Editörden SeçmelerAltcoin HaberleriHaberlerKripto Rehber

Coin Hard Fork Nedir? Çatallar Nasıl Çalışmaktadır?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Hard Fork Türkçe tabiri ile ‘‘sert çatallanma’’, blok zinciri teknolojisi ile ilgili olarak, bir ağın protokolünde yer edinen geçersiz blokları ve işlemleri geçerli kılan veya tam tersini yapan radikal bir değişikliğe verilen isimdir.

Bir hard fork, tüm işlemlerin veya kullanıcıların protokol yazılımının son sürümüne yükseltmesini gerektirmektedir.

  • Hard fork, bir blok zincirinin ağında olan protokolde, biri önceki protokolü ve diğer yeni sürümü takip eden iki dalda etkili bir şekilde sonuçlanmasına sebep olan radikal bir değişikliği ifade etmektedir.
  • Bir hard fork’ta orijinal blok zincirinde yer alan token sahiplerine yeni çatal üzerinden de blok verilmektedir, ancak madenciler doğrulamaya devam edebilmek için bir blok zincirini seçmelidir.
  • Herhangi bir blok zincirinde hard fork oluşabilmektedir. Bu sadece Bitcoin’de değildir.

Çatallar, mevcut blok zinciri aplikasyonları tarafından sunulan işlevlerinden memnun olmayan geliştiriciler veya bir kripto para topluluğu üyeleri tarafından başlatılabilmektedir. Yeni teknoloji projeleri veya kripto para teklifleri için kitle kaynağı olan bir fon sağlamanın açık yolu olarak ortaya çıkabilmektedirler.

Hard Fork Nedir?

Hard fork, bir blok zincirinin en yeni sürümünün işlemlerinin artık blok zincirinin eski sürümlerini kabul etmemesi anlamına gelmektedir. Bu, blok zincirinin eski versiyonundan kalıcı bir şekilde sapma oluşturur.

Koda yeni bir kural eklenmesi, esasen blok zincirinde bir çatal oluşturmaktadır. Bu yol, yeni ve yükseltilmiş olan blok zincirini takip etmektedir. Genel olarak kısa bir süre içerisinde eski zincirde yer alanlar blok zincirinin sürümünün eski veya alakasız olduğunu anlarlar ve hızla en son sürüme yükseltirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: NEO Coin Nedir? NEO Madenciliği Yapılır Mı?

Çatallar Nasıl Çalışmaktadır?

Bir blok zincirinde oluşan çatallanma, yalnızca Bitcoin üzerinde meydana gelmez. Herhangi bir kripto teknolojisinin oluştuğu bir platformda meydana gelebilmektedir.

Bunun nedeni ise blok zincirlerini ve kripto para birimini, hangi kripto platformunda yer alırsa alsın temel olarak aynı şekilde çalıştırmasından kaynaklanmaktadır. Blok zincirlerinde yer alan blokları hareket ettiren kriptografik anahtarlar olarak düşünülebilir.

Bir blok zincirinde yer alan madenciler, ağdaki belleği yani hareket eden kuralları belirlediğinden dolayı yeni kuralları anlayabilmektedir. Tüm madencilerin yeni kuralları anlamaları gerekmektedir. Bununla birlikte, bir bloğu neyin oluşturduğu konusunda anlaşmaya varmaları gerekir.

Bu nedenle, kurallar üzerinde değişiklik yapmak istediğinizde, protokolde yapılan herhangi bir değişiklik veya sapma yaşandığını belirtmek için çatallamak gerekir. Geliştiriciler daha sonrasında tüm yazılımı yeni kuralları yansıtacak şekilde güncelleyebilmektedir.

Bitcoin’e benzer ada sahip olan diğer dijital para birimleri bu çatallama süreci içerisinde zor anlar yaşayabilirler. Bunlara örnek olarak, Bitcoin Hash ve Bitcoin Gold verilmektedir.

Sıradan herhangi bir kripto para yatırımcısı için, bu kripto para birimleri arasındaki farkların söylenmesi ve çeşitli çatalları grafikler üzerinde haritalamak oldukça zor olabilmektedir.

Hard Fork Neden Oluşur?

Geliştiricilerin, yazılımın eski sürümlerinde yer alan önemli güvenlik risklerini düzeltme, yeni işlevleri eklemek veya işlemleri tam tersine çevirmek gibi hard fork uygulamalarının birkaç nedeni bulunmaktadır. Örneğin, DAO tarafından hack olayı verilebilir.

Saldırıdan sonra, Ethereum’un yer aldığı topluluk neredeyse oybirliğiyle, kimliği belirlenemeyen bir bilgisayar korsanı tarafından on milyonlarca dolarlık dijital para birimini sifonlayan işlemleri geri almak adına bir hard fork lehine oy kullandı. Hard fork, DAO token sahiplerinin ETH fonlarını tekrardan almalarında yardımcı olmuştur.

Sert çatal teklifi, ağın işlem geçmişini tam olarak çözememiştir. Bunun yerine, DAO’ya bağlı olan fonları, orijinal sahiplerinin geri çekmesine izin vermek amacıyla oluşturulan akıllı bir sözleşmeye taşımıştır.

DAO token sahipleri, yaklaşık olarak 1 ETH ile 100 DAO oranında ETH çekimi yapabilmektedirler. Sert çatalın bir sonucu olarak kalan tokenlerin ve herhangi bir etherin ekstra bakiyesi, kuruluşu için arıza dayanıklı koruma sağlamak amacıyla DUO kurucuları tarafından geri çekilmiş ve dağıtılmıştır.

Sert Çatallar ve Yumuşak Çatallar

Sert Çatallar (Hard Fork) ve Yumuşak Çatallar (Soft Fork), bir kripto para platformunun mevcut kod yapısı

değiştirildiğinde, yeni sürümü oluşturulurken eski bir sürümünün ağda kalması ile aynı temel anlama sahiptir.

Yumuşak çatalla, kullanıcılar güncellemeleri benimsedikçe yalnızca bir blok zinciri için geçerli olur. Hard fork ile hem eski hem de yeni blok zincirleri yan yana bulunmaktadır.

Bu da yazılımın yeni kurallarına göre güncellenmesi anlamına gelmektedir. Her iki çatalda da bir bölünme oluşturulur, ancak sert bir çatal iki blok zincirini oluşturur ve yumuşak bir çatalın sonuçlanması amaçlanmaktadır.

Sert ve yumuşak çatallar arasında oluşan güven farkları göz önüne alındığında, neredeyse tüm kullanıcılar ve geliştiriciler, yumuşak çatalın işi yapabileceği gibi görünse bile, sert çatalı çağırmaktadır.

Blok zincirinde yer alan blokları yeniden geçirmek, muazzam miktarda bilgi ve işlem gücü gerektirmektedir. Hard fork üzerinde elde edilen gizlilik, soft fork kullanmaktan çok daha mantıklıdır.

 

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.