Editörden SeçmelerAltcoin HaberleriBitcoin HaberleriBlockchain HaberleriHaberler

Yeni Başlayanlar için Detaylı Kripto Para İncelemesi

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Basitçe ifade etmek gerekirse bir kripto para birimi, yeni bir dijital para biçimidir. ABD doları gibi geleneksel, kripto para birimi olmayan paranızı dijital olarak aktarabilirsiniz, ancak bu kripto para birimlerinin çalışma şekliyle tam olarak aynı değildir.

Kripto para birimleri ana akım haline geldiğinde, tıpkı geleneksel para birimlerinde yaptığınız gibi bunları elektronik olarak ödeme yapmak için kullanabilirsiniz.

Bununla birlikte, kripto para birimlerini diğerlerinden ayıran şey, arkalarındaki teknolojidir.

İşte bazı örnekler:

  • Kredi kartı ve banka havalesi gibi ödeme sistemleri modası geçmiş durumda.
  • Çoğu durumda, bankalar ve komisyoncular gibi bir grup aracı, süreçte bir kesinti yaparak işlemleri pahalı ve yavaş hale getirir.
  • Finansal eşitsizlik dünya çapında büyüyor.
  • Yaklaşık 3 milyar banka hesabı olmayan kişi finansal hizmetlere erişemiyor. Bu, gezegendeki nüfusun yaklaşık yarısı!

Kripto para birimleri, bu sorunların bazılarını çözmeyi amaçlıyor.

Kripto Para Birimlerinin Temelleri

Günlük, devlete dayalı para biriminizin bankalarda nasıl rezerve edildiğini biliyor musunuz? Daha fazlasını elde etmek veya başkalarına aktarmak için bir ATM’ye veya bir bankayla bağlantıya ihtiyacınız olduğunu mu?

Kripto para birimleri ile bankalardan ve diğer merkezi aracılardan tamamen kurtulabilirsiniz. Bunun nedeni, kripto para birimlerinin merkezi olmayan blok zinciri (blockchain) adı verilen bir teknolojiye güvenmesidir (bu, tek bir varlığın sorumlu olmadığı anlamına gelir). Bunun yerine, ağdaki her bilgisayar işlemleri onaylar.

Paranın Tanımı

Kripto para birimlerinin özüne girmeden önce, paranın tanımını anlamanız gerekir. Paranın ardındaki felsefe.

Paranın değerli olabilmesi için aşağıdakiler gibi bir takım özelliklere sahip olması gerekir:

  • Yeterince insan buna sahip olmalı.
  • Tüccarlar bunu bir ödeme şekli olarak kabul etmelidir.
  • Toplum, onun değerli olduğuna ve gelecekte de değerli kalacağına güvenmelidir.

Madeni para, nakit ve kredi kartları devreye girince paranın tanımı ve daha da önemlisi paranın güven modeli değişti.

Paradaki bir diğer önemli değişiklik, işlem kolaylığı olmuştur. Bir ülkeden diğerine bir ton altın külçesi taşımanın zorluğu, nakit paranın icat edilmesinin ana nedenlerinden biriydi. Sonra insanlar daha da tembelleşince kredi kartları icat edildi.

Ancak kredi kartları, hükümetinizin kontrol ettiği parayı taşır. Dünya birbirine daha bağlı hale geldikçe ve insanların çıkarlarını göz önünde bulunduran veya gözetmeyen yetkililer hakkında daha fazla endişe duyduğundan, kripto para birimleri değerli bir alternatif sunabilir.

İşte bir gerçek: ABD doları gibi normal, devlet destekli para biriminiz, artık kripto para birimleri olduğu için süslü adı olan itibari para birimini kullanmalıdır. Fiat, yalnızca hükümetin söylediği için değeri olan madeni para ve banknot gibi yasal bir ihale olarak tanımlanıyor.

Kripto Paranın Geçmişi

İlk kripto para birimi Bitcoin’di! Muhtemelen Bitcoin’i kripto endüstrisindeki diğer her şeyden daha fazla duymuşsunuzdur. Bitcoin, Satoshi Nakamoto adında anonim bir kişi veya grup tarafından geliştirilen ilk blok zincirinin ilk ürünüydü. Satoshi, 2008 yılında Bitcoin fikrini yayınladı ve bunu elektronik paranın “tamamen eşler arası bir versiyonu” olarak tanımladı.

Bitcoin, kurulan ilk kripto para birimiydi, ancak dijital para birimleri yaratmaya yönelik birçok girişim, Bitcoin resmi olarak piyasaya sürülmeden yıllar önce gerçekleşti.

Bitcoin gibi kripto para birimleri, madencilik adı verilen bir süreçle oluşturulur. Madencilik cevherinden çok farklı olan kripto para madenciliği, karmaşık sorunları çözen güçlü bilgisayarları içerir.

Bitcoin, 2011 yılına kadar tek kripto para birimi olarak kaldı. Ardından Bitcoin meraklıları, Bitcoin’deki kusurları fark etmeye başladılar ve bu nedenle, Bitcoin’in tasarımını hız, güvenlik, anonimlik ve daha fazlası için geliştirmek amacıyla altcoin olarak da bilinen alternatif madeni paralar yaratmaya karar verdiler.

