Haberler

Bitcoin’i Kabul Eden ve Orta Derecede Yakın Olan 5 Ülke

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Devletlerin Bitcoin ile ilişkisi, politik ekonomi tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. Bu teknoloji bazı devletler tarafından tehdit olarak yorumlanırken, bazı devletler adaptasyonun parçası olmayı kabul ediyor. Elbette devletlerin Bitcoin ve kripto para birimlerini dikkate alarak yapacakları eylemler farklı sonuçlar doğuracaktır. Yazımızda Bitcoin’i Kabul Eden ve Orta Derecede Yakın Olan 5 Ülkeyi incleyeceğiz.  İşte sırasıyla Bitcoin ‘dostu’ ülkelerin listesi… Gelin hep birlikte bakalım.

İsviçre

Bitcoin'I Kabul Eden Ve Orta Derecede Yakın Olan 5 Ülke

Orta Avrupa’da yer alan İsviçre, ekonomik verimlilikte ilk sırada yer alan ve yüksek yaşam standardına sahip bir ülkedir. İsviçre Euro Bölgesi’nin bir parçası değildir. Bu nedenle ülke, Euro yerine yerel para birimi olan İsviçre Frangı’nı (CHF) kullanır.

Ülkenin, İsviçre’nin kripto para birimlerine ve Bitcoin’e karşı olumlu tutumu, blok zinciri projelerine karşı sergilediği misafirperver tutumda göstermektedir. Örneğin; Ethereum’un geliştirilmesi için kurulan kar amacı gütmeyen Ethereum Vakfı ve Bitcoin dijital cüzdan hizmeti sunan Xapo’nun merkezi İsviçre’dedir.

“Kripto Para Vadisi” olarak bilinen Zug ve Lacerne kantonlarının Bitcoin vergilendirmesi konusunda ayrıntılı çalışmalar yaptığı 2017 yılına kadar sürmüştür. İsviçre’de kripto varlık bulundurmak servet vergisi olarak kabul edilir. Kripto varlıkların vergilendirilmesi, İsviçre Federal Vergi İdaresi tarafından belirlenen yıl sonu ortalama fiyatlarına dayanmaktadır.

Kişi serbest meslek sahibi olsa bile kriptodan elde edilen gelir vergisine tabidir.

2021 Şubat ayı ortalarından itibaren Zug kantonunda ikamet eden İsviçre vatandaşları vergilerini 100.000 CHF’ye kadar Bitcoin olarak ödeyebilecekler.

Ek olarak, 26 kantonun her birinin farklı kripto para birimi düzenlemeleri olmasına rağmen – İsviçre – Bitcoin dostu ülkeler arasında en üst sırayı hak etmektedir.

Malta

Bitcoin Currency Symbol Flag Malta 93364514

Güney Avrupa ada ülkesi olarak bilinen Malta, 450.000 vatandaş ve 316 km2 nüfusu ile nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu ülkelerin başında gelmektedir. Malta, Euro bölgesinde yer alır ve para birimi olarak Euro’yu (EUR) kullanır.

Ülkenin ekonomik faaliyetleri büyük ölçüde jeostratejik konumundan kaynaklanmaktadır. Bir ada ülkesi olması ve Akdeniz’de önemli bir geçiş noktası olması liman ticaretine katkıda bulunuyor.

Malta, önde gelen kripto para borsalarından bazılarının yasal merkezi olarak bilinen bir ülkedir. Elbette Malta’daki esnek vergi sisteminin bunda önemli ölçüde etkisi bulunmaktadır. Bu doğrultuda 2018 yılında Malta Ekonomi Bakanı Malta’nın “Blockchain adası” olarak anılmasını talep etmişti.

Bu arada Crypto.com borsası, Temmuz 2021’de Malta’dan bir EMI (Elektronik Para Kurumu) lisansı aldı.

Japonya

Japan

Japonya, GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) açısından dünyanın üçüncü ülkesidir. Başka bir ifadeyle, dünyanın en yüksek para akışına sahip üçüncü ülkesidir.

Bitcoin ilk olarak El Salvador tarafından yasal para birimi olarak kabul edildi. Ancak Japonya’nın bu konuda lider bir ülke olduğunu belirtebiliriz . Japonya, en kapsamlı kripto para düzenlemesini uygulayan ülkelerden biridir. Bu düzenlemede otuzdan fazla kripto para borsası incelendi ve güvenliğin artırılması hedeflendi.

Vergilendirme açısından kripto varlık yatırımcılarından vergi alınmıyor, sadece alım satım işlemi yapanlardan vergi alınıyor.

2016 yılının ilk çeyreğinde Japon hükümeti Bitcoin’i “gerçek para” olarak tanımladı.

El Salvador

Bitcoin El Salvador

Miami 2021 Bitcoin Konferansı, El Salvador başkanı Nayib Bukele’nin duyurusu ile tarihi bir zamana tanık oldu. Dünyada ilk kez bir ülke Bitcoin’i yasal para birimi olarak sınıflandırdı.

IMF, El Salvador’un hareketinin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtse de bölgede bir domino etkisi başladı. Paraguay, Arjantin ve Ekvador başta olmak üzere diğer Latin Amerika ülkelerinden de benzer açıklamalar yapıldı.

Bukele, 5 BTC sahibi kişilerin El Salvador’dan vatandaşlık alabileceğini duyurdu. Ayrıca ilk kez bir ülkenin Bitcoin’i airdropla yayınlayacağına tanık olduk. Bukele, tüm yetişkin El Salvador vatandaşlarına 30 dolar değerinde Bitcoin verecek.

Singapur

Singapur Kripto Yatirimcilari Icin Yeni Kisitlamalar Getirecek

 

Singapur, Güneydoğu Asya’da bulunan bir ada ülkesidir. 5,6 milyonluk nüfusu ile ekonomik olarak oldukça gelişmiştir. Malta örneğinde olduğu gibi Singapur da ekonomik getirisini liman ticaretinden almaktadır.

Singapur, kişi başına düşen GSYİH’de dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Ayrıca Singapur, teknolojiye en hazır ülke olarak seçildi. Buna paralel olarak yolsuzluk oranının en düşük olduğu ülkelerden biridir.

Singapur yasalarına göre, Bitcoin bir mal olarak kabul edilir. Bu nedenle mal ve hizmet vergisine dahildir. Bitcoin yatırımcısı olan firmalar %7 mal ve hizmet vergisini ödemek zorundadır. Ek olarak, uzun vadeli yatırımcılar Bitcoin tutmak için vergilendirilmez.

Ocak 2020 itibariyle yürürlükte olan Singapur yasasına göre, dijital ödeme jetonları için özel olarak yükümlülükler ve haklar tanımlanmıştır. Bu yasa ile sadece kara para aklamanın önlenmesi değil, aynı zamanda terör faaliyetlerinin de önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.