar alacaksınız. Uniswap, platformu tarafından alınan herhangi bir işlem ücreti almaz; bunun yerine, karlar yalnızca Uniswap’ın kullanıcı topluluğuna dağıtılır.

Sabit Ürün Formülü

Likidite havuzunda tutulan her piyasa ERC-20 token çifti (örn. Bu formülde hem x hem de y, piyasa çiftindeki tokenların toplam değerini temsil eden değişkenlerdir. Örneğin, x, ETH’nin toplam değeridir ve y, önerilen ETH/DAI likidite havuzundaki DAI’nin toplam değeridir. Uniswap, piyasa çifti için havuz likiditesini temsil eden k’yi belirlemek için bu iki sayıyı çarpar.

Uniswap’ta işlemleri desteklemek için temel gereksinim, havuz likiditesinin x veya y değeri değişse bile aynı olmasıdır. Bu sebeple, her işlem x ve y fiyatları üzerinde etkiliyken likidite aynı bulunur. Örneğin, bir trader 330 DAI ile 1 ETH satın alırsa, likidite havuzundaki ETH oranı düşerken DAI oranı havuz eksi 1 ETH ve 330 daha fazla DAI tokenı barındırmak için artacaktır. Bu nedenle, ETH fiyatı yükselecek ve DAI fiyatı düşecek. Formül, her zaman likiditeyi korurken adil piyasa değerini yansıtan bakımı gerçekleştirir.

Uniswap Yönetişimi: UNI Token

Eylül 2020’de Uniswap, daha fazla topluluk katılımı ve gözetimini kolaylaştıran bir yerel yönetim simgesi olan UNI’yi piyasaya sürdü. UNI sahipleri, platformun evriminin gidişatını belirleyen Uniswap projesinin geliştirilmesine oy verebilir. UNI sahipleri, Uniswap’ın kullanılabilirliğini ve kapsamını artırmak için likidite havuzlarını, hibeleri, ortaklıkları ve diğer büyüme odaklı girişimleri finanse etmek için tokenı da kullanabilirler. Uniswap topluluğu genişledikçe ve UNI’nin varlıkları daha çeşitli hale geldikçe, kurucu ekip tasarım platformunun yönetiminde giderek daha az rol oynayacaktır. Bu, Uniswap’ın DeFi devriminin kalbinde yer alan ademi merkeziyetçilik ve teşvik tutarlılığı kavramlarını uygulamaya koyduğunun ispatıdır.

DeFi dünyasında yaygın olan token dağıtım trendini takip eden Uniswap, platformu kullanan herkese 400 UNI tokenini havadan gönderdi. UNI, Uniswap platformunda bir yönetişim tokenı olarak kullanılırken, yatırımcılar tokenı borsalarda alım satımını gerçekleştirebilir ve spekülatif bir yatırım olarak görebilir.

Değişmeyen Momentum

Uniswap protokolü, merkezi olmayan borsalarda önemli bir oyuncu ve DeFi ürün ve hizmetlerinin hızlı büyümesinin arkasındaki itici güçlerden biridir. Uniswap’ın yakın zamanda piyasaya sürülen UNI yönetişim tokenı, paydaşların protokol kararlarına katılmasını sağlayan topluluğun kendi kendine yeterlilik ilkesinden oluşmaktadır. ve platformun kendisi, merkeziyetsiz uygulamaların (dApp’ler) yapabilecekleri için başarılı bir modeldir.

Uniswap (Uni) Nedir? Nasıl Çalışır?

Uniswap (UNI) Coin Yorum ve Geleceği

Uniswap’ın kripto para birimi UNI, ağının korunmasında ve işletilmesinde kilit görevi görmektedir.

UNI’ye sahip kullanıcılar, Uniswap’ın gelişimini genişletebilecek ve dünyasını iyileştirebilecek tekliflere oy vererek protokolü yönetmeye fayda sağlayacaktır.

Uniswap ekibi, UNI’yi, protokolün kullanıcıları tarafından sahiplenileceği ve işletileceği ve bunun da kendi kendine sürdürülebilir bir model haline gelmesine yardımcı olacağı fikriyle kuruldu.

Traderlar, daha geleneksel borsalarda yer almayan daha güncel ve daha az likit kripto para birimlerine erişim sağlama yeteneğine bağlı olarak Uniswap’ı çekici bulabilirler.

Ek olarak, Uniswap, Ethereum blok zincirine dayalı çeşitli projelere erişmek isteyen yatırımcıların radarına girebilir.

Bugüne kadar birçok cüzdan, kullanıcıların kendi dünyası içinde kripto para ticareti yapmasına olanak tanımak için Uniswap’ı birleştirdi.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.