İlk altcoinler arasında Bitcoin altınının gümüşü olmayı hedefleyen Litecoin vardı. Ancak bu yazının yazıldığı an itibariyle 1.600’den fazla kripto para birimi mevcut ve gelecekte bu sayının artması bekleniyor.

Kripto Para Birimlerinin Faydaları

Hala kripto para birimlerinin (veya başka herhangi bir merkezi olmayan para türünün) geleneksel devlet temelli paradan daha iyi bir çözüm olduğuna ikna olmadınız mı?

Aşağıda, kripto para birimlerinin merkezi olmayan yapıları sayesinde sağlayabileceği bir dizi çözüm bulunmaktadır:

  • Yolsuzluğu azaltmak: Büyük güç, büyük sorumluluk getirir. Ancak sadece bir kişiye veya varlığa bir ton güç verdiğinizde, o gücü kötüye kullanma şansları artar. 19. yüzyıl İngiliz politikacısı Lord Acton bunu en iyi şekilde ifade ediyor: “Güç yozlaşma eğilimindedir ve mutlak güç kesinlikle yozlaştırır.” Kripto para birimleri, gücü birçok insan arasında veya daha iyisi ağın tüm üyeleri arasında dağıtarak mutlak güç sorununu çözmeyi amaçlar. Zaten blockchain teknolojisinin arkasındaki anahtar fikir de bu.
  • Aşırı para basımını ortadan kaldırmak: Hükümetlerin merkez bankaları vardır ve merkez bankaları ciddi bir ekonomik sorunla karşılaştıklarında basitçe para basma yeteneğine sahiptir. Bu işleme niceliksel genişleme de denir. Bir hükümet daha fazla para basarak borcunu kurtarabilir veya para birimini devalüe edebilir. Ancak bu yaklaşım, kırık bir bacağa bandaj koymak gibidir. Sorunu nadiren çözmekle kalmaz, olumsuz yan etkiler de bazen orjinal sorunu aşabilir.

Örneğin, İran veya Venezüella gibi bir ülke çok fazla para bastığında, para biriminin değeri o kadar düşer ki, enflasyon fırlar ve insanlar günlük mal ve hizmetleri satın almaya bile paraları yetmez. Paraları ancak tuvalet kağıdı ruloları kadar değerli hale geliyor. Çoğu kripto para biriminin sınırlı, belirli bir miktarı mevcuttur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kripto Para Satın Alırken Yapılan Hatalar

İnsanlara kendi paralarından ücret vermek: Geleneksel nakitle, temelde tüm kontrolünüzü merkez bankalarına ve hükümete veriyorsunuz. Ancak herhangi bir noktada hükümetinizin banka hesabınızı dondurabileceğini ve fonlarınıza erişiminizi engelleyebileceğini unutmayın. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde, yasal bir iradeniz yoksa ve bir işletmeniz varsa, vefat etmeniz durumunda hükümet tüm varlıklarınız üzerinde hak sahibidir. Hatta bazı hükümetler, Hindistan’ın 2016’da yaptığı gibi banknotları basitçe ortadan kaldırabilir. Kripto para birimleri ile fonlarınıza yalnızca siz erişebilirsiniz.

Aracıyı ortadan kaldırmak: Geleneksel parayla, her transfer yaptığınızda, bankanız veya dijital ödeme hizmeti gibi bir aracı kesinti yapar. Kripto para birimleri ile blok zincirindeki tüm ağ üyeleri bu aracıdır; tazminatları, itibari para aracılarınınkinden farklı şekilde formüle edilmiştir ve bu nedenle, kıyaslandığında asgari düzeydedir.

Banka hesabı olmayanlara hizmet: Dünya vatandaşlarının büyük bir bölümünün bankalar gibi ödeme sistemlerine erişimi yok veya sınırlı erişimi var. Kripto para birimleri, cep telefonu olan herkesin ödeme yapmaya başlayabilmesi için dijital ticareti dünyaya yayarak bu sorunu çözmeyi amaçlıyor.

Kripto Paranın Riskleri Nelerdir?

Hayattaki diğer her şey gibi, kripto para birimleri de kendi risk potansiyelleri birlikte gelir. İster kripto ticareti yapın, ister yatırım yapın, ister gelecek için onlara saklayın, riskleri önceden değerlendirmeli ve anlamalısınız.

En çok konuşulan kripto para birimi risklerinden bazıları, oynaklıkları ve düzenleme eksikliğini içerir. Volatilite, Bitcoin de dahil olmak üzere çoğu büyük kripto para biriminin fiyatının yüzde 1.000’in üzerine fırladığı ve ardından çöktüğü 2017’de özellikle kontrolden çıktı. Bununla birlikte, kripto para birimi sakinleştikçe, fiyat dalgalanmaları daha öngörülebilir hale geldi ve benzer hisse senedi ve diğer finansal varlık modellerini izledi.

Yönetmelikler, sektördeki bir diğer önemli konudur. İşin komik yanı, hem düzenleme eksikliği hem de düzenlemelere maruz kalma, kripto para birimi yatırımcıları için risk olaylarına dönüşebilir.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.