Editörden SeçmelerAltcoin HaberleriHaberler

Dogecoin Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Kripto para piyasasının 2021 yılında öne çıkan en popüler meme kripto para birimi olan Dogecoin (DOGE), hakkında bilmeniz gerekenler için bu yazımızda sizlere rehber olmaya çalışacağız.

Dogecoin (DOGE) Nedir?

Geliştiriciler Jackson Palmer ve Billy Markus, 2013 yılında popüler Bitcoin kripto para biriminin bir parodisi olarak “dohj-coin” olarak telaffuz edilen Dogecoin’i oluşturmuştur.

Bu nedenle Dogecoin, “altcoin” kelimesine yeni bir anlam kazandırır. Altcoin: ilk ve en popüler kripto para birimi olan Bitcoin olmayan kripto para birimlerini ifade eden “Bitcoin’e alternatif” kelimesinin kısaltmasıdır.

Palmer ve Markus, adını, kasıtlı olarak yanlış yazılmış kelimeler ve düşüncelerini temsil eden ifadelerle çevrili şüpheci bir ifadeye sahip bir Shiba Inu köpeğinin fotoğrafını içeren bir İnternet görselinden aldı. “Doge”, internet dilinde köpek kelimesinin yanlış yazılmış halidir.

Dogecoin ile ilgili her şey başlangıçta bir kripto para birimi sahtekarlığıydı. Onu elde etme süreci bile çok saçmaydı. İnsanlar, güçlü bilgisayarlarla (“madencilik” adı verilen bir süreç) matematiksel bulmacaları çözmek için genellikle rasyonel miktarda kripto para alırken, Dogecoin madencileri (“kazıcı” olarak adlandırılır) rastgele bir sayı alıyordu.

Bitcoin’in gizemli mucidi Satoshi Nakamoto’nun bariz bir parodisinde çevrimiçi olarak Shibetoshi Nakamoto adını kullanan Markus, 2015 yılında dogecoin projesinden ayrılmıştır. Satışlardan sadece kullanılmış bir Honda Civic almaya yetecek kadar kazanmıştır. Dogecoin topluluğundan gelen taciz nedeniyle ayrıldığını ve tacizle karşılaşmaya devam ettiğini söylemişti. Parker da artık projeye dahil değil.

Dogecoin Nasıl Çalışır?

Bir kripto para birimi veya dijital para biçimi olarak Dogecoin, hem dijital hem de somut satın alımlarda harcayabilmenize rağmen tamamen çevrimiçi olarak mevcuttur.

Kripto para, bankaların, hükümetlerin veya diğer kurumların aracı veya aracı rolü oynamasına gerek kalmadan, insanların kendi aralarında ticaret yapmalarını sağlayan, merkezi olmayan, eşler arası bir para biçimidir.

Para biriminin dijital, kişiden kişiye doğası, her bir işlemin ayrıntılarını izlemek için çevrimiçi bir defter olarak hizmet veren blok zinciri teknolojisi adı verilen kriptografi ile mümkün olmaktadır. Blok zinciri, bu bilgiyi değiştirilemez tokenler (NFT’ler) olarak saklar ve bir düğüm ağı üzerinden paylaşır, bu da merkezi olmamasına rağmen son derece güvenilir ve güvenli olmasını sağlar.

Diğer kripto para birimleri gibi, Dogecoin de kazılabilmektedir yani çıkarılabilir veya matematiksel problemleri çözmek için yüksek güçlü bilgisayarlar kullanılarak elde edilebilir. Dogecoin, Bitcoin’in SHA-256 madencilik algoritmasından daha az enerji yoğun olan scrypt madenciliği algoritmasını kullanırken Dogecoin için kazı yapmak muazzam miktarda enerji kullanan hala çok pahalı bir iştir.

Dogecoin Nasıl Bu Kadar Popüler Oldu?

Dogecoin başlangıçta Reddit’teki kripto meraklıları arasında popülerdi, ancak kısa sürede daha fazla dikkat çekmeye başladı. Aralık 2013’te, Dogecoin’in değeri sadece üç gün içinde neredeyse %300 arttı ve kısa süre sonra %80’e geri dönerken, bu olay yeni para birimi için etkileyici bir andı.

Bundan kısa bir süre sonra, bilgisayar korsanları şirketin yerel cüzdanı Dogewallet’tan milyonlarca Dogecoin ile kaçtı. Diğer birçok kripto projesi için kıyameti heceleyen şey, sıkı sıkıya bağlı Dogecoin topluluğuna yönelik bir toplanma çığlığıydı.

Bağış toplamaya başladılar ve çalınan tüm varlıkları değiştirmeyi başardılar. Topluluk, 2014 yılında Jamaikalı bobsled takımı için 30.000 dolar toplanan bir bağış toplama etkinliğine sponsor olarak da tuhaf doğasını gösterdi.

Dogecoin, son birkaç yılda, yırtıcı hedge fonlarını mahvetme kampanyası nedeniyle değerinin 24 saat içinde %800 arttığı zaman da dahil olmak üzere çeşitli başka noktalarda haberler yaptı.

Ancak para biriminin son aylarda artan popülaritesi, belirli bir teknoloji milyarderinin çevrimiçi düşüncelerine kadar takip edilebilir.

Tesla ve SpaceX şefi Elon Musk, en azından geçen sene Temmuz ayından bu yana sosyal medyada düzenli olarak Dogecoin hakkında konuşarak, bir tür takıntı geliştirmiş görünüyor.

Aralık ayında konuyla ilgili tek kelime olarak ‘‘Doge’’ kelimesi ile başlayan bir dizi tweet attı. Şubat ayında, Doge ile ilgili diğer tweetlerin yanı sıra, kripto para birimi satın alan ve elinde tutanlara atıfta bulunan bir terim kullanarak, kendi bebek oğlu için “yürümeye başlayan bir hodler olabilir” diye bir miktar Dogecoin aldığını tweetledi.

Dogecoin hakkında her tweet attığında değeri yükseliyor. Örneğin, 1 Nisan’da “SpaceX gerçek aya gerçek bir Dogecoin koyacak” tweetini attığında, Dogecoin’in değeri %35 artarak altı haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. 14 Nisan’da, “Ay’da Köpek Havlıyor” başlığıyla aya havlayan bir hayvanın tuhaf bir fotoğrafını içeren tweet’i, para birimini %68 oranında artırdı.

Dogecoin Nasıl Satın Alınır ve Saklanır?

Kripto para madenciliği öğrenmekle ilgilenmiyorsanız, Dogecoin de dahil olmak üzere bazılarını elde etmenin en iyi yolu onu satın almaktır.

Kendi Dogecoin’inize sahip olduğunuzda, onu bir kripto para cüzdanında bilgisayarınızın sabit diskinde çevrimiçi bir konum veya kripto para biriminizi güvende tutan başka bir dijital donanımda saklayabilirsiniz.

 

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.