ABD Dolar Endeksi (DXY) son aylardaki rallisi dikkatlerden kaçmadı. Hepimizin bildiği gibi endeks, ABD dolarının dünyanın belli başlı 6 para birimi karşısındaki değerini, bu para birimlerinin sepetinin değerine bağlı olarak artan veya azalan değerini gösteriyor. Dolar güçlendikçe endeks yükseldi. Değer kaybında bunun tersi gerçekleşir.
DXY’nin Kıyaslandığı Sepette Hangi Paralar Bulunuyor?
Endeks, ağırlıklı ortalama 6 ana para birimini alır. Her bir ihraç eden ülkenin farklı ekonomik koşulları nedeniyle, sepetteki her bir para biriminin ağırlığı veya kapsamı da farklıdır.
Sepetteki paralar ve ağırlıkları aşağıdaki gibidir:
Euro (EUR): %57,6
Japon Yeni (JPY): %13,6
İngiliz Sterlini (GBP): %11,9
Kanada Doları (CAD): %9.1
İsveç Kronu (SEK): %4,2
İsviçre Frangı (CHF): %3,6
DXY Neden Artıyor?
5 Temmuz itibariyle ABD doları endeksi DXY, son 20 yılın rekorunu (Aralık 2002) kırarak 106 seviyesini kırdı. Benzer şekilde, EUR/USD 20 yılın en yüksek seviyesini kaydetti ve EUR/USD 1,03’ün altına düştü. ABD doları endeksindeki son yükselişte Fed’in ABD doları faiz artırımlarının büyük etkisi olduğunun farkındayız.
Uzmanlar, özellikle bugünkü kazançların ardından eurodaki değer kaybının etkili olduğunu söylüyor. Fransa PMI’daki düşüş eğiliminin, Federal Rezerv tarafından yavaş hareket etmesi nedeniyle eleştirilen Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımı konusunda daha güvercin bir politika izleyeceği beklentisine yol açtığı ve bunun daha da değerlenmesine yol açtığı söyleniyor.
Hepimizin bildiği gibi PMI endeksleri, büyük şirketlerin satın alma yöneticilerindeki eğilimleri gösterdiği için genellikle büyüme tahminlerine işaret ediyor.
Öte yandan DXY’deki bu ilerleyiş TL’nin de değer kaybetmesine yol açtı ve dolar 17 TL’nin de üzerine çıktı.
Kripto Paralar Üzerindeki Etkisi Ne? Bitcoin Neden Düşüyor?
Hepimizin bildiği gibi, Bitcoin, fiyatın 69.000 dolara ulaştığı Kasım ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu dönemde, ABD borsası da tekrar tekrar yeni zirvelere ulaştı. Bununla birlikte, Federal Rezerv (Fed) Aralık ayı başlarında ilk kez faiz artırımı ve parasal sıkılaştırma belirtileri gösterdiğinde, hem Bitcoin hem de hisse senetleri uzun vadeli bir düşüşe başlamıştı.
Bunun nedeni, Fed’in enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını yükseltmek istemesidir. Bu oran artışları Mayıs ayında başladı. ABD dolarına olan ilgi arttıkça, yatırımcılar hisse senetlerini ve kripto para birimlerini satmaya başladılar ve değer kazanan ABD dolarına yöneldiler.
Federal Rezerv’in Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) daha hızlı ve agresif davranması doların euro karşısındaki gücünü daha da artırdı.
Dolar güçlendi, ancak enflasyon verileri Fed’in umduğu gibi gitmedi. Bu nedenle Fed Başkanı Jerome Powell daha sert adımlar atacaklarının sinyalini verdi.
Özellikle kripto para birimlerinin hala riskli varlıklar olarak görülmesi, yatırımcıların DXY rallisi sırasında daha garantili bir değer olarak görülen ABD dolarına yönelmesine neden oldu.
Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz